Cati bani asteapta Ministerul Finantelor sa-i livreze sectorul bancar si cati a incasat. Pierderile bancilor si ale BNR au dat peste cap incasarile bugetului la noua luni

Statul a incasat in primele noua luni din acest an doar 15,7 mil. lei de la banci in contul impozitului pe profit, de 18 ori mai putin decat in aceeasi perioada din 2012, iar la varsamintele din veniturile nete ale BNR figureaza un minus de 29,4 mil. lei, potrivit informatiilor ANAF la solicitarea ZF. "BNR nu este o institutie al carei scop principal este profitul. Profitul nu este o valoare care are legatura cu performanta BNR. Profitul este o valoare care apare in imprejurari specifice - ce nu tin de performantele BNR, care sunt constant bune -, ci tin de realitatea economica, de conjunctura internationala. Unii ani sunt cu profit, altii cu pierdere. In anii cu profit este bucuria Fi­nan­telor pentru ca BNR varsa 80% la bu­get", a comentat Adrian Vasilescu, BNR. Banca centrala este obligata sa vireze catre bugetul de stat 80% din veniturile nete inregistrate, scrie ZF.

Bancile austriece "parasesc" incet Romania. Cate miliarde de euro au plecat in ultimii ani

Cei mai importanti actionari din sistemul financiar romanesc, bancile austriece, si-au redus expunerea pe tara noastra cu peste 4 miliarde de euro in ultimii doi ani, arata un studiu al Bancii Nationale a Austriei in care Romania este, alaturi de Ucraina, un exemplu negativ in ceea ce priveste afacerile Vienei in Europa Centrala si de Est  La sfarsitul lunii iunie 2013, expunerea totala a bancilor austriece pe Romania se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai putin decat in iunie 2012, arata studiul “ Facts on Austria and its banks” , realizat de banca centrala a Austriei, informeaza Capital.

Nuclearelectrica a adus in prima zi pe bursa un castig de 11%, cat dobanda pe doi ani

Actiunile Nuclearelectrica au crescut cu 5,1%, ieri, in prima zi de tranzactionare pe bursa, pana la un pret de 11,53 lei/titlu, oferind investitorilor care au subscris in primele zile ale ofertei publice un potential de castig de 11% in mai putin de doua luni.  La banca, un depozit ar fi adus un castig de 11% in doi ani. La un pret de 11,5 lei/actiune, Nuclearelectrica are o capitalizare de 3,248 miliarde de lei (738 mil. euro) si urca direct pe locul al patrulea in topul celor mai valoroase companii listate, dupa Petrom (5,8 mld. euro), Fondul Proprietatea (2,4 mld. euro) si BRD (1,4 mld.euro), arata ZF.

Seful Bursei, dupa oferta Romgaz: Trebuie sa lucram la felul in care IPO-urile sunt adresate micilor invesitori 

BVB va face propuneri concrete cu privire la felul in care ofertele publice initiale de actiuni (IPO) sunt adresate micilor investitori, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul Bursei de la Bucuresti. Declaratia vine in contextul in care statul roman a reusit saptamana trecuta sa vanda cu succes pe bursa 15% din actiunile Romagaz, insa doar o mica parte din acestea au revenit investitorilor de retail.  “Oferta Romgaz este un succes, dar ma asteptam la chiar mai mult din punct de vedere al numarului de investitori de retail. Ambitia noastra ar trebui sa fie sa ii convingem pe cei care au cerut GDR-uri sa le converteasca in actiuni.”, a mentionat seful Bursei de la Bucuresti, noteaza Wall-Street.ro

O retea sociala condusa de o romanca absolventa de Stanford a obtinut o finantare de 1,5 milioane de dolari

Knotch, un start-up cu sediul in San Fran­cisco (SUA), care a dezvoltat o retea sociala „pentru opinii“ si care este condusa de romanca Anda Gansca, a obtinut o finantare de 1,5 mil. $ de la mai multi investitori bine cotati din Silicon Valley, scrie New York Times. Com­pa­nia a fost fondata in februarie 2012 de Stepha­nie Volftsun si de Anda Gansca, o romanca originara din Cluj, care a absolvit in 2011 economie si relatii internationale la Stanford. Compania nu are in plan sa afiseze reclame in aplicatie, potrivit ZF.

Afacerea din Romania care a uimit Europa 

Criza economica a pus multe afaceri la pamant, insa exista o categorie de companii care nu au fost afectate, ci dimpotriva au inflorit, iar una dintre acestea este Vola.ro, fondata de Daniel Truica. Istoria ei incepe in 2006, cand Truica (33 ani), impreuna cu doi tineri polonezi, a pus bazele unui site de turism care se adresa studentilor. In ultimii cinci ani, compania si-a majorat veniturile de peste 58 de ori, ajungand la aproape 20,8 milioane de euro, la finele anului trecut.  Profitul a fost de 83.000 de euro. Aceste rezultate au facut ca Vola.ro sa se plaseze, pentru al treilea an consecutiv, pe locul unu in clasamentul Deloitte Technology FAST 50, scrie Capital.

BlackBerry renunta la planurile de vanzare 

Eforturile BlackBerry de a gasi un cumparator au esuat. Compania nu are in prezent alta optiune decat sa incerce o restructurare dificila ale carei sanse de reusita ridica si mai multe semne de intrebare, scrie Wall Street Journal. Producatorul canadian a anuntat luni ca renunta la planul de a deveni companie privata pentru 4,7 miliarde de dolari, in schimb va beneficia de o investitie de un miliard de dolari de la un consortiu condus de grupul canadian de asigurari Fairfax Financial Holdings, cel mai mare actionar al companiei. Modificari vor avea loc si la nivel de conducere, pentru ca CEO-ul Thorsten Heins se va retrage din functie, locul sau fiind luat temporar de catre John Chen. Luna trecuta, BlackBerry a raportat pierderi trimestriale nete de 965 milioane de dolari.

Bangladesh mareste salariile lucratorilor din industria textila cu 77% 

Comisia de salarizare a Bangladeshului a inaintat o propunere pentru ridicarea plafonului minim de salarii al muncitorilor din industria vestimentara cu 77%, informeaza BBC. Daca va fi aprobata, majorarea va aduce lucratorilor un salariu minim de 68 de dolari pe luna. Sirul de incidente soldate cu morti si raniti in fabrici au ridicat ingrijorari in intreaga lume privind conditiile de munca si de plata din tara, in special in aceasta industrie, a carei contributie este esentiala pentru economia tarii. In saptamanile trecute, muncitorii au facut mai multe greve, cerand sa li se acorde salarii mai mari si conditii decente pentru desfasurarea activitatii. Bangladesh este al doilea cel mai mare exportator mondial din industria textila, sectorul de 22 miliarde de dolari aducand aproape 80% din exporturile tarii.

Nissan sufera cel mai mare declin din ultimii doi ani 

Nissan Motor, al doilea cel mai mare producator auto din Japonia, a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii doi ani pe bursa din Tokyo, dupa ce compania a anuntat ca ar putea avea un profit mai mic decat cel anuntat initial.  Valoarea actiunilor a scazut cu 12%, ajungand la 850 de yeni, cel mai mare declin din martie 2011, cand Japonia era lovita de un cutremur major si un tsunami. Intr-un moment in care slabirea yenului ar trebui sa impulsioneze exporturile japoneze, Nissan si-a redus saptamana trecuta previziunile pentru profit cu 15%, din cauza ca cererea de pe pietele emergente a inceput sa incetineasca. Compania da vina pe ratele de schimb nefavorabile, cum se intampla in cazul rupiei indiene, dar si pe schimabrile in politicile guvernamentale ale unor tari precum Thailanda sau Brazilia, noteaza Bloomberg.