Fuga banilor de la periferie a lovit cel mai puternic leul: minus 1,2% in doua saptamani

Pretul petrolului, minus 20% in decembrie. Bursele scad. Tensiunea se resimte pe pietele emergente. Scaderea abrupta a leului in fata euro vine dupa mai multe luni de „letargie“ pe piata valutara de la Bucuresti.  Leul a pierdut 1,2% fata de euro in ultimele doua saptamani - pana la 4,49 lei, un maxim al ultimelor opt luni - pentru ca investitorii isi repliaza pozitiile de la periferie spre centru ca urmare a socului generat la nivel global de scaderea pretului petrolului, scrie ZF.

Companiile din Sibiu au inregistrat cea mai mare marja de profit din Romania in 2013

Sibiu, judet in care functionau anul trecut circa 13.800 de societati, se afla pe primul loc in topul celor mai mari marje totale de profit inregistrate de companii, cu un nivel de 8%, peste media nationala de 6%, arata calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului, noteaza Business Magazin.

Accizele, un nou caz "taxa auto"? Cetatenii si-ar putea cere banii in instante, iar statul risca sanctiuni europene

Decizia Ministerului de Finante de a mentine cursul de schimb artificial de 4,73 lei/euro, anul viitor, in loc de 4,5 lei/euro cat ar fi fost conform Codului Fiscal, risca sa declanseze o procedura de incalcarea tratatului de aderare din partea Comisiei Europene, dar si actiuni in justitie ale cetatenilor, considera specialistii in taxare, arata Capital.

Topul "Suferintei la Pompa": Tara in care soferii dau o treime din venit pe benzina si cat munceste un roman pentru un litru

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, arata un studiu realizat de Bloomberg in 61 de tari. Denumit clasamentul “Suferintei la Pompa”, indexul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro). Vezi un infografic cu pretul real al benzieni pe www.stirileprotv.ro

Piata francizelor din Romania, o afacere de 1,6 miliarde de euro

Piata din Romania cuprinde aproximativ 330 de concepte de francize cu afaceri totale anul trecut de 1,6 mld. euro, cu circa 45% mai mari decat in 2007, unul dintre ultimii ani de boom economic si ultimul pentru care exista date publice. Pentru acest an afacerile care au dezvoltat sau urmeaza sa dezvolte concepte in franciza estimeaza un avans al businessului de 10-13%, insa piata ramane in continuare subdezvoltata prin comparatie cu alte piete din Vest, scrie ZF.

Centrale termice vs. calorifere: cat te costa incalzirea intr-un an?  

Un constantean care se debranseaza de la sistemul centralizat de termoficare isi va recupera in circa trei ani si jumatate banii cheltuiti pe deconectarea de la retea, achizitionarea si instalarea unei centrale termice conventionale. De cealalta parte, locuitorii din Prahova, unul dintre judetele cu cea mai ieftina energie termica, ar avea nevoie de aproape 15 ani pentru a realiza acelasi lucru. Cum arata costurile de incalzire ale unui apartament si ale unei vile in functie de sistemul de incalzire folosit, vedeti pe wall-street.ro

Compania Lindt, "zguduita" de atacul islamist comis la Sydney 

Compania elvetiana de ciocolata Lindt s-a declarat luni "zguduita" de luarea de ostatici intr-una din cafenelele sale din Sydney, soldata cu trei morti si sase raniti, relateaza AFP, citatat de Mediafax. La randul sau, directorul companiei Lindt & Sprungli, Ernst Tanner, s-a declarat "socat si profund intristat de evenimentul ingrozitor de la Sydney".  "Nu pot sa cred ca s-a intamplat un astfel de act de violenta", a adaugat el, transmitand condoleante familiilor victimelor.  Compania a anuntat ca va oferi sustinere victimelor si familiilor lor, precum si angajatilor afectati de acest eveniment.

Germania va consilia Bulgaria in reforma judiciara, proiecte energetice si abosorbtie de fonduri UE 

Germania va trimite experti in Bulgaria pentru consultanta in domeniile reforma judiciara, proiecte energetice si absorbtie de fonduri europene, relateaza Novinite.  Borisov si Merkel au discutat ideea construirii unei terminal de gaze in Bulgaria, la Varna, ca inlocuitor al proiectului gazoductului South Stream anulat de Rusia, precum si despre intrarea tarii in spatiul Schengen.  Premierul bulgar a prezentat ideea constructiei terminalului de gaze in apropiere de Varna, de unde gazele sa fie livrate in Uniunea Europeana, dupa crearea pietei comune a energiei.  Subiectul urmeaza sa fie discutat la reuniunea de joi a Consiliului European.