Antreprenorii, agricultorii, companiile si exportatorii le-au pus in brate guvernului Ponta si Bancii Nationale o crestere economica de 3,5% (5,2% in T4). Intrebarea este daca cei de la putere stiu ce sa faca cu ea mai departe ca sa aduca Romania la un plus de cel putin 5% pe an sau daca o vor plafona la un ritm mediocru de 2%

Pentru 2013, Romania a raportat o crestere economica de 3,5%, cu mult peste toate prognozele de la inceputul anului trecut, care vedeau un plus de 1,6-1,9%. In trimestrul IV, cresterea economica a fost de 5,2% fata de o medie de 2,7% in celelalte trei trimestre.  Aceasta crestere economica, remarcabila, cel putin din punct de vedere macro, pentru ca in afacerile interne si la nivelul puterii de cumparare inca nu se vede, a fost obtinuta fara prea mari eforturi.  Pur si simplu, economia, industria, companiile, antreprenorii si-au vazut de treaba, si-au luat soarta in maini, pentru ca au de platit lunar salarii, taxe, furnizori si au de creat si facut business daca vor sa supravietuiasca si nu au asteptat sa stimuleze cineva economia, pentru ca Palatul Victoria era ocupat cu razboiul de la Palatul Cotroceni si invers.  Aceasta crestere economica nu apartine guvernului Ponta, pentru ca a facut prea putin pentru ea si pentru mediul de afaceri, unde suntem la mijlocul clasamentelor de competitivitate la nivel mondial, scrie Cristian Hostiuc in Ziarul Financiar.

Romania, un nou paradis fiscal?

Investitorii romani sunt incurajati sa-si tina banii in tara. Romania devine la fel de prietenoasa ca Cipru sau Olanda, tari foarte tentante pentru inregistrarea afacerilor. Din 2014, regimul fiscal de tip holding este reglementat in Codul fiscal.  Romania are, in premiera, prevederi fiscale de tip holding. Este vorba de un regim simplu care indeplineste cele doua conditii minimale necesare pentru functionarea holdingului: scutiri de impozit pe castigurile de capital si pe dividende. In acelasi timp, nu sunt impozitate nici veniturile din lichidare obtinute de societatea holding din vanzarea titlurilor de participare in filialele pe care le detine. Relaxarea ar putea impulsiona stabilirea holdingurilor in Romania. arata Capital.

Librariile Carturesti merg in centrul vechi intr-un spatiu de 800 mp al familiei de bancheri Chrissoveloni

Lantul de librarii Carturesti, con­trolat de antreprenorii lo­cali Nicoleta Dumitru si Ser­ban Radu, a inchiriat cla­di­rea de pe strada Lipscani din cen­trul vechi al Capitalei unde a avut sediul pentru o perioada fosta banca Chrisso­veloni.   Antreprenorii urmeaza sa deschida aici o noua librarie cu o suprafata de peste 800 mp. Cei doi, alaturi de un alt investitor, vor investi 375.000-410.000 de euro in amenajarea – fara stocuri – a spatiului, moste­nitorii familiei Chrissoveloni fiind cei care s-au ocupat de renovarea cladirii, potrivit ZF.

Inaki Berroeta, CEO Vodafone: Cand am ajuns aici, am zis ca avansul va fi dat de consumul de date. Acum spun acelasi lucru 

Cresterea pietei de telecomunicatii a venit in ultimii ani din consumul de servicii de date si la fel se va intampla si pe viitor, a declarat pentru Wall-Street.ro, Inaki Berroeta, actualul presedinte si CEO al Vodafone Romania, al doilea operator in domeniu la nivel local, si cel care din martie va fi seful Vodafone Australia.  De altfel, compania a crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu circa 22,2% pe zona de servicii de date/ internet mobil, comparativ cu aceeasi perioada din 2012.  "Pentru acest an ma astept la o crestere foarte mare pe smartphone-uri. De asemenea, vor fi mai multe dispozitive compatibile 4G la preturi mai mici.  Piata sa va dezvolta foarte mult in jurul serviciilor 4G, va fi mai mult continut, mai mult consum pe tablete. Cand am ajuns aici, in urma cu trei ani, am zis ca avansul pietei va veni din zona de consum de date, iar, acum, spun acelasi lucru. Si cresterea companiei noastre vine in principal din aceasta zona", a explicat managerul.

Taxa auto din 2012 a fost declarata ilegala. Singura modalitate prin care soferii care au platit-o isi pot recupera banii

Vestita taxa auto, in varianta din 2012, care a suparat mii de soferi, a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Cu toate acestea, cei care au platit-o isi pot recupera paguba, doar cu ajutorul avocatilor. Motivul este cat se poate de simplu: statul roman nu intentioneaza sa le restituie banii fara proces, arata stirileprotv.ro.

Estul a cucerit jumatate din retelele de benzinarii

Petrolistii de stat din Kazahstan, Azerbaidjan si Rusia detin jumatate din benzinariile active in Romania, daca nu se iau in calcul si cele aproximativ 600 de statii independente care mai activeaza local.  Steagul Vestului mai este tinut de OMV, MOL si Eni (Agip), companii controlate tot de stat, in contextul in care singurul gigant international care a avut benizarii in Romania, Shell, si-a facut exitul in 2004 prin vanzarea tuturor statiilor catre MOL, noteaza ZF.

Creditele neperformante continua sa erodeze rezultatele bancilor

Provizioanele mari, facute in special in ultimul trimestru din 2013, au afectat semnificativ bilanturile institutiilor de credit. Primele doua banci care si-au anuntat rezultatele anuale au raportat din aceasta cauza pierderi in crestere (cazul BRD) sau profituri mai mici (Garanti Bank), informeaza Capital.

Viitorul Peugeot se decide azi. Cum ar putea fi salvat grupul de la faliment

Familia Peugeot, cel mai mare actionar al PSA Peugeot Citroen, se reuneste astazi ca sa decida daca aproba sau nu doua acorduri menite sa asigure viitorul producatorului auto francez, potrivit unei surse apropiate situatiei. Consimtamantul familiei este necesar pentru ca PSA sa poata anunta miercuri, odata cu rezultatele financiare, un acord privind recapitalizarea, in cadrul caruia statul francez si partenerul chinez Dongfeng vor prelua participatii egale la grup, relateaza Reuters.

Apple va vinde iPhone-ul in Brazilia pentru $1200 bucata

Apple si-a deschis oficial primul magazin in  Brazilia, week-end-ul acesta si a inceput sa vanda iPhone 5S pentru 2.799 de reali sau $1.174, potrivit Bloomberg. Asta comparativ cu un pret de $649 in SUA sau $872 in China pentru acelasi model si contract la liber, scrie Business Insider. Salariul mediu in Brazilia este de 2000 de reali pe luna.