Samsung a devenit cel mai mare investitor in solare din Romania dupa un proiect de 100 mil. euro

Gigantul sud-coreean Samsung, un business de circa 247 de miliarde de dolari, a devenit cel mai puternic investitor in parcuri solare din Romania dupa finalizarea unei investitii de 100 de milioane de euro in comuna Slobozia din Giurgiu, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

Potrivit datelor publicate de Transelectrica, pe data de 01.10.2013 cel mai mare proiect fotovoltaic functional in Romania are o capacitate de 45 de MW, gestionarul acestuia fiind compania LJG Green Source Energy Alpha. In medie, pentru fiecare megawatt intr-un parc solar sunt necesare intre 2,3 si 2,5 hectare, asa ca tot proiectul ocupa o suprafata de aproximativ 112,5 hectare. Un teren de fotbal, de exemplu, are aproximativ un hectar.

Datele de la Registrul Comertului arata insa ca 78% din actiunile acestei firmei de proiect sunt controlate de compania Solluce Romania 1 BV, inregistrata in Olanda. La randul ei, compania Solluce Romania 1 BV este detinuta in proportie de 80% de catre Samsung Corp., fiind una dintre companiile afiliate ale grupului Samsung, dupa cum arata datele publicate de conglomeratul coreean la finalul primului semestru din acest an.

Cat de scump e creditul in Romania

Firmele se imprumuta in Romania la cele mai mari dobanzi din Europa insa acest lucru nu este deloc intamplator avand in vedere recordurile negative in ceea ce priveste insolventele si restantele. Mult mai avantajoase sunt creditele pentru populatie care au cele mai mici costuri din regiune, noteaza Capital.ro.

Bancile continua sa faca ceea ce ce au facut cel mai bine si in perioada de boom economic si anume sa se concentreze mai ales pe creditarea populatiei(in masura in care exista cerere) in detrimentul finantarii firmelor insa au motive mai mult decat serioase sa adopte aceasta politica avand in vedere riscul imens pe care il implica creditarea unei firme din Romania. Potrivit unui studiu al Raiffeisen, bancile din Romania practica unele dintre cele mai mici costuri la creditele in lei pentru populatie  insa au dobanzi cu mult mai mari decat media europeana atunci cand vine vorba de finantarea companiilor.

Studiul, realizat de economistul sef al bancii austriece, Ionut Dumitru, arata ca, potrivit datelor Bancii Centrale Europene si Eurostat, dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei se situa in luna iulie, pe medie, la 14,83%, in timp ce la imprumuturile similare in zloti costul era de 20,41%, la cele in forinti de 22,59%, iar in coroane cehesti de 15,02%. Mai mult chiar, in Slovacia, tara care a adoptat euro, dobanzile la creditele de consum se plaseaza la 16,13%.

Cei doi arhitecti care au desenat cele mai vizitate localuri din Bucuresti

Corvin Cristian si Mihai Popescu sunt cei mai solicitati arhitecti cand se pune la cale un proiect de restaurant, pub, club sau concept store in centrul vechi al Capitalei. Cei doi sunt complementari: unul este extravagant, altul atent la detalii si respectul pentru istoria locului, relateaza Business Magazin.

Corvin are biroul la el acasa, intr-o mansarda generoasa si luminoasa aproape de Cismigiu. Locuinta este dominata de doua sobe de teracota verde si de geamurile mari, iar arhitectul spune ca prezenta unor obiecte dragi il ajuta la lucru. Raspunde o data la doua zile la un telefon privind amenajarea unui restaurant sau pub nou. „Se deschid constant restaurante si baruri, iar, daca nu se deschid, se refac. Un arhitect specializat pe design interior are treaba tot timpul."

Are 40 de ani. A lucrat la Pro TV in perioada 1997-2001, la decoruri de TV si in studio. „Am prins vremuri foarte interesante", isi aminteste arhitectul, care a ajuns in Pro in perioada cand productiile proprii erau doar „Chestiunea Zilei" si „Te uiti si castigi". A intrat la Pro TV prin concurs: „Am vazut un anunt la facultate si am decis sa incerc, mai ales ca ma apropiam de anul VI si nu lucrasem proiecte, precum colegii mei (multi dintre ei copii de arhitecti, care aveau acces la proiecte de foarte devreme). Am castigat concursul si acolo m-am format, lucrand alaturi de scenografi si regizori importanti din Romania".

Cel mai mare beneficiar al crizei financiare. Recesiunea i-a bagat in buzunar 10 mld. dolari

Una dintre cele mai bune miscari ale lui Warren Buffett a fost investirea in companii foarte cunoscute. Se intampla in 2008, cand acestea se aflau pe buza prapastiei, iar investitiile primite au functionat ca un colac de salvare. Acum, miliardarul culege roadele curajului sau, potrivit Incont.ro.

Daca pentru multi perioada de dupa 2008 a fost una foarte grea din punct de vedere financiar, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul lui Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes, si al treilea, conform topului realizat de Bloomberg.

Miliardarul a facut lucrul la care se pricepe cel mai bine, investind la inceputul crizei in companii care nu s-ar fi putut salva fara ajutorul sau. Acum, aceste investitii i-au adus lui Buffett alte zece miliarde de dolari in cont. Filosofia sa de afaceri este, in principal, aceea de a se pozitiona impotriva curentului: “Fii temator atunci cand ceilalti sunt lacomi si fii lacom atunci cand toti ceilalti se tem”.

Alcatel Lucent: „In Romania continuam angajarile. Vrem sa ajungem la 1.600 de angajati in 2015”

Alcatel-Lucent Romania, filiala locala a grupului francez Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai producatori mondiali de echipamente de telecomunicatii, va continua sa faca angajari, compania urmand sa ajunga la finalul lui 2015 la 1.600 de angajati, informeaza Wall-Street.ro.

Informatiile despre operatiunile la nivel local au venit dupa ce in aceasta dimineata conducerea Alcatel-Lucent a anunta ca va renunta la 10.000 de angajati la nivel mundial in urmatorii doi ani. Dintre acestia, 4.100 de oameni sunt din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, 3.800 din zona Asia Pacific si 2.100 in Americi. Cei 10.000 de oameni inseamna in jur de 14% din cei 72.000 de angajati ai companiei.

De asemenea, pana in 2015, Alcatel-Lucent isi va injumatati numarul de centre strategice regionale. Disponibilizarile globale nu afecteaza deocamdata operatiunile de cercetare si dezvoltare din Romania, compania mentinandu-si prezenta in centrele existente din Bucuresti si Timisoara.

“Timisoara ramane un centru strategic de cercetare si dezvoltare in Europa pentru compania Alcatel-Lucent in domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery – GNOC, remote integration etc, si al dezvoltarii de aplicatii telecom. In Romania, compania intentioneaza sa isi consolideze prezenta, urmand sa ajunga la sfarsitul anului 2015 la aproximativ 1600 de angajati, majoritatea acestora activand in domeniul R&D pentru tehnologii de ultima generatie”, au afirmat oficialii companiei intr-un comunicat de presa.

Obama nominalizeaza, in premiera, o femeie la sefia Fed

Presedintele Barack Obama o va nominaliza la conducerea Rezervei Federale a Statelor Unite pe Janet Yellen, scrie Financial Times. Yellen ar urma, astfel, sa devina prima femeie care va detine cea mai importanta pozitie economica in stat, una deopotriva cruciala pentru intreaga economie globala. Nominalizarea oficiala va avea loc, miercuri, in cadrul unei ceremonii la Casa Alba, eveniment la care va lua parte si actualul presedinte al Fed, Ben Bernanke.

Janet Yellen a fost una dintre cei care au gandit, proiectat si implementat politicile agresive de stimulare monetara din ultimii ani, asa ca alegerea sa ar putea prelungi perioada in care ratele dobanzilor practicate in SUA raman la zero. Propunerea lui Obama vine dupa ce fostul secretar al Trezoreriei, Lawrence Summers, initial prima alegere a presedintelui american, a fost nevoit sa se retraga luna trecuta, din cauza opozitiei senatorilor democrati.

Apple anunta o noua serie de ipad-uri pe 22 octombrie

Applle a anuntat lansarea unei noi serii de iPad-uri, in cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 22 octombrie, potrivit Bloomberg. Compania americana va prezenta, de fapt, un update al cunoscutelor tablete iPad de 9,7 inci si iPad mini, potrivit unei surse apropiate discutiilor, care a dorit sa ramana anonima, citata de agentia de presa.

Alaturi de ultimele versiuni ale tabletelor, Apple intentioneaza sa-si prezinte si Mac Pro-ul, precum si un nou sistem de operare pentru acesta. Conform Bloomberg, ultima versiune de iPad va avea un design mai subtire, in timp ce varianta Mini va beneficia de un ecran cu rezolutie HD (existenta deocamdata doar pe iPhone si iPad-urile de dimensiuni mai mari).

Un antreprenor britanic vrea sa lanseze o retea gratuita de apa in Regat, care sa ajute la alimentarea Africii

Edwin Broni-Mensah a lansat GineMeTap, o retea gratuita de apa in Marea Britanie, in ideea ca oricine ar trebui sa aiba acces la apa potabila, fara sa fie nevoit sa plateasca pentru asta. “Marea Britanie are una dintre cele mai bune ape din lume. Si cu toate acestea, odata ce iesi din casa esti incurajat sa bei din sticle de plastic, in loc sa ai acces la ea liber”, spune Broni-Mensah, citat de CNN. GiveMeTap (n.r. “tap” inseamna “de la robinet”) este o retea de apa potabila, in care oamenii pot folosi recipiente din otel inoxidabil pe care sa le reumple de la cafenelele si orasele din tara. Antreprenorul vrea sa reduca folosirea plasticului si, cu banii obtinuti, sa demareze proiecte asemanatoare in Africa, acolo unde se stie ca aproximativ 300 de milioane de oameni au acces foarte greu la apa.

Vicepremierul britanic: Iesirea Marii Britanii din UE va insemna un suicid economic

Vicepremierul britanic, Nick Clegg, este de parere ca parasirea Uniunii Europene de catre Regatul Unit ar fi “o sinucidere economica”, scrie BBC. In incercarea de a-si sustine pozitia, oficialul a cerut sprijinul mai multor companii si organizatii de caritate, care sa formeze o noua “coalite pentru interesul national”. Clegg a atacat propunerea premierului David Cameron de a desfasura un referendum, numind-o “un calcul politic lipsit de perspectiva”, care ar putea duce la iesirea din Uniune a Marii Britanii.

Pe de alta parte, grupul de eurosceptici l-a numit pe Clegg “panicat”. Acesta din urma sustine insa ca retragerea din UE va face ca Marea Britanie “sa se izoleze si sa devina irelevanta in raport cu restul lumii, fara a mai fi luata in serios de marile puteri”.