Bancile isi preseaza clientii persoane fizice cu marje de dobanzi mai mari. Companiile se imprumuta doar putin mai ieftin

Bancherii au taiat, in medie, inca 5% din dobanzile la depozitele populatiei in ianuarie si in acelasi timp ai scumpit creditele cu 3%, rotunjindu-si astfel marjele de castig cu o treime de punct procentual. Marja de dobanda medie (diferenta din dobanda la credite si cea la depozite) se apropia de 4,8 puncte procentuale in ianuarie. Scaderea dobanzilor la depozite vine in contextul in care bancile se imprumuta mai ieftin de pe piata monetara, pe fondul scaderii dobanzii-cheie a BNR, noteaza www.zf.ro.

Cea mai rasunatoare lichidare din istoria Spaniei are implicatii in Romania

Consiliul de administratie al dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, controlat de miliardarul Fernando Martín Álvarez – fostul presedinte al clubului de fotbal Real Madrid, s-a reunit ieri pentru a analiza posibilitatea intrarii in lichidare a companiei. Martinsa-Fadesa se confrunta cu probleme grave de lichiditate, dupa ce in martie 2011 a reusit sa depaseasca cel mai mare faliment din istoria Spaniei. Martinsa-Fadesa a intrat pe piata romaneasca in 1998 cand a cumparat de la stat pachetul majoritar de actiuni al societatii de prelucrare a lemnului Diana Forest din Bacau, scrie www.capital.ro.

„Prima Masina“, credit auto sau de nevoi personale? Care este cea mai avantajoasa varianta

In functie de avansul minim de care dispune cel care vrea sa-si cumpere un autoturism prin credit, acesta poate alege un imprumut de nevoi personale, unul auto sau o finantare prin programul guvernamental. Programul „Prima Masina“, destinat achizitiei de autoturisme noi in special de catre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, prin care se acorda credite garantate partial de stat la costuri reduse si cu un avans mic, reprezinta o alternativa avantajoasa pentru cei care vor sa-si cumpere prima masina, noteaza www.adevarul.ro.

Romania ar putea avea propria moneda digitala

Romania ar putea beneficia de propria moneda digitala si bancile centrale se gandesc sa creeze un produs asemanator bitcoinului. Dintre bancile centrale europene foarte preocupate de acest aspect, Banca Angliei pare sa fie cea mai decisa sa migreze spre banii digitali. Un leu digital, o lira sau un euro ar functiona pe un principiu similar, in care nu banca centrala, ci calculatoarele populatiei ar fi cele care ar verifica autenticitatea tranzactiilor. Sau cel putin aceasta este varianta propusa in raportul Bancii Angliei, informeaza www.gandul.info.

Estimarile gigantilor din telecom: cum va arata lumea in 2020

Piata dispozitivelor inteligente interconectate va depasi pragul de 10 miliarde in urmatorii cinci ani, insa chiar si asa exista un risc reprezentat de o imbatranire a populatiei globale. “Vom vedea o noua piata care se va dezvolta in urmatorii cinci ani. In prezent sunt circa 3,6 miliarde de SIM-uri active – iar numarul acestora se va dubla in urmatorii ani. Asteptarile sunt mari in privinta digitalizarii. Totodata, numarul de utilizatori de internet va creste pana la 3,8 miliarde pana in 2020, in conditiile in care in prezent vorbim despre circa 2,2 miliarde”, a declarat Jon Fredrik Baksaas, CEO al Telenor, potrivit www.wall-street.ro.

Noua generatie de antreprenoare: 11.000 de femei au intrat anul trecut in business

Mai mult de 11.000 de reprezentante ale sexului frumos au intrat anul trecut in business, astfel ca numarul de femei-actionar in companiile din Romania a ajuns la aproape 420.000, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului. In ultimii ani, numarul femeilor care au decis sa intre in lumea afacerilor a crescut, exemple sunt si antreprenoarele care au venit de-a lungul timpului sa-si spuna povestile de business in cadrul emisiunii ZF Live.

Viata fabuloasa a geniului care a creat design-ul Apple

Jonathan Ive este vicepresedintele departamentului de design al Apple si omul care, dupa Steve Jobs, a avut cea mai mare influenta asupra Apple. Ive lucreaza pentru Apple de 22 de ani, perioada in care a primit numeroase premii pentru ingeniozitatea si dedicatia sa pentru designul minimalist al marcii.Dar munca sa nu este singurul lucru pentru care Ive a devenit celebru: a strans o avere pe care nu ezita sa o afiseze si are o viata pe care multi ar considera-o de invidiat, scrie Business Magazin.

UE si Grecia negociaza al treilea program de salvare de pana la 50 mld. euro

Oficiali ai Uniunii Europene si ai Greciei negociaza un al treilea program de salvare a statului elen, care va fi in valoare de 30-50 de miliarde de euro, in conditii similare cu cele in care au fost acordate primele doua imprumuturi, a declarat luni ministrul spaniol de Finante, Luis de Guindos. "Principalul scenariu pentru Grecia este un acord bazat pe actualul program, iar noile conditii vor fi stabilite cu flexibilitate", a spus De Guindos in timpul unui eveniment de afaceri de la Pamplona, in nordul Spaniei, se arata intr-un comunicat al biroului sau de presa, citat de MarketWatch.

Board-ul Gazprom a aprobat o majorare de capital de 570 mil. euro pentru South Stream Transport

Board-ul directorilor Gazprom a aprobat o majorare de capital de 569,4 milioane de euro pentru South Stream Transport, fiind posibil ca aceasta companie sa fie folosita pentru constructia sectiunii offshore a proiectului Turkish Stream, relateaza Novinite. O suma de 109,9 milioane de euro a fost inclusa in capitalul South Stream Transport in trimestrul patru al anului 2014, iar alte 459,7 milioane de euro urmeaza sa fie incluse in primul trimestru din 2015, potrivit Gazprom.

Tim Cook: Apple Watch va inlocui cheile automobilului

Noul dispozitiv Apple Watch, un ceas inteligent, ce urmeaza sa fie prezentat de Apple pe 9 martie, va inlocui cheile de la automobil, a declarat Tim Cook, intr-un interviu acordat The Telegraph. Ceasul Apple este conceput sa inlocuiasca cheile de la masina si cardurile care sunt folosite in prezent in multe vehicule, a declarat Tim Cook.