Bancherii inca sunt tematori: au tinut la BNR 1,4 mld. lei in fiecare zi din 2013

Bancile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, aproape 1,4 miliarde de lei (echivalentul a 300 mil. euro) in fiecare zi lucratoare din 2013, cu 65% peste media zilnica inregistrata in anul anterior, situatie care reflecta lichiditatea abundenta din piata monetara, dar si reticenta bancherilor de a finanta economia reala.  Sumele rulate prin facilitatea de depozit pe o zi s-au ridicat la un volum total de 340 mld. lei (76 mld. euro) anul trecut. Varful lunar a fost atins in no­iem­­brie, cand  93 mld. lei (echivalentul unei medii zilnice de 4,4 mld. lei) au fost rulati prin aceasta facilitate, informeaza ZF.

Cele mai bune plasamente din 2014: In ce investesti, sa obtii castig maxim

Dupa un an neasteptat de bun pentru bursa de valori, posibilitațile de profit vin din aceeasi directie, dar cu estimari mai conservatoare. Depozitele bancare si obligatiunile vor aduce aprecieri modeste, iar aurul va stagna  Una dintre certitudinile cu care am inceput 2014 este ca pastrarea economiilor in depozite bancare nu mai este o solutie. Nici ca siguranta (in cazul in care ne-ar lovi vreo criza „noua“, banii deponentilor ar fi utilizati pentru acoperirea gaurilor, asa cum ne-a aratat exemplul Cipru), dar mai ales, nu ca randament, arata Capital.

Romania a atins anul trecut recordul de a avea cele mai mici cresteri de preturi inregistrate vreodata

Romania a avut anul trecut cele mai mici cresteri de preturi inregistrate vreodata. Datele au fost confirmate luni de Institutul National de Statistica, potrivit caruia cele mai multe alimente chiar s-au ieftinit in 2013. Au fost insa si scumpiri la cartofi, energie, gaze si tigari. Guvernatorul BNR spune ca si in 2014 preturile vor ramane sub control, desi in curand va fi introdusa acciza la carburanti care ar putea atrage scumpiri in lant. Potrivit celor de la Statistica, anul trecut inflatia a crescut cu doar 1,5%. Din doua motive: in primul rand anul agricol foarte bun, dar si pentru ca oamenii pur si simplu nu mai cumpara la fel de multe produse. Mai multe informatii pe incont.ro

Se ineaca motorul economiei? Ce spun marii fermieri despre iarna atipica din agricultura

Dupa un 2013 in care agricultura a jucat un rol crucial in evolutia economica a Romaniei, lipsa zapezii si a precipitatiilor pun sub semnul intrebarii soarta productiei din acest an. Scenariul pentru 2014 graviteaza intre un optimism relaxat si o imagine dezastruoasa in cazul aparitiei inghetului. “Trebuie sa facem ochii mari. Terenul este total descoperit, daca avem ghinionul mare sa vina si un inghet putem vorbi de dezastru. Daca vom avea tempereturi de -10, -15 grade rapita va ingheta, daca temperaturile vor cobori si mai mult vom avea probleme cu graul. Daca temperaturile vor creste si mai mult atunci vor creste pierderile in zona pomiculturii. Am in fata mea o magnolie careia i-au dat mugurii”, a spus Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania,  pentru wall-street.ro.

Guvernul a ajuns, in sfarsit, la Ciolan. Cu microbuzul.  Scandalurile nevazute ale unei afaceri de 16 milioane de euro

O afacere de 16 milioane de euro de la bugetul de stat, semnarea contractului pentru achizitionarea a 600 de microbuze scolare care vor fi impartite primariilor in an electoral de catre ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, este pe care sa se incheie in urmatoarele cateva zile. Beneficiarul ales de Guvern, in urma unei licitatii contestate in acest moment, este omul de afaceri Daniel Ciolan, asociat cu Union Motors Car Sales , unul dintre dealerii Opel in Romania.  De la el Guvernul ar urma sa cumpere, prin Ministerul Dezvoltarii, cele 600 de noi microbuze scolare vopsite in galben, care vor fi inscriptionate cu sigla «Achizitionat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in anul 2013».  Intregul contract va depasi, cu TVA inclus, 16 milioane de euro, pentru fiecare microbuz statul urmand sa plateasca 26.700 de euro. Microbuzele scolare vor purta marca Opel, singurul competitor reprezentant al unei alte marci, si anume Ford, fiind descalificat cu argumentul ca a intarziat 3 minute la depunerea ofertei, scrie gandul.info

Prima rupere de ritm pe telefonia mobila in 2014 vine de la RCS RDS

Oferta RCS&RDS este agresiva pana la capat, in sensul ca - spre deosebire de sablonul dupa care sunt construite in general abonamentele pe piata de telefonie mobila - tarifele pentru apelurile efectuate in alte retele dupa consumarea celor incluse in abonament au preturi foarte mici, de 1,24 eurocenti/minut. Cei mai mari trei jucatori de pe piata de telefonie mobila au in general tarife de 15-20 de eurocenti pe minut in asemenea cazuri.  RCS&RDS nu a mers totusi foarte departe in ruperea monotoniei ofertelor de pe piata: contractele de abonament pentru noile planuri tarifare pot fi incheiate, exact ca la Orange, Vodafone sau Cosmote pe o perioada de 12 sau 24 de luni, scrie ZF.

Populatia va consuma doar curent ieftin, nuclear si hidro. Cum vor supravietui termocentralele Romaniei

Termocentralele mari din Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si vinde marfa pe piata libera. Dupa ce ANRE a hotarat ca populatia sa primeasca doar energie hidro si nucleara, in acest an, pentru a se mentine actualele preturi la curent, producatorii de energie termo sunt in pozitia de a se descurca doar cu livarile de energie pe piata concurentiala. Astfel, nu mai au garantata preluare unei parti din productie la un pret fix, fiind nevoiti sa vanda energie la preturi de piata. Numai ca aici intampina o concurenta serioasa din partea producatorilor mai ieftini precum Hidroelectrica, firmele ce opereaza parcurile eoliene si fotvoltaice, sau Nuclearelectrica, astfel incat devine dificil accesul la piata, scrie economica.net.

Un grup ceh demoleaza fosta fabrica Munplast din Drumul Taberei si face un Kaufland

Grupul InterCora din Cehia, care a dezvoltat pe piata locala mai mult de 30 de magazine pentru reteaua de hipermarketuri Kaufland, a inceput de cateva saptamani demolarea fostei fabrici Munplast din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe terenul careia va fi construit un nou magazin al companiei germane.  Actionarii Munplast au finalizat in urma cu doua luni procesul de vanzare a unui teren de 17.000 mp situat pe bulevardul 1 mai, dupa ce au fost obtinute toate autorizatiile pentru construirea magazinului Kaufland, in timp ce activitatea de productie de mase plastice a fost mutata de cativa ani intr-o hala de pe platforma industriala Faur. Deschiderea magazinului este preconizata pentru a doua jumatate a anului 2014, noteaza ZF.

Hotelurile si restaurantele castiga pe hartie mai prost ca service-urile auto. Tapul ispasitor: TVA

Ministrul Turismului Maria Grapini a propus scaderea TVA si in restaurante, nu doar in hoteluri, ca pana acum. Oficialii spera ca masura va ieftini pachetele turistice si ne va aduce la munte si la mare valuri dupa valuri de turisti romani si straini. Autoritatile fac apel la exemplul Frantei sau Bulgariei, tari in care TVA-ul pe activitati de turism este de 9%. Cat despre patronii din domeniu, ei cred ca scaderea TVA ar stavili evaziunea fiscala si ar putea reduce munca la negru, informeaza stirileprotv.ro.

Suntory cumpara Beam. Tranzactie de 16 miliarde de dolari pe piata bauturilor premium

Producatorul japonez de whiskey si bere Suntory Holdings Ltd. va cumpara Beam Inc pentru 16 miliarde de dolari, inclusiv datoriile, si va crea astfel a treia cea mai mare companie de bauturi alcoolice premium din lume. Investitorii in brandurile Jim Beam si Canadian Club vor obtine 83,50 dolari cash per actiune, scrie Bloomberg.

Cinci producatori de bere din Germania, amendati cu peste 100 mil euro pentru manipularea preturilor

Cinci producatori de bere din Germania vor fi amendati cu peste 100 de milioane de euro pentru formarea unui cartel care a manipulat preturile in perioada 2006-2008, a anuntat autoritatea antitrust din Germania, citata de Wall Street Journal.  Statul va aplica amenzi companiilor Bitburger Braugruppe, Krombacher Brauerei, Veltins, Warsteiner si Privatbrauerei Ernst Barre, precum si unui numar de sapte persoane care au legatura cu producatorii de bere.  Divizia germana a grupului AB InBev nu va fi amendata, pentru ca a informat autoritatile in privinta manipularii preturilor. AB InBev este cel mai mare producator de bere din lume dupa vanzari.

Ce secrete dezvaluie telefonul tau, despre tine, altora

Antreprenorii folosesc mai nou senzori pentru a urmari clientii si a le construi profilul de cumparator, scrie Wall Street Journal. Fan Zhang, proprietarul restaurantului Happy Child din Toronto, este unul dintre clientii Solutions Inc., o companie locala ce plaseaza senzori  pentru 200 de businessuri pentru a urmari fiecare miscare a celor care fac cumparaturi. Senzorii, de marimea unui pachet de carti de joc, urmaresc semnalul emis de Wi-Fi prin smartphone-uri. Iar asta le permite sa creeze portretul zilnic a peste 2 milioane de oameni: unde merg sa faca yoga, unde mananaca, unde-si beau cafeaua si ce cluburi prefera. De exemplu, Fan Zhang, stie ca  170 dintre clientii sai au mers intr-un club in noiembrie, 250 prefera sala de gimnastica, iar 216 dintre ei sunt din Yorkville.