Nu stiu cu ce se ocupa ministrul dezvoltarii si al economiei (cautati pe Google sa vedeti cine este), dar stiu ca Marian Orzu face mai mult decat ei doi la un loc ca sa atraga investitii si, poate, astfel vecinii lui din Iasi sa aiba salarii mai mari

Niciodata nu am castigat in fata Poloniei, Slovaciei sau Sloveniei ca locatie pentru o investitie straina, a spus la ZF Live Marian Orzu, directorul departamentului industrial de la compania imobiliara CBRE Romania. In schimb, noi castigam in fata Bulgariei, Serbiei, Ucrainei, a adaugat el. Marian Orzu isi castiga existenta de broker, salariul + bonus, cautand investitori, si straini si romani, carora sa le inchirieze spatii industriale si logistice in toata Romania. Probabil ca el cunoaste mai bine Romania decat oricare ministru al economiei sau al dezvoltarii. Daca nu vinde, nu are ce manca, cum se spune, si de aceea el trebuie sa convinga investitorii de avantajele Romaniei in fata altor tari. Din acest motiv tine si munceste pentru el si pentru Romania mai mult decat cei aflati la putere.

Finantele schimba modificarea: cum vor fi obligate firmele sa certifice declaratiile fiscale

Finantele vin cu lamuriri in cazul certificarii declaratiilor de catre consultantii fiscali. Spre surprinderea firmelor, avizul devine obligatoriu pentru alte documente decat se asteptau. Povestea certificarii declaratiilor fiscale, care ar fi trebuit sa devina obligatorie din acest an, s-a complicat in asa fel, incat a ajuns sa sune ca un banc de la radio Erevan. Pe scurt, certificarea declaratiilor fiscale nu mai este obligatorie, ci optionala. Cu o mentiune: avizul este necesar pentru declaratiile rectificative, insem­nand toate declaratiile prin care se corecteaza sume declarate gresit. Dar, surpriza! Chiar si in absenta avizarii,  administratiile financiare tot vor primi hartiile, insa cu o amenda de 2% din diferenta de suma, scrie Capital.

Ce urmeaza pentru viitorul sef Vodafone: agenda managerului care il va inlocui pe Inaki Berroeta

Dezvoltarea serviciilor 4G, a celor de plati pe telefonul mobil si consolidarea veniturilor si a bazei de clienti in contextul uneia dintre cele mai competitive piete din Europa. Vor fi cateva dintre obiectivele viitorului CEO al Vodafone Romania, care il va inlocui pe Inaki Berroeta de la 1 martie, odata ce aceasta va pleca pentru a conduce filiala grupului din Australia, scrie Wall Street.ro.

Ce averi au cei mai bogati oameni de afaceri romani la Bursa din Bucuresti

Averea la Bursa a celor mai bogati romani a crescut cu doar 194 de milioane de lei, anul trecut, pana la aproape 1,75 de miliarde de lei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile controlate de industriasul Stefan Vuza si de bancherii Horia Ciorcila si Ilie Carabulea, potrivit calculelor economica.net. Bursa arata insa doar o parte din bogatia celor mai bogati romani.

Dacia si Ford au produs masini de 5 miliarde de euro

Uzinele auto ale Dacia si Ford au atins anul trecut un nivel record de productie cu 410.959 de autoturisme asamblate, in crestere cu 22% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor celor doua companii. Cumulat, productia de anul trecut are o valoare de piata de 5 miliarde de euro daca se ia in calcul un pret mediu de 12.000 de euro, echivalentul a circa 10% din exporturile Romaniei din 2013. Anul 2013 reprezinta totodata unul record atat pentru Dacia, cat si pentru Ford, arata ZF.

Mutare «de milioane»: de la spitalul public la policlinica privata

Anul acesta, sistemul sanitar public se infrateste mai mult ca oricand cu cel privat. De ani buni, internarile nejustificate in spital sunt semnalate ca fiind principala sursa prin care sistemul sanitar pierde sume importante de bani: un miliard de lei, suma pierduta in 2012 pentru ca un milion de pacienti au fost internati pentru simple investigatii medicale, si nu pentru tratamente efective. MS vrea sa redirectioneze anul acesta catre unitatile ambulatorii 10% dintre pacientii care sunt tratati in spitalele de stat, urmand ca acest procent sa urce la 40% in 2016. Cum 96,1% dintre policlinicile din Romania sunt private, precum si 89% dintre cabinetele medicale independente de specialitate, putem spune ca de fapt, acesti pacienti vor merge la privat, scrie Capital.

Seful Bordello din centrul vechi: Turistii tin consumul sus. Romanii au devenit mai cumpatati

Oprea Bebi, administratorul barurilor Bordello si Re:public din centrul istoric al Capitalei, spune ca initial zona a fost frecventata doar de bucuresteni, insa in ultima perioada tot mai multi turisti isi fac simtita prezenta in zona. Mai mult, turistii sunt cei care tin consumul sus intr-o perioada in care romanii sunt tot mai cumpatati, potrivit ZF.

Cum ar arata eticheta unei banane, daca producatorii ar fi obligati sa afiseze toate ingredientele fructului

Una dintre cele mai des intalnite idei preconcepute pe care le au consumatorii legate de alimente este ca exista o diferenta intre chimicalele “naturale”, precum cele existente in fructe si legume, si cele sintetice, create in laborator, scrie Business Insider. Profesorul australian de chimie James Kennedy vrea să combată mitul conform căruia chimicalele sunt dăunătoare. El a creat etichete cu ingrediente pentru produsele naturale, precum bananele. Care este de fapt lista de ingrediente pentru o banană naturala aflati pe ZF.

Politia din Thailanda investigheaza moartea sefului Tata Motors, Karl Slym

Seful producatorului indian de masini Tata Motors a murit ieri dupa ce a cazut de la etajul hotelului Shangri din Bangkok. Politia asteapta rezultatele autopsiei inainte de a determina circumstantele mortii acestuia. O scrisoare a fost gasita in camera sa, insa autoritatile nu au determinat inca cine a scris-o sau daca este un bilet de adio. Slym, 51 de ani, se afla in Bangkok, unde participa la o intalnire de bord a reprezentantei Tata Motors din Thailanda, scrie Bloomberg.

SUA: Peste 100 de banci elvetiene s-au inscris intr-un program de amnistie fiscala 

106 de banci elvetiene s-au inscris intr-un program de amnistiere, dedicat institutiilor financiare care au ajutat clientii americani sa eludeze fiscul, arata procuratura americana, relateaza Bloomberg.  Institutiile financiare care au optat sa intre in acest program trebuie sa dezvaluie cum au ajutat americanii sa ascunda active, sa predea date referitoare la conturile nedeclarate si sa plateasca penalizari. Programul nu este destinat insa unor banci care fac obiectul investigatiilor penale, intre care Credit Suisse Group, HSBC Holdings si Basler Kantonalbank. Pentru a incheia acorduri care sa le fereasca de procese, bancile trebuie sa plateasca 20% din valoarea conturilor nedezvaluite fiscului american pana la 1 august 2008, 30% pentru conturile infiintate intre acesta data si februarie 2009 si 50% pentru cele create dupa februarie 2009.