Se pregateste BNR de infiintare bancii-punte? 3 scenarii posibile pentru bancile cipriote

Instrumentul special de salvare al bancilor pregatit de BNR in ultimii doi ani – banca-punte (bridge-bank) – are mari sanse sa fie implementat in perioda urmatoare, pe fondul planului de salvare adoptat de Cipru, scrie wall-street.ro. Mai exact, liderii tarii impreuna cu cei europeni au decis inchiderea celei de-a doua mari banci a statului, Cyprus Popular Bank (Laiki), si preluarea ei de catre un mecansim european similar bancii-punte, dar si taxarea cu 30% a depozitelor mai mari de 100.000 euro din portofoliul Bank of Cyprus. Practic, Laiki va fi divizata intr-o “banca-rea”, unde vor fi incluse depozite de 4,2 miliarde euro, din conturile de peste 100.000 de euro, si care va fi treptat desfiinta, si intr-o “banca-buna”. Aceasta va incorpora depozitele sub 100.000 euro alaturi de o datorie de 9 miliarde de euro a bancii catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro si va fuziona cu Bank of Cyprus. Sumele aflate in conturi peste 100.000 euro la Cyprus Popular Bank vor inregistra insa pierderi semnificative.

Radu Florescu: „Energia, IT-ul si agroturismul, adevaratele oportunitati de investitii ale Romaniei”

Radu Florescu, CEO Centrade Saatchi&Saatchi Romania, unul dintre cei mai experimentati oameni de afaceri din Romania, vorbeste in premiera despre cat de importanta este stabilitatea politica pentru mediul de afaceri si pentru atragerea investitorilor straini, scrie Capital. Anul 2012 a fost anul in care statisticile arata ca investitiile straine directe au atins minimul ultimilor 10 ani: 1,6 miliarde de euro. Cat din aceasta scadere se datoreaza crizei financiare si cat inseamna alte motive? Scaderea investitiilor straine are trei cauze egale, din punct de vedere al importantei: criza, increderea scazuta in guvern si stabilitatea mediului fiscal si legislative. Romania este o economie in dezvoltare, dar ca parte a Uniunii Europene merge in paralel cu celelalte economii, nu putem ignora acest fapt dupa cum nu putem ignora faptul ca puterea de cumparare este scazuta. Al doilea motiv tine de increderea scazuta a mediului investitional in guvern. Sa luam de exemplu scandalul din vara trecuta (suspendarea presedintelui Romaniei – n.n.). Impactul la nivel de imagine externa a Romaniei a fost unul major, deoarece orice om de afaceri isi doreste un mediu stabil pentru investitiile sale, un mediu stabil si previzibil din punct de vedere fiscal si politic. Daca guvernul se cearta, se creeaza o atmosfera nesigura.
 

Profit din hartie igienica: Cumpara actiunile Vrancart Adjud, spun analistii

Actiunile producatorului de carton ondulat si „hartie de toaleta“ Vrancart Adjud (VNC) sunt subevaluate, spune raportul Broker Cluj Napoca. Au un potential de crestere de circa 20%. Administratorii de la Allianz - Tiriac ai Fondului de pensii AZT „Viitorul tau“ au cumparat deja peste 7% din totalul actiunilor VNC, titreaza economica.net. „Potentialul de crestere al actiunilor Vrancart Adjud (VNC) „este sustinut pe termen scurt de faptul ca VNC este subevaluata fata de cele companiile similare si, pe termen mediu si lung, de politica de investitii agresiva din ultimii ani“, scrie analistul Andrei Raduelscu in raportul Broker Cluj Napoca. „Recomandarea este Cumpara VNC“, conchide analistul, ale carui calcule au ajuns la un pret tinta de 0,091 lei / actiune, cu peste 20% mai mare decat cel de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Vrancart Adjud (VNC) are o cota de piata de circa 20% pe piata interna a hartiei igienice si pe segmentul cartonului ondulat, folosit mai ales la ambalaje. In 2011, compania a produs aproape 100 de tone de hartie igienica si de carton ondulat.

Ce se ascunde in spatele preturilor mari la energie

Liberalizarea sectorului energetic va creste concurenta, va imbunatati serviciile si va dirija sub-ventiile catre cei care au cu adevarat nevoie de ele. Deocamdata, o simtim mai mult in valoarea facturilor, noteaza Capital. Manifestatii violente, oameni care isi dau foc in mijlocul multimilor de protestatari, companii de electricitate sanctionate sever si, in cele din urma, demisia guvernului. S-a intamplat recent la sud de Dunare si, desi evenimentele s-au petrecut pe fondul saraciei si coruptiei generalizate, factorul declansator a fost cresterea semnificativa a facturilor la energie. Si in Romania facturile la electricitate pentru consumatorii casnici au ajuns sa fie in prezent mai mari cu o treime fata de in urma cu un an, cele de gaze au crescut si ele cu cateva procente, iar pretul gigacaloriei s-a marit in multe orase. Insa asta a dus cel mult la proteste pe Facebook. Ceea ce ar putea fi un semn ca scumpirile ce vor veni cel mai probabil in anii urmatori, odata cu liberalizarea pietelor de electricitate si gaze naturale, vor fi acceptate mai usor decat la vecinii nostri bulgari. Mai ales pentru ca, teoretic, ele vor fi insotite si de o crestere a calitatii serviciilor.

Management privat la Posta: de trei luni nu exista nici macar raportul pe 2012

Desi managementul privat s-a instalat de aproape trei luni la Posta, nici macar raportul aferent anului 2012, si nici pe 2011, in care sa se prezinte situatia operatorului de servicii postale, nu a fost publicat pe site-ul companiei, asa cum au ce­lelalte poste europene. Posta Austriaca a publicat pe 14 martie raportul de 100 de pagini aferent activitatii anului 2012, scrie Ziarul Financiar. De pe site-ul Postei Romane lipsesc si declaratiile de avere, in conditiile in care noua conducere ar fi trebuit sa aduca mai multa transparenta in companie. Directorul general „privat“ Ion Smeeianu, care ocupa aceasta pozitie inca din mai 2012, cand a fost numit politic in functie, este remunerat lunar cu o suma neta ce variaza intre 6.000 si 11.000 de euro, in timp ce membrii consiliului de administratie primesc lunar o remuneratie de 1.000 de euro net, potrivit unei hotarari din decembrie din Adunarea Generala a Actionarilor a companiei.

Bernie Ecclestone, povestea din spatele unei “mite” de 44 mil. de dolari

Cunoscutul om de afaceri Bernie Ecclestone a povestit pentru prima oara cum a fost santajat pentru fabuloasa suma de 44 de milioane de dolari de bancherul german acum aflat la inchisoare Gerhard Gribkowsky, scrie Business Magazin. Bancherul Gribkowsky a primit anul trecut o sentinta de opt ani si jumatate cu executare intr-o inchisoare din Munchen pentru ca a primit de la Bernie Ecclestone suma de 44 de milioane de dolari, scrie The Telegraph. Instanta a decis ca neamtul a primit banii sub forma de mita pentru a orchestra vanzarea Formula 1 catre actualul proprietar, firma de private equity CVC, in 2006. Seful Formula 1 nu a primit nicio acuzatie si a negat cu vehementa ca fabuloasa suma a fost in realitate o mita. Ba mai mult, a povestit ca a fost amenintat si santajat de bancherul Gerhard Gribkowsky cu divulgarea unor informatii sensibile cu privire la taxele pe care ar fi trebuit sa le plateasca celor de la HM Revenue & Customs. Pana acum, Bernie Ecclestone n-a povestit niciodata despre presupusul santaj prin care neamtul l-a folosit pentru a obtine cei 44 de milioane de dolari. Omul de afaceri dezvaluie acum ca amenintarile au avut in final legatura cu Paul Ricard, circuitul de curse de Formula 1 din apropierea Marsiliei unde a avut loc Grand Prix-ul frances in anii '70 si '80.

Cele mai mari cinci banci din Marea Britanie inregistreaza pierderi uriase fata de 2012

Cele mai importante banci din Regatul Unit s-au bucurat in 2012 de o crestere a profiturilor de 45%, dar acest avant a fost cu totul spulberat de o combinatie nefericita dintre noile reglementari din domeniu si propriile lor greseli, se arata intr-un raport al KPMG, citat de BBC. Documentul are in vedere Barclays, HSBC, Lloyd Banking Group, RBS si Standard Chartered. Potrivit companiei de consultanta si audit, profiturile de baza ale celor cinci institutii, insumau peste 31 miliarde de lire sterline. Insa acest profit a fost diminuat puternic, pe fondul “greselilor din trecut si a pierderii increderii din partea clientilor, din cauza propriilor datorii”. Pe langa asta, au existat si o serie de amenzi si penalitati din partea regulatorilor, ajungandu-se astfel la nivelul din 2011. “In materie de reputatie, 2012 a fost un an groaznic pentru banci. De aceea e foarte important ca acestea sa se redreseze din punct de vedere etic si al perceptiei, si sa recastige increderea clientilor”, a declarat Bill Michael, de la KPMG.

De de se teme seful Ford de evolutia yenului japonez

Directorul executiv al Ford Motor, Alan Mulally, spune ca este ingrijorat de efectele deprecierii yen-unului, pe piata producatorilor auto din Japonia. “Cel mai important lucru in care cred majoritatea tarilor este ca pietele ar trebui sa influenteze moneda. Aceasta este deosebit de important pentru noi toti, cei implicati in comertul international”, a spus Mulally, intr-un interviu acordat Bloomberg. Moneda japoneza a scazut cu 15 procente, de la mijlocul lunii noiembrie, cand prim-ministrul Shinzo Ame, care in acel moment se afla doar in postura de candidat, a inceput o campanie pentru devalorizarea yen-ului, cu scopul de a revigora economia tarii. Acest lucru a dus la consolidarea actiunilor producatorilor auto locali, precum Toyota, Nissan si Honda. Ford, pe de alta parte, a inceput sa restructureze locurile de munca din Europa si sa se bazeze mai mult pe profiturile obtinute in America de Nord.

Seful Facebook, Mark Zuckerberg, isi pregateste intrarea in politica

Fondatorul Facebook ar putea renunta la confortul birourilor din Silicon Valley, pentru o tumultoasa cariera politica, relateaza The Guardian. Tanarul CEO vrea sa se implice in modificarea politicii de imigrare a Statelor Unite, alaturi de alti antreprenori din regiune. Zuckerberg s-a reunit cu o serie de directori din Silicon Valley, in numar de 99, ca sa creeze un comitet cu scop politic. Motivul este liberalizarea acordarii de vize in America si reglementarea sistemului de imigrare. Miliardarul de 28 de ani nu este singurul din bransa care este deranjat de politica actuala. Mai devreme luna aceasta, sefa Yahoo!, Marissa Mayer, a participat la redactarea unei scrisori adresate presedintelui Obama, in care indica faptul ca prezentul sistem de imigrare este “demodat si ineficient”, iar lucratorilor din afara le este greu sa obtina vize permanente de sedere, asa ca renunta la ideea de a mai veni in America, lucru care afecteaza potentialul de dezvoltare al afacerilor locale.

Localizarea cu telefonul mobil, mai simpla si mai periculoasa decat se credea pana acum

Oamenii de stiinta spun ca este incredibil de usor sa identifici un utilzator de telefonie mobila, bazandu-te pe doar cateva detalii legate de locul in care acesta se afla, noteaza BBC. De fiecare data cand un telefon este pornit, conexiunea pe care o face cu reteaua inseamna ca din acel moment pozitia in care dispozitivul se afla poate fi oricand detectata. Datele sunt transmise mai departe unor terte parti, atat pentru a facilita transmiterea de servicii catre utilizator, cat si in scopul reclamelor targetate. Dar, potrivit unui studiu recent, obiceiurile de deplasare ale oamenilor sunt atat de previzibile, incat un user poate fi identificat pe baza a numai patru date despre pozitia sa. Nu s-a spus niciodata de unde provin informatiile folosite in aplicatiile de calcul personalizate, precum cele din GPS-uri, dar ultimele cercetari indica prezenta unor baze de date gigantice, in care comportamentul fiecaruia dintre noi este stocat asemenea unei amprente digitale, creand adevarate tipare si predispozitii.

Maimutele si elefantii, mai destepti ca oamenii. Inteligenta animalelor, mai dezvoltata decat se credea initial

La clasica intrebare, “Cine este mai destept, omul sau maimuta?”, raspunsul ar putea fi putin mai complicat de dat, decat se credea pana acum. Intr-un studiu realizat la Universitatea din Kyoto, un cimpanzeu a putut recunoaste o serie de numere de la 1 la 9, pe care le-a indicat apoi in ordinea corecta, desi cifrele i-au fost aratate pentru numai o fractiune de secunda, depasind lejer performanta studentilor care erau pusi sa faca exact acelasi lucru, in paralel. Un numar tot mai mare de dovezi indica faptul ca am subestimat atat rolul, cat si inteligenta si capacitatea de memorare a animalelor. Elefantii sunt in alt exemplu in acest sens. Intr-un experiment de la o gradina zoologica, unuia i s-au pus in apropiere niste fructe, dar fara a putea ajunge la ele. Asa ca elefantul s-a folosit de o cutie solida, pe care a impins-o suficient de aproape cat sa se poata urca pe ea si sa ajunga la hrana ravnita, scrie Wall Street Journal. Inca un motiv sa credem ca, daca li se pun la dispozitie uneltele potrivite, animalele sunt capabile de actiuni si reactii surprinzatoare.