Pentru ministrul Muncii si pentru Guvern totul se invarte in jurul majorarilor de pensii si salarii la stat

Mariana Campeanu, ministrul Muncii: Salariile si pensiile cresc la anul. Pensionarii vor primi mai multi bani. Se reintregesc pensiile. Cei care au pierdut bani ii vor primi inapoi. Salariile bugetarilor cresc. Liviu Voinea, ministrul bugetului: Trebuie sa ne incadram in anvelopa salariala. Crestem investitiile la anul. In doi ani, vom avea inca „X“ kilometri de autostrada, scrie Ziarul Financiar.

Toata ziua vedem pe galben aceste breaking news, care au in spate declaratii ale ministrilor cabinetului Ponta sau ale liderilor USL, alianta care conduce Romania de un an si jumatate si are 70% din Parlament.

Cam aceasta este retorica guvernului Ponta, sa imparta banii care se strang la buget din platile pe care le fac companiile si romanii. Problema este ca se vorbeste atat de putin de cei care contribuie la buget, incat parca nici nu ar exista. In spatiul public, in retorica politicienilor, in retorica celor de la putere, cei care contribuie la buget sunt pe ultimul loc. Ei trebuie sa contribuie si atat. Pentru ca la anul pensiile si salariile bugetarilor sa creasca sau sa se stranga bani pentru acei sute de kilometri de autostrada sau pentru proiectele de investitii ale guvernului, cineva trebuie sa munceasca, sa produca profit, sa miste bunurile si serviciile in economie, sa-si gaseasca energie in fiecare zi, sa faca un soft, sa puna un surub undeva, sa fie comis-voiajor prin strainatate, sa vanda ceva produs in Romania, sa convinga un bancher fie sa-i mai dea niste bani pentru o noua investitie, fie sa-i faca o reesalonare.

Romania a devenit o tara de consultanti. Una din 20 de firme da sfaturi altora

Cea mai buna radiografie a suferintei economice a Romaniei se vede la Registrul Comertului. Primele trei activitati ale companiilor din tara vizeaza, in aceasta ordine, comertul, constructiile si consultanta de afaceri, noteaza Business Magazin.

Care este raportul corect intre activitatea economica a unei tari si nevoia de consultanta de business? Sau, mai pe scurt, are Romania nevoie de 31.799 de firme de consultanta de afaceri si management?

"Exista loc sub soare pentru fiecare“, rezuma Vasile Iuga, consultantul roman cel mai bine pozitionat intr-o companie de consultanta de top, seful PricewaterhouseCoopers Romania si country managing partner al PwC pentru Europa de Sud-Est, situatia aparenta a numarului mare de consultanti de pe piata autohtona. Compania pe care o conduce este unul dintre cei mai puternici jucatori din piata totala de consultanta, estimata la circa 380 milioane euro. PwC ocupa locul al doilea intr-un clasament al celor mai mari companii de consultanta de management, cu o cifra de afaceri de 9,2 milioane euro. Companiile din „The Big Four“ (PwC, EY, KPMG, Deloitte) impart acest clasament cu jucatori precum McKinsey & Company, lider la nivel local si mondial pe segmentul de business & strategy, cu afaceri de 16,7 milioane euro, sau Accenture, prezenta in Romania prin trei divizii: consultanta (consultanta in management si integrare de sisteme & tehnologie), tehnologie (dezvoltare de software si mentenanta) si externalizare (business process outsourcing), cu afaceri de 8,2 milioane euro.

Listarea Romgaz a scos miliarde de euro din conturile bancare

Oferta publica initiala a Romgaz Medias a depasit toate asteptarile, cel putin in ceea ce priveste interesul si potenta financiara a micilor investitori, care au subscris titluri in valoare de 1,1 miliarde euro, mai mult decat dublu fata de valoarea intregii oferte, potrivit Capital.ro.

O gura de oxigen sau o rampa de lansare? Vorbim de oferta publica a Romgaz Medias, asteptata de mii de investitori de pe piata locala. Si nu numai: atat brokerii, cat si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au nevoie maxima de o companie ca Romgaz. Si atunci, se pune intrebarea, ce va fi, in caz de succes, oferta Romgaz, o gura de oxigen care sa justifice existenta BVB intr-o perioada nefasta sau o rampa de lansare pentru piata de capital din Romania? Daca ne luam dupa subscrierile investitorilor mici, putem spune fara indoiala, ca este un punct de plecare pentru o perioada mult mai buna a bursei. Cererea pentru Romgaz din partea investitorilor mici arata ca bani exista in piata noastra si sunt disponibili pentru plasamente in actiuni la bursa de valori, cu conditia ca oferta sa fie profitabila si compania puternica.

Secretele unei afaceri: cum ajuta un personaj cheie companiile in criza

Pune intrebari atunci cand ceilalti aleg sa lase impresia ca au inteles, are curaj cand altii dau inapoi, cauta constant sa devina mai bun si poate sa devina un lider in echipa sa si sa ii "ghideze" pe toti spre succes. Este personajul pe care specialistii in resurse l-au numit "effective follower", care poate sa existe in orice companie si are puterea sa aduca schimbarea cand organizatiile sunt in impas, scrie Wall-Street.ro.

Keith Stanton, fondator si managing partner Votive LLP, companie britanica de resurse umane, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre avantajele identificarii acestui tip de angajat in organizatii.

Wall-Street.ro: Cum poate fi identificat acest personaj din cadrul unei echipe?

Keith Stanton: Angajatul care isi asuma rolul de effective follower este cel pe care ceilalti il considera lider, fara a detine neaparat o functie de management.

Effective follower-ul va avea o influenta asupra echipei, insa aceasta influenta poate fi manifestata evident sau subinteleasa. In principal, un effective follower isi asuma mai multe sarcini si pune intrebari nu pentru a ataca sau a distruge, ci pentru a intelege. El vrea sa stie de ce este acolo, de ce face ceea ce face si isi va alinia atitudinea si actiunile dupa un scop clar, care de cele mai multe ori va fi unul personal. Are curaj atunci cand ceilalti dau inapoi si cauta in mod constant sa devina mai bun in ceea ce face si sa inoveze si pe deasupra isi asuma un nivel imens de responsabilitate, nu neaparat pentru a obtine rezultate impuse ci pentru ca asa isi doresc sa lucreze.

Cazul "dobanda 0 de la BCR". Cum motiveaza instanta anularea dobanzii unui credit ipotecar

Dupa patru ani de lupta prin tribunale cu banca, un bihorean a ramas fara dobanda la credit, aceasta fiind considerata abuziva. Cum motiveaza magistratii aceasta decizie. Dupa mai multe luni de intarziere, Tribunalul Bihor a redactat decizia prin care a consfintit ca un client al Bancii Comerciale Romane nu va mai plati dobanda la credit de acum inainte, ba mai trebuie sa primeasca si toti banii incasati pana acum cu acest titlu. Pasul era necesar pentru ca decizia sa poata fi pusa in aplicare, informeaza Economica.net.

De acum incolo, clientul va plati o rata de aproximativ 300 de euro, dupa calculele sale, fata de 1.000 de euro. Pentru asta a fost nevoie de doua procese: unul in care clientul s-a judecat cu banca prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, si un al doilea in care BCR a dat in judecata clientul pentru ca acesta n-a vrut sa semnze un act aditional - lucru mai rar intalnit in istoria "relatiei" client-banca din Romania.

Forbes Romania: De ce aleg romanii serviciile medicale private?

Cand vine vorba de servicii medicale private, romanii apreciaza in primul rand calitatea acestora, acest avantaj fiind mentionat in procent de 78%, noteaza Forbes Romania. Pe urmatoarele pozitii se regasesc curatenia (57 %) si, la mica distanta, timpul de asteptare (56 %), releva studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la comanda Institutului Aspen Romania.

Dobrogenii si Moldovenii sunt mai interesati de curatenia din unitatile private. Peste doua treimi dintre acestia mentioneaza curatenia ca beneficiu relevant pentru serviciile private Interesant este, de asemenea ca, in anumite regiuni, timpul de asteptare este un criteriu relevant pentru mai putin de jumatate din populatie.

Tarile cu cei mai destepti locuitori din lume  

In SUA, traiesc cei mai multi oameni de o inteligenta peste medie, dar asta se datoreaza intr-o buna masura si dimensiunii tarii si numarului mare total de locuitori. Potrivit rezultatelor testelor PISA, Business Insider a realizat un top al statelor cu cele mai multe persoane destepte, relateaza Incont.ro.

Aceste teste le dau adolescentii de 15 ani, din 65 de tari, indiferent de clasa in care sunt, de statutul socio-economic sau de alte realizari personale. Examenele masoara gandirea critica in matematica, stiinta si vocabular si nu iau in calcul capacitatea de memorare. In schimb, tinerii trebuie sa faca dovada unor abilitati si seturi de cunostinte care sa le permita rezolvarea unor probleme din lumea reala. Mai multi cercetatori au cazut de acord ca aceste teste, realizate de OECD (Organizatia pentru Cooperare Econonomica si Dezvoltare) sunt un instrument foarte bun pentru masurarea inteligentei generale.

In clasamentul de mai jos s-au luat in calcul numarul mediu de adolescenti din fiecare tara, ce au reusit rezultatul maxim la testele de matematica si vocabular, si procentul acestora fata de populatia totala.  

Dupa 6 ani de recesiune, grecii tot mai cred in euro

Chiar si dupa sase ani de recesiune puternica, guvernul elen si 69% din popor continua sa isi arate sprijinul pentru euro. Paradoxal, in tot acest timp, mai toata Europa a cazut de acord ca decizia de a lasa Grecia sa adere la moneda unica a fost o greseala, noteaza Wall Street Journal.

Tara se confrunta cu un somaj de 27% si o scadere a productiei de 26%, dar grecii nu dau niciun moment vina pe euro, se arata intr-un sondaj recent realizat de Pew Global. O posibila explicatie ar fi ca lumea isi da seama de faptul ca nici criza nu a venit peste ei din senin: guvernul a avut de-a lungul timpului numeroase ocazii sa isi repare scena politica si economica, afectate de coruptie, nepotism, birocratie si imprumuturi in exces. Luni, creditorii Greciei revin la Atena pentru o noua evaluare a progresului din programul de bailout, iar tara spera sa primeasca un nou imprumut european.

Bill Gates: “Internetul nu va salva lumea”
 
Desi se descrie ca fiind un tehnocrat, Gates nu crede ca tehnologia va putea rezolva cele mai mari probleme ale lumii moderne. Intr-un interviu exclusiv acordat Financial Times, cofondatorul Microsoft recunoaste ca este un sustinator a tot ceea ce inseamna domeniul IT, insa pentru gasirea unor solutii la problemele cu adevarat importante, rezolvarea trebuie sa inceapa mai de jos, de la lucruri de baza precum supravietuirea si nutritia infantila.

In ziua de azi, majoritatea oamenilor de afaceri sunt preocupati sa faca lumea un loc mai bun pentru trait si elementul comun in toate aceste viziuni il reprezinta Internetul. Este si ideea care a stat la baza propunerii lui Mark Zuckerberg pentru gasirea unui plan de interconectare online a intregii planete, idee pe care insa Bill Gates nu o vede deloc prioritara.

Dubai prinde aripi pe harta aviatiei mondiale
 
In numai cateva decenii, industria aeriana din Dubai a luat un asemenea avant, incat a trecut de la anonimitate la statutul de lider in aviata globala, scrie CNN.

Emirates Airlines, operatorul national, este al treilea ca marime din lume, potrivin Centrului pentru Aviatie CAPA si, in ritmul in care se dezvolta, n-ar trebui sa dureze mult pana sa depaseasca inclusiv Delta si United Airlines. Spectacolul aviatic Dubai Airshow, care va incepe pe 17 noiembrie si va dura cinci zile, promite astfel sa fie un eveniment de exceptie. Tinut pe noul aeroport international Al-Maktoum, ce a costat 32 milioane de dolari, show-ul va gazdui o mie de expozanti si peste 60.000 de vizitatori s-au inscris deja pe liste.