Radiografia bugetului pe 2014. Ce ministere primesc mai multi bani

Guvernul va discuta astazi bugetul anului 2014, care ar urma sa fie orientat mai mult pe investitii si stimularea cresterii economice, jumatate dintre ministere urmand sa primeasca mai putini bani decat in acest an, in timp ce pentru infrastructura de transport, educatie sau agricultura vor fi alocate sume suplimentare. Statul va aloca anul viitor un buget total de 13,9 mld. lei (3,1 mld. euro) pentru infrastructura de transport, in crestere fata de acest an. Cresterea vine dupa ce in acest an Execu­tivul a taiat semnificativ sumele alocate pentru proiectele de investitii din acest sector, desi Romania se confrunta cu deficiente tocmai in domeniul infrastructurii, scrie Ziarul Financiar.

Cat este rata la un credit ca cel luat de Ioana Basescu si de ce venituri e nevoie

Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat. La data la care Ioana Basescu a luat creditul, dobanda curenta era de 6,03%, iar dobanda anuala efectiva, cu tot cu comisionul de administrare, era de 6,7%, in cazul ofertei pentru credite ipotecare si de 7,5% in cazul variantei de credit imobiliar (Robor 3M + 2,9 pp). In cazul variantei cu dobanda mai mare, rata lunara este de 31.675 de lei, iar suma totala de rambursat este de 11,2 milioane de lei. Pentru a sustine nivelul acestor rate lunare, veniturile Ioanei Basescu trebuie sa fie de peste 10.000 de euro pe luna, in functie de gradul de indatorare luat in calcul de banca. Astfel, dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, la un grad de indatorare de 50%, veniturile lunare ar trebui sa ajunga pe la 57.000 de lei, in cazul variantei de credit cu dobanda mai mica, cel ipotecar, si de 63.000 de lei, in cazul creditului imobiliar, rezulta dintr-un calcul realizat de www.economica.net.

Cu ce sume ne taxeaza bancile cand retragem bani din depozite

La constituirea unui depozit aproape toate bancile solicita si constituirea unui cont curent. Costurile pentru aceste produse se vor reflecta in castigurile obtinute in urma depozitului si, in conditiile unor dobanzi in scadere, pot face diferenta intre castig si pierdere. Unul dintre cele mai importante comisioane de care trebuie tinut cont este cel de retragere numerar aplicat intregii sume retrase (depozitul initial si dobanda), scrie www.wall-street.ro. Cand vorbim despre depozite la termen si aplicarea comisionului de retragere numerar trebuie sa stim ca bancile se impart in doua tabere: cele care nu percep acest comision in ziua scadentei (sau in urmatoarele 2 pana la 4 zile lucratoare) si cele care aplica acest comision indiferent de data retragerii banilor din cont. Nu trebuie insa sa neglijam faptul ca, lichidarea depozitului si retragerea banilor din cont inainte de scadenta va presupune achitarea acestui comision pe langa renuntarea la castigul din dobanda pe care l-ar fi oferit banca la scadenta.

Tanarul de 32 de ani care le vinde romanilor mancare greceasca si turceasca de peste un milion de euro

Andrei Iusut nu a avut un traseu antreprenorial clar pana la stabilirea centrului de greutate al afacerilor sale in restaurantele cu specific turcesc sau grecesc. Acum stie si cum se face, si cum se vinde kebabul pe sabie. Cele doua restaurante Divan au atras investitii de circa 1,7 milioane de euro, pe care Iusut spera sa le amortizeze in circa cinci ani. Pe langa restaurante, Andrei Iusut conduce impreuna cu sotia lui si agentia de turism AA Travel, dar si alte mici afaceri de import. Reunite sub umbrela Divan Group, acestea au totalizat anul trecut o cifra de afaceri de doua milioane de euro, scrie Business Magazin. Pasionat de cultura orientala, Iusut are cate o explicatie pentru fiecare obiect din restaurantele sale, dar si pentru preparatele celor cinci bucatari turci pe care i-a recrutat personal. Spre exemplu, picioarele meselor sunt inspirate de sahul persan si sunt aceleasi cu un model din componenta narghilelelor. Un perete al restaurantului este acoperit de „iznik„ – placute de ceramica de mici dimensiuni, pictate manual de tineri turci. Pretul pentru o bucata de iznik este de circa 200 de euro, iar, pentru covoarele pe care a ales sa le taie, pretul variaza intre 1.000 si 7.000 de euro.

Tara care nu mai are rabdare sa treaca criza: Armata confisca produse si le vinde mai ieftin

Presedinele Nicolás Maduro a decis ca este timpul ca Venezuela sa iasa din criza economica pe cont propriu si a recurs la masuri extreme pentru a combate ceea ce el numeste „razboiul economic“ inceput de opozitie. In cea mai recenta demonstratie de forta, guvernul venezuelean a ordonat unui renumit lant de electronice sa schimbe preturile la un nivel aprobat de guvern. Daka, cel mai mare lant de electronice din Venezuela, a fost, prin urmare, ocupat de armata, care a confiscat toate produsele pentru a le vinde apoi la „preturi corecte“. „Nimic nu trebuie sa mai ramana pe rafturi!“, se arata in ordinul prezidential. Ceea ce unii au numit „jefuirea sponsorizata de guvern“ a adus in fata magazinelor mii de venezueleni care sperau sa prinda niste electronice cu preturi reduse cu 60% pana la 90%. O serie de magazine au fost luate cu asalt, potrivit ziarului din Caracas El Universal, ceea ce a determinat interventia politiei nationale, potrivit www.capital.ro.

Tot ce se vinde in Europa provine din Germania. Cea mai mare putere a UE, investigata din cauza excedentului comercial

Comisia Europeana a decis miercuri inceperea unei investigatii impotriva Germaniei, din cauza excedentului comercial excesiv, folosindu-se de prerogativele extinse ale institutiei in domeniul politicilor economice ale statelor din zona euro, scrie Bloomberg. Decizia de a monitoriza dezechilibrele din economia germana a fost luata in urma criticilor numeroase referitoare la excedentul de cont curent care, la nivelul de 7% din PIB, este al doilea ca marime din zona euro si limiteaza exporturile altor tari din regiune prin intarirea monedei unice. Dezechilibrele din economia Germaniei au fost criticate recent de Trezoreria SUA, care considera ca excedentul comercial german franeaza cresterea economiei europene si mondiale. FMI a cerut la randul sau cancelarului german Angela Merkel sa reduca excedentul comercial la un nivel corect, pentru a ajuta partenerii din zona euro sa isi restranga deficitele.

Bulevardul Magheru pierde 3 pozitii si ajunge pe 55 in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Bulevardul Magheru din Bucuresti a coborat trei pozitii, pana pe 55, intr-un top al celor mai scumpe 64 artere comerciale din lume, in conditiile in care chiria medie perceputa in aceasta zona se ridica la 600 de euro pe metru patrat pe an, respectiv 50 de euro pe luna. Cea mai scumpa artera comerciala din lume ramane Causeway Bay, din Hong Kong, unde spatiile de retail se inchiriaza cu aproape 25.000 euro/mp/an, respectiv peste 2.000 euro/mp/luna. Bulevardul 5th Avenue din New York se mentine pe locul secund, cu un pret de 20.706 euro/mp/an. Pe pozitia trei in clasamentul global se afla Avenue des Champs-Élysées din Paris, cu o chirie de 13.255 de euro/mp/luna. Anul trecut, Bulevardul Magheru era plasat pe locul 52, cu o chirie de 720 de euro/mp/luna, arata studiul Main Streets Across The World 2013-2014 realizat de compani de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield, preluat de Mediafax.

Cea mai mare companie aeriana din lume s-a nascut oficial. American Airlines si US Airways au primit acordul de fuziune

Compania AMR, care detine American Airlines, si US Airways Group stabilesc ultimele detalii ale acordului de fuziune care creeaza cel mai mare operator aerian din lume, relateaza CNN. Impreuna, cei doi giganti ai aviatiei vor controla trei sferturi din traficul de pasageri din SUA. Fuziunea a fost semnata de cei doi giganti si aprobata de Departamentul de Justitie al Statelor Unite. Noua companie are o capitalizare de peste 10 miliarde de dolari si devine astfel cel mai mare operator dupa trafic in SUA, depasind United Continental Holdings. Compania formata prin fuziunea celor doi giganti ai aviatiei va opera sub brandul American Airlines, insa cel care se va afla la conducere va fi, cel mai probabil, Doug Parker, actualul sef al US Airways. In ciuda faptului ca US Airways nu este o companie foarte mare, firma a prosperat in ultimii ani. In 2012 a raportat profit record de 637 milioane de dolari.