Top 100 companii controlate de antreprenori romani

Pentru prima data economia romaneasca a avut anul trecut unsprezece companii detinute de antreprenori cu vanzari mai mari de un miliard de lei. In 2011 erau doar opt, potrivit Ziarului Financiar.

Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori romani au avut anul trecut afaceri de 60 mld. lei, in crestere cu 12% fata de 2011 si cu 80% mai mari fata de 2008. In top zece s-au produs doua schimbari fata de 2011 – intrarea companiei Mairon, un distribuitor din Galati care si-a dublat afacerile in criza, si a retailerului electroIT Altex, controlat de Dan Ostahie.

„Au fost cinci ani dificili si cred ca perioada dificila nu s-a terminat. Romania mai are de trecut inca unu-doi ani in care nu vom vedea o crestere economica solida. Cu putin optimism, pot spune ca primele semnale de crestere pot aparea pe finalul anului viitor urmand ca din 2015 sa-si revina si economia, si consumul“, a spus Dan Ostahie.

Retailerul de bricolaj Dedeman din Bacau, care va ajunge anul acesta la 7.000 de angajati, a avut in 2012 cel mai mare profit al unei companii din top 100, cu un rezultat brut de aproape 300 mil. lei. Castiguri de peste 100 mil. lei au mai raportat doar InterAgro (Ioan Niculae), Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comanescu) si Spedition UMB (Dorinel Umbrarescu). La polul opus, campionul pierderilor a fost constructorul timisorean Con¬fort, care a intrat anul trecut in insolventa.

Ioan Niculae: „Nu e departe momentul cand Dacia va pleca din Romania”

Cel mai bogat om din Romania, Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, cu afaceri in agricultura, energie si industrie alimentara, a declarat, miercuri, in cadrul unui eveniment al Asociatiei „Forumul Investitorilor Autohtoni", ca investitorii din Romania sunt dezamagiti, iar "momentul cand grupul francez Renault va parasi Romania nu este departe".

"Am constatat ca Guvernul nu face nimic pentru diminuarea efectelor crizei, dupa sperantele pozitive de la inceputul anului cand am constituit Consiliul Investitorilor Romani. Dupa noua luni vedem doar masuri coercitive si nimic pentru stimularea economiei. Peste 17.000 de firme au intrat in insolventa in 2013 si speram ca macar acum, in ceasul al 14-lea, cineva ne va asculta", a declarat Ioan Niculae, scrie Business Magazin.

IMWorld 2013, „o gradina ce aduna mare parte din jucatorii in New Media si IT”

Internet & Mobile World 2013 reprezinta mai multe lucruri, simultan: un motiv bun de a intalni colegi „de breasla”, concurenti si parteneri, o incercare de a atrage atentia si clienti, de a te lauda cu noile sau vechile produse si, poate mai presus de acestea, o incercare de a insufla energie si optimism pe o piata a Internetului ce evolueaza si se diversifica peste noapte.

Nu poti sa ai legaturi cu IT-ul si New Media si sa nu trebuiasca sa te opresti, aproape la fiecare stand, sa saluti un om cunoscut, sa strangi o mana, sa zambesti, sa impartasesti experiente, glume, idei, noteaza Wall-Street.ro. „Este ca o gradina zoologica in care ne-am adunat cu totii!”, exclama, incantat, unul dintre expozanti. Altcineva spune ca este plin de lume, interesul mult mai mare decat editia de anul trecut, ramane insa „sa vedem si cati o sa fie clienti, sau sunt doar gura-casca”.

Cum arata si cat costa cel mai vechi apartament scos la vanzare in Bucuresti

Cel mai vechi apartament din Bucuresti scos la vanzare se alfa in pe strada Nicolae Filipescu, in apropiere de statia de metrou Univesitate, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro la solicitarea Economica.net.

Locuinta se regaseste in oferta agentiei Klauss & Partners din luna mai a acestui an. Apartamentul are patru camere si se afla intr-o vila construita in 1888, incadrata in clasa III – Urgenta 3 (n.r. - cladirile pot suferi avarii minore in cazul unui seism. Poate cadea tencuiala, pot aparea fisuri si crapaturi la pereti, fara ca viata locatarilor sa fie pusa in pericol).

Apartamentul are patru camere, doua bai si suprafata utila de 100 mp. Pretul este de 130.000 de euro. Reprezentantul agentiei ne-a declarat ca apartamentul nu se preteaza pentru locuit, dar a fost inchiriat pentru spatii de birouri.

Nimeni nu va putea acorda un bailout Pamantului. Seful OCDE avertizeaza asupra celei mai mari crize care ar putea lovi planeta

Daca recesiunea se poate redresa cu bani, niciun imprumut extern nu se intrevede la orizont pentru a scoate din insolventa planeta noastra. Guvernele lumii, tot mai preocupate sa ia masuri urgente pentru salvarea sistemului bancar mondial, tocmai au fost avertizate ca nu va exista niciun bailout daca va aparea o criza in sistemul climatic al Pamantului, relateaza Incont.ro.

Seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Angel Gurria, va tine astazi un discurs in timpul caruia multa lume se asteapta sa critice statele care nu au reusit sa isi reduca emisiile de carbon. Angel Gurria va aborda problemele schimbarii climatice, investitiilor si politicilor energetice, in cadrul unei reuniuni organizate impreuna cu London School of Economics si Asociatia investitorilor si pietelor climaterice  (CMIA).

Investitorii se inghesuie sa cumpere Posta din Marea Britanie

Investitorii privati din Regatul Unit s-au inghesuit sa cumpere actiuni la Posta, informeaza Financial Times. Peste 700.000 de cereri au fost depuse, insa exista si voci care sustin ca institutia de stat este subevaluata.

Royal Mail are aproape 500 de ani de la infiintare si reprezinta una dintre cele mai mari procese de privatizare ale statului britanic. Numarul celor interesati, care au si facut o oferta, este similar cu cel din 1984, cand British Telecom a atras 750.000 de mici investitori. Recordul este insa detinut de British Gas care, in 1986, a starnit interesul a 1,5 milioane de persoane, dispuse sa investeasca.

Franta cere grupului Alcatel-Lucent sa revina asupra concedierilor anuntate

Presedintele francez Francois Hollande a cerut producatorului de electronice Alcatel-Lucent sa salveze cat de multe joburi posibil in Franta, potrivit Reuters. Compania anuntase ca vrea sa dea afara 10.000 de angajati la nivel global, adica 14% din intreaga forta de lucru. 900 de posturi dintre acestea urmau sa fie taiate numai in Franta, lucru ce a atras reactia guvernului, si asa nevoit sa faca fata unor niveluri record ale somajului.

“In viziunea de ansamblu a deciziei care trebuie luata si a planului de restructurare, trebuie vazut cum taierea joburilor poate fi redusa la minimum”, a declarat Hollande. Oficialii guvernamentali au recunoscut insa ca este nevoie sa fie luate masuri pentru salvarea grupului franco-american, din care tara detine un procent de 3%. Din punctul de vedere al companiei, disponibilizarile reprezinta ultima sansa pentru a-si reveni si a tine in frau pierderile.

Banca Mondiala ajuta investitiile din India

Corporatia Internationala de Finante (IFC), organismul de investitii al Bancii Mondiale, planuieste sa stranga un miliard de dolari din vanzarea obligatiunilor din India, informeaza BBC. IFC incearca sa ajute astfel finantarea “sectorului privat al investitiilor din India”.

Potrivit organismului, vanzarea de obligatiuni va intari pietele de capital ale Indiei, aducand dupa sine si mai multe investitii straine. In ultima vreme, investitorii straini au fost reticenti sa mai pompeze bani in India, din cauza instabilitatii politice si a incetinirii economice, iar miscarea Bancii Mondiale vine ca o asigurare pentru cei nehotarati, cred analistii. “Conlucrarea cu BM reduce o buna parte din riscurile existente in India”, spune Vishnu Varathan, senior economist la Mizuho.