Cea mai importanta stire financiara a inceputului de an / a deceniului. Influenteaza in mod pozitiv doua milioane de romani si familiile lor

Costul creditelor ipotecare in lei a scazut pana la acelasi nivel cu al celor in euro.  Aceasta stire nu a prins breaking news-ul, ocupat de ce mai face USL-ul, daca mai rezista sau nu, de starea lui Becali la inchisoare, de Ceausescu, de Basescu, de Ponta sau de cutremure de tot felul. Dupa mai bine de un deceniu in care creditul ipotecar in euro a fost mai rentabil decat cel in lei datorita dobanzilor mai scazute, ceea ce a determinat o cerere si o expunere a persoanelor fizice pe valuta fara precedent, in ianuarie 2014 acest cost s-a egalizat.  Acum, la un credit de 40.000 de euro contractat pe 30 de ani, rata lunara pe lei este de 950 de lei, iar pe euro, de 220 de euro, adica 990 de lei.  Pentru cei care vor sa-si ia o locuinta sau poate sa-si refinanteze creditul in euro cu unul in lei este cel mai important moment. scrie Cristian Hostiuc in ZF.

Autostrada din munti, mai scumpa decat in 2010

Desi preturile au scazut in ultimii ani de criza, guvernul Ponta atribuie francezilor de la Vinci contractul pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov, chiar daca preturile sunt cu 25% mai mari decat in 2010. Premierul inca mai spera ca lucrarile sa fie gata in 2016, an anuntat de el in luna februarie 2013, atunci cand a declarat ca nu va candida in 2016 daca nu vom avea gata autostrada Comarnic-Brasov, scrie Capital.

MOL intra in clubul miliardarilor in euro cu un CEO de 33 de ani

MOL Romania, companie care ar putea intra in clubul miliardarilor in euro de pe piata locala cu rezultatele din 2013, continua sa apese pedala extinderii pe piata locala, chiar daca anul trecut cererea de carburanti a scazut cu 2%, iar pentru anul acesta scenariul optimist este cel al stagnarii. „Credem in continuare ca Romania are un potential enorm. Pentru anul 2014 vrem sa ne mentinem strategia de crestere astfel incat sa ajungem la o cota de piata de 15% la finalul anului 2015“, spune Kinga Daradics, 33 de ani, CEO & country chairman al MOL Romania, cel mai tanar CEO din industria petroliera locala si una dintre putinele femei aflate intr-o functie de conducere intr-un domeniu inca dominat de barbati, noteaza ZF.

O premiera platita scump: obligatiuni pe 30 de ani

Romania s-a imprumutat pentru prima data in dolari pe termen de 30 de ani, „performanta“ pentru care contribuabilii vor trebui sa plateasca un cost mult mai mare decat daca s-ar fi ales variante mai putin spectaculoase. Romania a imprumutat doua miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, prin doua emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 ani si 30 de ani. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape 6 ori. Un astfel de interes al pietei este explicat de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin increderea de care Romania se bucura in randul investitorilor, in timp ce analistii financiari cred exista o cauza mult mai evidenta: pretul mare pe care a fost dispusa Rominia sa-l plateasca pentru a se putea lauda cu performanta unei maturitati record, arata Capital.

Avem si fabrici nu doar malluri: cum a avansat productia din Romania in ultimii ani

Made in Romania incepe sa fie o stampila tot mai relevanta, cel putin atunci cand vine vorba de unele industrii. Spre exemplu, doar cele mai importante fabrici deschise anul trecut au atras investitii de sute de milioane de euro, iar pentru 2014 se anunta noi deschideri importante de unitati de productie. Este Romania pe drumul de a ajunge un hub de productie pentru Europa? Cea mai mare investitie finalizata anul trecut este fabrica de utilaje petroliere a Lufkin de 140 milioane de dolari, insa si Bosch, Continental sau Honeywell au inaugurat investitii importante, scrie Wall Street.ro

Treichl: BCR a terminat cu taierile si este gata sa se reapuce de business

Seful Erste Grup se declara increzator ca cehul Tomas Spurny, CEO al BCR din aprilie 2012, va fi si un bun manager de crestere, chiar daca este recunoscut doar ca expert in procese de restructurare.  BCR, cel mai mare creditor al economiei, a incheiat ambitiosul proces de re­structurare lansat in urma cu un an si jumatate, a devenit o banca eficienta si nu va intarzia sa revina pe piata creditului, urmand sa-si faca simtita prezenta cat mai repede astfel incat in semestrul al doilea revenirea sa se vada si in cifre, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group, potrivit ZF.

20 milioane euro - cadoul electoral al Guvernului pentru dotarea "asezamintelor culturale din comune". Primar PNL: "Sincer, cam politica-i asta, dar eu am nevoie"

Cu epoca galetii electorale pe sfarsite, Guvernul isi adapteaza oferta investind in 2014, an cu trei scrutinuri deja anuntate - europarlamentare, referendum pentru revizuirea Constitutiei si prezidentiale - in "cultura si tehnologie". Biblioteci dotate cu calculatoare conectate la internet, botezate biblionet, spatii de recreere pentru pensionari si camine culturale renovate se vor construi sau se vor extinde impanzind comunele si micile orase. Banii vin, in cea mai mare parte, prin Ministerul Dezvoltarii, printr-un program deja existent, dar adus, in 2014, la apogeul finantarii guvernamentale.  Astfel, pentru modernizarea ori pentru dotarea asezamintelor culturale din comune si din micile orase, in bugetul pentru 2014 au fost prevazute 92 de milioane de lei - nu mai putin de 20 de milioane si jumatate de euro - de sase ori mai mult decat in anul precedent si cu aproape 25 de milioane de lei mai mult decat s-a cheltuit in Romania in acest scop din 2009 pana azi, potrivit gandul.info

HARTA reducerilor la zborurile cu avionul. Ce oferte au companiile aeriene si care sunt conditiile

Daca va doriti o vacanta departe de casa, ca sa va reveniti dupa sarbatori, atunci urmariti cu atentie site-urile companiilor aeriene. Operatorii au dat startul unor oferte promotionale ca sa-si umple in perioada urmatoare avioanele. Asadar, puteti zbura cu 100 de euro dus-intors in aproape toata Europa sau cu 500 de euro pana la Singapore. De pilda, Tarom a anuntat ca puteti zbura pe orice cursa externa cu 100 de euro dus - intors. Atentie, oferta este supusa unor conditii. Una dintre ele spune ca trebuie sa va petreceti la destinatie noaptea de sambata spre duminica, informeaza stirileprotv.ro

Adevaratul „Lup de pe Wall Street“, „un animal hranit de lacomie“

„Lupul de pe Wall Street“, in regia lui Scorsese, este o orgie despre excesele carierei lui Jordan Belfort, un agent de brocheraj la Stratton Oakmont. Filmul se concentreaza pe aceste aspecte si nu pe ilegalitatile facute de el. Jordan Belfort a fost fondatorul si presedintele firmei de investitii bancare Stratton Oakmont, din New York, care intre 1989 si 1997 a realizat profituri considerate scandaloase, chiar si de catre standardele ridicate de pe Wall Street, in timp ce tragea pe sfoara micii investitori. Adevarata filosofie financiara a „lupului“ a fost explicata chiar de acesta intr-un articol din revista Forbes, din 14 Octombrie 1991. In textul scris de jurnalista Roula Khalaf, acum editor la Financial Times, Belfort este caracterizat drept un „Robin Hood distorsionat, care ia de la bogati si isi da siesi si grupului sau de brokeri voiosi“, scrie Adevarul.

Cutremurul de 6,3 din Noua Zeelanda zguduie si moneda nationala

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a avut loc luni in Noua Zeelanda, pe Insula de Nord, zguduind Wellingtonul. Si nu numai. Dolarul a picat si el dupa cutremur, cu 0, 3 procente, cel mai mic nivel dupa cel din 10 ianuarie. Centrul Wellingtonului a fost inchis temporar dupa seismul de 6,5 de anul trecut din 21 iulie, scrie Bloomberg.

Cresterea economiei Chinei incetineste la 7.7%

Cresterea economica a Chinei a incetinit in trimestrul IV, complicand astfel planurile liderilor tarii de a remodela a doua cea mai mare putere a lumii. Nu putini sunt specialistii care se asteapta ca economia acestei tari sa urmeaza aceasta traiectorie descendenta, desi se pregateste introducerea unor reforme care sa redeseneze economia Chinei, noteaza Wall-Street Journal.

Bitcoin pica testul de moneda in Finlanda

Bitcoin nu corespunde definitiei monedei si nu reprezinta nici macar o forma de plata electronica in Finlanda. Banca centrala de aici a decis in schimb sa clasifice software-ul drept o marfa, potrivit Bloomberg.