Guvernul nu se indura sa scada accizele: Finantele asteapta cursul BCE de azi ca sa decida formula de calcul

Ministrul finantelor, Ioana Petrescu, spune ca nu s-a decis ce curs de schimb va folosi la calculul accizelor in 2015, desi Codul fiscal are prevederi clare in acest sens. Atata timp cat scenariile arata ca nu pare deloc plauzibil ca anul viitor rata de schimb sa fie mai mare decat cea de anul acesta, de 4,7380 lei/euro, rezulta ca guvernul nu exclude modificarea formulei pentru a mentine accizele la fel de mari. Cursul pe care il va anunta BCE azi este decisiv, iar Finantele nu vor sa se pronunte inainte de a afla daca e avantajos pentru buget, potrivit www.capital.ro.

Rusii ne exporta gazele, in timp ce noi importam gaze de la rusi. Cum a strans Romania in chingi gigantul Gazprom

2% din gazele Romaniei au fost exportate de catre doua firme, in prima jumatate a anului, dintre care cea mai mare cantitate a fost acontata de o subsidiara a Gazprom. In acelasi timp, aproape toate gazele pe care le importam provin de la Gazprom. WIEE Romania, o subsidiara a gigantului rusesc Gazprom, si MET Romania Energy Trade, divizia de trading gaze a MOL Romania au exportat gaze de 2,35 milioane de MWh din Romania, in primele sase luni ale anului, circa 220 de milioane de metri cubi. La o productie semestriala de circa 5,6 miliarde de metri cubi, exporturile din prima jumatate a anului repezinta circa 5%. Spre comparatie, in aceeasi perioada, am importat de la rusi circa 8 milioane de MWh, circa 720 de milioane de metri cubi de gaze, scrie www.economica.net.

Pretul minereului de fier s-a prabusit cu 40% anul acesta, iar pana in 2050 soarele va lua locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii

Industria materiilor prime a ajuns la un punct critic si va suferi probabil transformari semnificative in conditiile in care pretul minereului de fier, a doua materie prima ca importanta din lume si una dintre cele mai abundente, s-a prabusit anul acesta cu peste 40%, iar epoca de aur a petrolului s-ar putea apropia de sfarsit, iar pana in 2050 locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii va fi luat de Soare, scrie Ziarul Financiar.

Pregatiti pentru Black Friday? Ce fac curierii si magazinele online

Adrian Mihai, managing partner al Fan Courier, a subliniat pentru www.wall-street.ro ca anul acesta va depasi 2013 ca volum al vanzarilor de Black Friday. Fan Courier s-a pregatit de 5-6 luni in acest sens si a crescut flota de masini si numarul angajatilor. “Am avut intalniri cu toti oamenii din tara si printre subiecte a fost si Black Friday. In afara de pregatirea interna, am programat alaturi de magazinele online livrarile. Anul trecut nu a fost foarte bine peste tot, nu am fost nici noi nici ei pregatiti. S-au promis livrari in 24 de ore…dar nici macar sa impacheteze nu puteau in aceasta perioada de timp! Anul acesta vom spune – primii 10.000 de clienti primesc in 24 de ore, urmatorii in 48 de ore si asa mai departe”, detaliaza unul dintre cei trei fondatori ai Fan Courier. Cel mai probabil, Black Friday va incepe pe 21 noiembrie anul acesta.

Pentru prima data un brand romanesc este vandut de cel mai mare retailer de lux din lume

Produsele brandului romanesc de lenjerie intima I.D. Sarrieri sunt disponibile pe Net-a-Porter.com, cel mai mare retailer de lux din lume. Incepand cu aceasta toamna magazinul online va vinde piese din colectiile de lenjerie de lux si couture din sezonul de toamna-iarna 2014-2015. Toate piesele (fie ca este vorba de sutiene, slipi si body-uri, sau de piese ce pot fi purtate nu doar ca lenjerie, ci si ca produse ready-to wear) sunt realizate din satin de matase si din dantela Chantilly, noteaza Ziarul Financiar.

Fabricile cu cea mai indelungata traditie. Cum au rezistat?

Primele caramizi facute in fabrica de la Zalau, acum in proprietatea Cemacon, au iesit pe poarta in urma cu 45 de ani. 100 de ani au trecut de cand se produce ciment la Fieni, fabrica fiind acum in portofoliul HeidelbergCement Romania. Sunt doar cateva exemple.„Fabricile vechi care au rezistat pana acum prezinta avantajul de a avea un brand si exista speranta de revigorare, avand in mod traditional un segment de piata fidelizat, chiar daca nu este neaparat un segment de piata reprezentativ“, afirma analistul Mircea Cosea. In plus, aceste unitati de productie au o serie de avantaje, intre care se numara aportul facil de forta de munca calificata, o notorietate crescuta a marcii, costurile reduse cu forta de munca, amplasarea strategica la nivel national si in regiune, scrie Business Magazin.

Euro a scazut la minimul ultimilor doi ani fata de dolar. Moneda americana incheie cel mai bun trimestru de dupa declansarea crizei financiare

Euro a scazut marti la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar si este pe cale sa incheie cel mai slab trimestru in raport cu moneda americana, dupa trimestrul al doilea din 2010, din cauza inflatiei reduse din zona euro, care justifica noi masuri de stimulare din partea BCE. Dolarul, pe de alta parte, este pe cale sa incheie cel mai bun trimestru dupa 2008, in conditiile in care oficialii Rezervei Federale (Fed) se gandesc cand sa inceapa cresterea dobanzilor, relateaza Bloomberg.

Datoria publica a Frantei a depasit pentru prima data doua trilioane de euro si se apropie de 100% din PIB

Credibilitatea Frantei in fata partenerilor sai europeni a primit o noua lovitura marti, inainte de adoptarea principalelor linii directoare ale bugetului pe 2015, in urma anuntarii unei datorii publice care a depasit pentru prima oara 2.000 de miliarde de euro, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Potrivit Institutului national de statistica, datoria publica a atins la sfarsitul celui de-al doilea trimestru 2.023,7 miliarde de euro, cu 28,7 miliarde de euro mai mare comparativ cu trimestrul precedent.

Marea Britanie a castigat 11 miliarde de euro in PIB din prostitutie si droguri. Cum fac bani tarile Europei din activitati mai putin “ortodoxe”

Traficul de droguri si prostitutia au contribuit la Produsul Intern Brut (PIB) britanic cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) in 2013, potrivit Biroului National de Statistica (ONS), relateaza AFP, potrivit Mediafax. O purtatoare de cuvant a ONS a declarat pentru AFP ca drogurile si prostitutia reprezinta aproximativ 0,5% din "bogatia produsa global", si anume cea masurata prin PIB.

iPhone 6 si iPhone 6 Plus ajung in China luna viitoare. Apple, obligata sa imbunatateasca securitatea si confidentialitatea datelor

Apple va incepe luna viitoare sa comercializeze noile telefoane iPhone 6 si Iphone 6 Plus in China, dupa ce a acceptat sa imbunatateasca securitatea si confidentialitatea datelor, relateaza Bloomberg. Aparatele vor intra la vanzare in China pe 17 octombrie, a anuntat compania, dupa ce Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiei din aceasta tara si-a dat acordul.