Topul celor mai mari 100 de angajatori din economie

Primele zece companii din Romania au in total 165.000 de angajati. Sase sunt companii de stat si patru sunt private, dar nu cu capital privat romanesc, se arata intr-un clasament realizat de Ziarul Financiar.

Aproape 165.000 de angajati lucreaza in primele 10 companii cu cei mai multi salariati, iar evolutia efectivelor acestora de angajati din ultimii doi ani reflecta o situatie dramatica valabila pentru intreaga piata a muncii: peste 13.600 de concedieri si mai putin de 4.000 de noi angajari. Iar situatia nu se va imbunatati, avand in vedere ca vestile din domeniul industriei (concedierile de la Oltchim sau de la Arce-lorMittal Galati) umbresc o economie care se chinuie sa revina pe un trend consistent de crestere.  In firmele private lucrau 4,2 milioane de angajati in 2011, anul pentru care exista cele mai recente date la Registrul Comertului, cu aproape 700.000 mai putini decat in 2008, scrie Zf.ro.

Dobanzile se subtiaza pentru deponenti, dar cresc la credite

Cat timp se emit in cascada titluri de stat, iar bancile au provizioane de constituit, dobanzile la creditele in lei raman de doua cifre. Economiile in banci mai renteaza doar la termene de peste 12 luni, potrivit Capital.ro.

Cel putin cinci parghii ar trebui puse in functiune de piata economica si financiara pentru ca dobanzile la creditele in lei sa intre pe o panta descendenta. Economistul-sef al BCR, Eugen Sinca, precizeaza ca, pentru a avea o scadere treptata a dobanzilor la credite, dobanzile de pe piata interbancara ar trebui sa se mentina scazute, iar BNR sa reduca, din 2014, nivelul rezervelor minime obligatorii in lei constituite de banci la Banca Nationala. Lucru pe care analistii financiari il vad ca foarte posibil. Sperante pentru reducerea dobanzilor la creditele in lei sunt legate si de  cresterea economica; multumita anului agricol bun, aceasta s-ar putea sa fie mai mare decat cea previzionata.

Cum a ajuns un mare antreprenor din constructii la pasiunea de a face vinuri si dulceturi: "M-a chemat glasul pamantului!"

Pentru Daniel Guzu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din business-ul romanesc, proprietar al companiei producatoare de materiale pentru constructii Duraziv, agricultura a fost o pasiune inca din copilarie, cand, alaturi de bunicii sai cutreiera viile si ajuta la procesul de obtinere a vinului.

Tocmai de aceea, Guzu si-a dorit ca intr-o buna zi sa revina la cele deprinse din copilarie, iar din 2005 a inceput sa achizitioneze terenuri in zona casei parintesti din zona Panciu din Vrancea, relateaza Wall-Street.ro. Pasiunea pentru agricultura s-a materializat abia din anul 2005, prin cumpararea unei jumatati de hectar de vie in comuna Tifesti din judetul Vrancea.

Profilul candidatului ideal in 2013 vanat de cei mai multi angajatori

Candidatul ideal in 2013 este echilibrat, dovedeste flexibilitate, rezistenta la stres si mult calm. Adica are inteligenta emotionala ridicata, arata o analiza realizata de Economica.net.

Inteligenta emotionala ramane prima cerinta cu adevarat importanta solicitata oricarui candidat, mai ales pe posturile-cheie de mid-top management, ne-a spus Irina Vasile, country manager la Antal International Network - Romania, jucator mare din piata de executive search din Romania. "Prin inteligenta emotionala subintelegem foarte multe componente: echilibru emotional, calm, adaptabilitate, flexibilitate, rezistenta in situatii stresante, atitudine pozitiva si constructiva. Pe romaneste: multa diplomatie", a explicat pentru Economica.net Irina Vasile.

Tehnologie urbana la cel mai inalt nivel. Santander, din Spania, orasul care functioneaza pe senzori  

Adanc ingropate sub strazile din Santander, Spania, sau discret atasate de mijloacele de transport in comun ori tomberoane, 12.000 de senzori electronici monitorizeaza totul, de la trafic si zgomot, pana la conditiile de surf de pe plajele din zona. Sistemul digital pune orasul de 180.000 de locuitori pe harta celor mai tehnologizate locuri din lume. Scopul este acela de a spori eficienta si de a reduce stresul cotidian, informeaza Incont.ro.

Strazile inguste din Santander sunt dotate cu panouri electronice care indruma soferii catre cel mai apropiat loc de parcare, reducand astfel aglomerarea din trafic. Tomberoanele stradale au si ele senzori atasati, care indica momentul in care acestea trebuie golite, iar senzorii ingropati in parcuri masoara gradul de umezeala din sol, pentru a preveni folosirea excesiva a sistemului de irigare.  

Cum se vede averea lui Becali din elicopter. McDonald's i-a platit 2 mil. euro pe un petic de pamant

Adunate, averile oamenilor din fotbal care au trait cu emotia ziua de luni se ridica la jumatate de miliard de euro. Si-au cladit imperiile din tranzactii imobiliare, afaceri cu energie, hoteluri sau panificatie. Gigi Becali nu s-a ferit niciodata sa-si afiseze averea in public. Banii in sine i-au adus o notorietate chiar mai mare decat fotbalul. Averea sa uriasa poate fi vazuta cel mai bine din elicopter. Sansele sunt, ca daca ai o casa in nordul Bucurestiului, terenul sa fi fost candva al lui Gigi Becali. Becali este primul posesor de Maybach din Romania . O masina de 650.000 euro pe care nu ezitat sa o repere cu ranga cand i s-a indoit tabla. Casa sa din Pipera paleste insa pe langa palatele verilor sai, care au o avere de 65 milioane de euro, noteaza Stirileprotv.ro.

Senatorii americani acuza Apple ca nu a platit impozite de miliarde de dolari

Investigatorii Congresului american au acuzat luni compania Apple ca s-a sustras de la plata unor taxe in valoare de cateva miliarde de dolari, folosindu-se de anumite portite legislative si de subsidiarele irlandeze, potrivit Financial Times. Subcomitetul permanent al Senatului din SUA a facut public un raport de 40 de pagini privind structura taxelor pe care gigantul din IT a urmat-o, inaintea audierilor oficiale care vor aduce in prim-plan neregulile din grupul american. “Apple a cautat Sfantul Graal al evitarii taxelor. A creat entitati de offshore in care a depus miliarde de dolari, in timp ce pretindea ca nu are sediu impozabil nicaieri”, sustine democratul Carl Levin. Potrivit raportului, Apple a evitat astfel plata unor taxe de 44 miliarde de dolari, datorate statului american.

Ryanair obtine profit record, in ciuda cheltuielilor mari cu combustibilul

Ryanair, cea mai mare companie low-cost din Europa, a anuntat un profit anual record si venituri in crestere, in ciuda pretului ridicat al carburantilor, arata BBC in pagina electronica. Astfel, profitul net al operatorului aerian a urcat cu 13%, ajungand la 569 milioane de euro, din castigurile totale se situeaza la 4,88 miliarde de euro, pentru anul fiscal incheiat la 31 martie. Traficul pasagerilor a crescut si el cu 5% in 2012, Ryanair transportand peste 79 milioane de calatori. Anul trecut, compania a adaugat 217 noi rute aeriene, numarand in prezent 1.600 de rute in Europa. Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor Ryanair, cheltuielile operatorului cu carburantii reprezinta 45% din costuri. “Cresterea de 13% a profitului si de 5% a traficului, in ciuda preturilor combustibilului din timpul recesiunii, este o dovada despre cat de puternic este modelul Ryanair, de ultra low-cost”, a declarat Michael O’Leary, CEO-ul companiei.

Blugii aniverseaza astazi 140 de ani

20 mai 1873 este considerata “ziua de nastere” a blugilor, iar fanii acestei piese de vestimentatie isi impartasesc, prin poze, admiratia pentru ea. “Sunt o piesa unica, pentru ca se schimba pe masura ce ii porti”, spune Angelika Corrente, sefa Denimhead, divizia de denim a WGSN. Si Jim Heston, angajat al unui motel din Cambodgia, a purtat toata viata blugi si are si fotografii care sa o demonstreze. Potrivit imaginilor publicate pe site-ul CNN, Heston a purtat de-a lungul timpului toate modelele de blugi, de la cei cu talie inalta, din copilarie, pana la modele mai extravagante, care ii aduc aminte de anuminte momente ale vietii. Preferatii sai sunt unii cu o croiala dreapta, de la Levi’s, carora le-a ramas fidel timp de 36 de ani.

Cea mai scumpa casa din America, scoasa la vanzare pentru 190 milioane de dolari

Orasul Greenwich, de numai 62.000 de locuitori, din Connecticut, este recunoscut pentru preturile foarte ridicate in ceea ce priveste achizitia de locuinte. Il ajuta in acest sens invecinarea cu New York-ul si diaspora formata din rezidentii instariti de pe Wall Street, noteaza revista americana Forbes. Acum, Greenwich a devenit si locul unde se afla cea mai scumpa casa scoasa la vanzare in Statele Unite. Copper Beech Farm a fost listata la 190 milioane de dolari, fiind considerata una dintre cele mai importante resedinte ale orasului, din punct de vedere al arhitecturii. Casa este astfel cu 30% mai scumpa decat a doua cea mai valoroasa locuinta din America, ce se afla in Dallas, Texas, si care a fost evaluata la “doar” 135 milioane de dolari.