Sorin Paslaru, ZF: De necrezut, dar adevarat: industria alimentara bate industria auto la valoarea adaugata in economia romaneasca

Surpriza cresterii economice din 2013, de 3,5%, dubla fata de estimarile oficiale, se datoreaza pana la urma in cea mai mare masura industriei si nu agriculturii. Industria a avut o crestere anul trecut de 8,1%, ajungand astfel la o pondere in PIB de 30%, ceea ce, conform analizelor ZF, ar situa Romania pe prima pozitie in Uniunea Europeana (UE) ca pondere in PIB a industriei! Media ponderii industriei in PIB in UE este de 15%, iar Comisia Europeana chiar si-a asumat recent o tinta pentru 2020 de reindustrializare a Europei astfel incat ponderea industriei in PIB sa ajunga la 20%.  De unde a provenit aceasta crestere substantiala a industriei in 2013 aflati pe ZF.

Cinteza, BNR: CEC este pe profit si nu are nevoie de zgomot pana decide actionarul ce face cu conducerea

„Este de retinut ca un eventual proces de schimbare a conducerii ar fi de durata, n-ar fi deloc simplu, iar BNR l-ar trata cu exigenta.“  Echipa de conducere a bancii de stat CEC Bank este neschimbata in acest moment, iar Banca Nationala nu a primit nicio notificare nici de la Ministerul Finantelor - actionarul unic, nici de la institutia de credit privind inceperea unei proceduri de schimbare a managementului, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, potrivit ZF.

pariu pe banii chinezilor

Doua mari proiecte nationale bat pasul pe loc de muli ani. Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si hidrocentrala de la Tarnita necesita fonduri de 7-8 miliarde de euro. Singurii interesati in acest moment sunt chinezii. La finele anului trecut, cu ocazia vizitei delegatiei chineze in Romania, premierul Li Keqiang a anuntat investitii de peste zece miliarde de dolari in sud-estul Europei. Autoritatile locale si cele chineze au semnat patru documente importante pentru dezvoltarea unor proiecte strategice pentru sectorul energetic din Romania, noteaza Capital.

Revolutia Brico Depot se apropie. Ce sanse are cel mai mare lant european de bricolaj in Romania

Peste o saptamana, bucurestenii vor face cunostinta cu un nou concept in materie de bricolaj. Britanicii de la Kingfisher, cel mai mare comerciant Do-It-Yourself din Europa, va redeschide primele doua unitati Bricostore pe care le-au preluat de la grupul francez Bresson, scrie economica.net.

Cladirea din Romania care ofera cea mai complexa infrastructura de evenimente. Palatul Parlamentului face doar 660.000 de euro din conferinte, de 17 ori mai putin fata de Hofburg din Viena

Palatul Parlamentului, cladirea simbol a Bucurestiului, care poate organiza evenimente in zece sali care pot gazdui 6.000 de persoane in total, a obtinut anul trecut venituri de doar 2,9 milioane de lei (circa 660.000 de euro) din organizarea de evenimente, arata ZF.

Dobanzile creditelor Prima Casa pot fi inselatoare: unde gasim in realitate cele mai mici DAE

Odata ce imprumuturile Prima Casa au trecut pe lei, ratele au fost la inceput descurajatoare fata de echivalentul creditelor Prima Casa in euro, insa relaxarea monetara operata de BNR a impulsionat bancile sa coboare dobanzile si in cazul programului in moneda nationala. wall-street.ro va prezinta care sunt dobanzile anuale efective (DAE) ale principalilor jucatori din segmentul Prima Casa la imprumuturile in lei. Aveti grija insa, unele DAE pot fi inselatoare, deoarece nu includ si comisionul catre Fondul de Garantare.

FT ironizeaza Uniunea Europeana „pusa la punct” de Putin in criza din Crimeea: „Putin putting Europe in its place”

Un material de opinie publicat, joi, de Financial Times ironizeaza raspunsul Uniunii Europene fata de manevrele militare rusesti in Crimeea (Ucraina), comentand printr-un joc de cuvinte ca presedintele rus, Vladimir Putin, „a pus la punct” UE in aceasta criza, scrie gandul.info.

Secretele omului din spatele bitcoin. Nakamoto neaga cum ca el ar fi creatorul monedei

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto a negat joi ca el este creatorul monedei virtuale bitcoin, intr-un interviu de doua ore acordat AP, scrie Washington Post. Programatorul creditat cu inventarea softului open-source care sta la baza bitcoin, Satoshi Nakamoto, despre care se credea ca este un pusti minune ascuns in spatele unui pseudonim, ar fi de fapt un barbat de 64 de ani, fiu al unui preot budist, care duce o viata retrasa in California, a scrie revista Newsweek, citata de CNBC.

Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului cu UE

Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului formulata la inceputul lunii februarie de Uniunea Europeana, a anuntat ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez., scrie news.yahoo.com. La 10 februarie, statele membre UE au aprobat initierea procesului vizand normalizarea relatiilor cu Havana, dupa o pauza de peste zece ani, pentru a incuraja autoritatile cubaneze sa continue reformele in domeniul drepturilor omului. Un posibil acord ar trebui sa permita "promovarea comertului si a relatiilor economice", in special in domeniul turismului, intre Europa si Cuba.  Uniunea Europeana a suspendat cooperarea cu aceasta insula comunista in 2003, dupa un val de represiune a opozitiei care a dus la condamnarea la pedepse cu inchisoarea a 75 de disidenti, eliberati ulterior. Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat favorabil consolidarii relatiilor cu Havana, insa el nu dispune de o majoritate in Congres cu privire la acest caz.