Daca ar fi sa ne luam dupa programele de guvernare, toti cei care au fost la putere ar trebui sa fie acum “judecati si intemnitati” pentru ce au promis si au lasat in urma

Presedintele Basescu spune ca, daca programul de guvernare se schimba prin intrarea UDMR la Palatul Victoria cu toate cerintele lor, premierul trebuie redesemnat. Daca nu ar fi fost adus in discutie, nimeni nu si-ar aminti ca exista un program de guvernare, lista de “to do” a fiecarui guvern si pentru care trebuie sa dea socoteala publica. Poate nu ar fi rau sa dea si socoteala juridica. De curiozitate, m-am uitat duminica dupa-amiaza pe programul de guvernare Ponta 2013-2016, asa cum l-am gasit pe site-ul guvernului, scrie Crstian Hostiuc in ZF. 95% din ce scrie intr-un program de guvernare este copy paste de la precedentele guverne sau fraze goale, universal valabile in orice oranduire.Oricum, ar trebui o suta de ani pentru a face macar un sfert din ce scriu cei care vin la putere.

Cum va fi afectata economic Romania de cel mai dur conflict de la granitele sale rasaritene

Poate Romania iesi neatinsa din conflictul de la granitele sale? Toate raspunsurile date pana acum converg catre un „nu“, mai mare sau mai mic, dar un „nu“ pentru ca pietelor „nu“ le place le place instabilitatea, pentru ca banilor „nu“ le place razboiul, iar o buna parte dintre investitori „nu“ stau sa analizeze caz cu caz, ci trateaza o regiune cum ar fi Europa de Est, care inseamna si Romania, dar si Ucraina, ca pe un intreg.  „Situatia de acolo afecteaza stabilitatea zonei si, cum Romania face parte din ea, efectele se vor resimti si la noi“, explica economistul Lucian-Liviu Albu in ZF.

Reportaj din Romania paralela: Peste 30 de ani, romii pe care astazi alegem sa ii ignoram vor trebui sa ne plateasca pensiile

Gelu Duminica este rom si doctor in sociologie. El atrage atentia intr-o ancheta Romania, te iubesc! asupra faptului ca, ignorandu-i pe romi, Romania isi ignora practic viitorul. „Populatia Romaniei va fi extrem de imbatranita in 2050. Varsta mediana va fi undeva la 52 de ani. Adica la 52 de ani esti cam la mijlocul populatiei iar populatia de etnie roma va reprezenta cea mai tanara populatie din interiorul populatiei romanesti per ansamblu.”  „Romania trebuie sa aleaga in momentul asta ce vrea sa faca cu romii” spune Gelu Duminica. „Daca ii considera un capital uman, care poate fi folosit in 2050 pentru bunastarea Romaniei, trebuie sa investeasca serios in educatie, incluziune pe piata muncii. Pentru ca, in caz contrar, economia va ceda", a adaugat acesta.

Aberatie: Fiscul blocheaza contul, apoi te someaza

V-ati trezit fara bani in banca? De vina este Fiscul care blocheaza conturile fara sa atentioneze debitorii. Abuzul este recunoscut chiar de autoritati, care promit ca vor trimite somatii cu 15 zile inainte. Poprirea conturilor bancare se face, acum, in acelasi timp cu trimiterea somatiei catre debitor. Sau nu! Sunt cazuri in care somatia nu ajunge niciodata la destinatar. Aberatia este posibila pentru ca legea, respectiv Codul de procedura fiscala, nu da un termen pentru comunicarea adresei de infiintare a popririi catre debitor, ci doar face referire generica la comunicarea actului administrativ fiscal, arata Capital.

Mona Musat, Aletheea: Scoala trebuie sa reprezinte o comunitate. Nu este doar o simpla cladire 

Daca in martie 2012 negocia simultan cu sapte proprietari cumpararea terenului pe care l-a cautat mai bine de opt luni si avea sa-l plateasca cu circa 700.000 de euro, in prezent avocata Mona Musat pune la punct ultimele detalii privind dotarile scolii private pe care o va inaugura in septembrie.  Avocata Mona Musat, partener al casei de avocatura Musat & Asociatii, deschide scoala privata Aletheea, in zona de nord a Capitalei, care se adreseaza claselor primare si de gimnaziu, printr-o investitie de 2,5 milioane de euro, conform wall-street.ro.

Cel mai mare fond de investitii din lume a adus 51 mil. euro pe bursa de la Bucuresti

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de peste 600 de miliarde de euro la finalul anului trecut, detine participatii la Petrom, Romgaz si Transgaz, insa analizeaza renuntarea la investitiile in companii petroliere. Cel mai mare fond de investitii din lume si-a majorat anul trecut inves­titi­ile pe bursa de la Bucuresti de circa 24 de ori, cumparand ac­tiuni la Petrom, BRD, Transgaz, Banca Transilvania si Transelec­tri­ca, dar si la Nuclearelectrica si Romgaz, com­panii care s-au listat pe bursa in a doua parte a anului, potrivit ZF.

Ce schimbari vor fi in administratie cu impact pentru business ca urmare a plecarii liberalilor de la guvernare

Decizia liberalilor de a pleca de la guvernare a fost acompaniata de o demisie in bloc a secretarilor si subsecretarilor de stat precum si a liderilor din structurile guvernamentale. In acest context o serie de oameni sustinuti politic ar putea pleca din agentiile sau companiile de stat.  In consiliile de administratie ale com­paniilor controlate de stat, unde ministerele desemneaza re­pre­zen­tanti ai statului ca actionar ma­joritar, nu au avut loc schimbari de oameni momentan. Oficial, mesajul so­cial-democratilor este ca oamenii libe­ra­li­lor pot ramane pe pozitiile pe care le ocu­pa in prezent. Istoricul mutarilor de acest tip, insa, arata ca plecarea unui par­tid poli­tic din guvernare aduce cu sine eliminarea com­pleta a tuturor oamenilor sustinuti de respectivul partid politic in structurile de stat sau in conducerea companiilor de stat, noteaza ZF.

Bancile mai au schelete de scos din dulapuri

Cu linii de finantare din strainatate mult subtiate si cu bilanturi in care cosmarul creditelor neperformante a fost doar partial alungat, in timp ce alte probleme incep sa fie descoperite, bancile se pregatesc pentru inca un an agitat. «Și 2014 va fi un an greu pentru banci. Sursele atrase de la bancile-mama sunt in scadere rapida, dar nu vad pericole. Suntem confortabili avand in vedere rezerva foarte mare de solvabilitate“, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR,  Nicolae Cinteza, scrie Capital.

Ciorna Guvernului Ponta 3 inainte de discutia finala de luni USD-UDMR

Structura viitorului Guvern Ponta 3 depinde in primul rand de rezultatul negocierilor purtate de premier cu UDMR. Victor Ponta a anuntat ca Uniunea va participa la guvernare si va fi reprezentata la nivel de ministru. Reprezentantii UDMR au solicitat la negocieri doua ministere importante, plus functia de vicepremier. Astfel, in viitorul Guvern Ponta, maghiarii pot detine Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii sau Ministerul Culturii.  Intr-o prima varianta, Mediul va fi preluat de la PSD, unde in prezent este ministru Rovana Plumb, pentru a trece la Attila Korodi. Presedintele Kelemen Hunor ar putea prelua ministerul Culturii si functia de vicepremier.  Exista insa si varianta ca liderul UDMR sa fie doar vicepremier fara portofoliu, iar Uniunea sa primeasca alte doua ministere: Mediu si Sanatate, scrie Gandul.info

Trezoreria SUA: Statele Unite sunt pregatite sa ofere ajutor financiar Ucrainei 

Statele Unite sunt pregatite sa ofere Ucrainei tot sprijinul necesar pentru ca aceasta tara sa isi revina din punct de vedere financiar, a dat asigurari, duminica, secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, scrie Blomberg. Lew a adaugat ca un program al FMI au trebui sa fie "centrul" unui eventual plan de ajutor international. "Statele Unite sunt pregatite sa completeze ajutorul FMI", a adaugat el.  Lew a subliniat ca a vorbit de mai multe ori cu premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, si a primit asigurari ca Guvernul de la Kiev este "pregatit sa ia masurile necesare in vederea construirii unui fundament solid pentru economia" Ucrainei.

John Kerry ameninta Rusia cu excluderea din G8 si cu "izolarea economica"

Rusia risca sa piarda locul in organizatia statelor puternic industralizate - G8 -, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, in contextul operatiunilor militare ruse din Ucraina: "Daca operatiunile din Ucraina continua, presedintele Vladimir Putin ar putea sa nu mai aiba niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea parasi G8". "Tarile G8 si altele sunt pregatite sa mearga pana la capat pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare in Crimeea", a insistat secretarul de Stat american, amenintand Rusia cu "sanctiuni si izolare economica", intr-un interviu ABC.