Zece judete din Romania au 70% din business si 80% din angajatii din companii. Jumatate din tara este „corigenta“ la economie

Companiile inregistrate in Bucuresti genereaza 35% din cifra de afaceri totala a firmelor din Romania si aduna 32% din numarul total de angajati din mediul de business. Capitala si alte noua judete sunt singurele „centre“ din Romania unde cifra de afaceri a companiilor depaseste 5 mld. euro anual (un rezultat cel putin egal cu cifra de afaceri a Petrom – cea mai mare companie locala), in timp ce alte zece judete nu reusesc „sa adune“ un business de 1,5 mld. euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului.

Primul oras din Romania care introduce internet wireless gratuit in autobuze  

Conducerea Regiei Autonome de Transport Constanta (RATC) a decis introducerea internetului gratuit in toate autobuzele, incepand cu 25 martie, dupa ce a constatat ca in mijloacele de transport in comun tot mai multi calatori isi folosesc telefoanele mobile, scrie Business Magazin.

In ce cartiere e mai bine sa cumperi o locuinta si in care e de preferat chiria

Daca va aflati in fata deciziei de cumparare a unei locuinte, cel mai intelept lucru este sa va puneti in locul unui investitor si sa ganditi in termeni de rentabilitate a investitiei pe care urmeaza sa o faceti. Cumpararea unei locuinte este considerata rentabila daca suma investita se amortizeaza din chirie in mai putin de 15 ani  Cel mai comun calcul de rentabilitate intalnit pe piata romaneasca este comparatia simplista a chiriei cu rata unui credit pe 30 de ani. In urma reducerii dobanzilor bancare aferente imprumuturilor in lei, chiriile au ajuns sa depaseasca nivelul ratei, facand astfel preferabila achizitia unei locuinte in detrimentul chiriei. Totusi, aceasta abordare nu este tocmai corecta, potrivit Capital.

Elefant.ro incepe sa vanda cosmetice si produse pentru copii. Retailerul se extinde in Moldova

Retailerul online Elefant.ro intra pe noi segmente, printre care produse cosmetice, pentru copii si casa, a declarat pentru Wall-Street.ro, Ion Sturza, fondator si presedinte al Fribourg Investments, fondul de investitii care detine site-ul. Investitiile pana acum in Elefant.ro au fost de circa 3 milioane de euro, pana la finalul anului conducerea retailerului avand de gand sa mai aloce inca un milion de euro. Cei mai multi bani au fost investiti in dezvoltarea platformei si in promovare.

Leii se ieftinesc chiar inainte ca bancherii sa actualizeze ratele clientilor cu credite in derulare

Clientii cu credite in lei ale caror rate urmeaza sa fie ajustate la sfarsitul acestei luni pot rasufla usurati dupa episodul de volatilitate din ianuarie si februarie, in conditiile in care ultimele trei saptamani au conturat un trend vizibil de reducere a costului leilor pe piata interbancara.  Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei, a scazut cu trei sferturi de punct procentual in ultimele trei saptamani si a revenit la 3% pe an, ieftinirea leilor urmand sa aiba un impact real asupra clientilor in conditiile in care majoritatea contractelor au setata ca data de ajustare a dobanzilor finalul lunii martie, noteaza ZF.

Cum ar putea arata mallul Gara de Nord

Discutiile despre transformarea Garii de Nord intr-un obiectiv comercial si public modern au inceput cu multi ani in urma, ba chiar in 2011 s-a ajuns pana la semnarea unui memorandum intre ministerele transporturilor din Romania si Belgia ce prevede cooperarea in vederea modernizarii infrastructurii de transport din Bucuresti, proiect care include si schimbarea la fata a Garii de Nord.  Ca si in cazul celorlalte proiecte propuse pentru modernizarea celui mai important nod feroviar din Romania si pe acesta s-a asternut praful si a fost inghitit de birocratie. Intre timp, Poznan, un oras secundar de patru ori mai mic decat Bucurestiul, din Polonia, a reusit sa isi transforme gara centrala intr-un adevarat obiectiv turistic si comercial, informeaza Capital.

Premiera: doua universitati romanesti, in topul international realizat de Comisia Europeana

Doua universitati romanesti vor intra in U-Multirank, topul international al universitatilor ce va fi lansat luna viitoare de Comisia Europeana. Cele doua universitati romanesti incluse in Topul 500 realizat de Comisia Europeana sunt Universitatea din Bucuresti si Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, scrie Gandul.info

Profiturile pastrate de companiile din SUA in afara tarii au urcat la aproape 2.000 miliarde dolari 

Profiturile pastrate de marile companii americane in afara Statelor Unite, in tari cu regim fiscal mai favorabil, au crescut anul trecut cu 12% (sau 206 miliarde de dolari), la 1.950 de miliarde de dolari.  Trei dintre multinationalele americane, Microsoft, Apple si IBM, sunt responsabile de o mare parte a avansului fondurilor pastrate in strainatate. Impreuna, cele trei companii si-au crescut profiturile tinute in conturi in afara SUA cu 37,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg, care a verificat documente transmise bursei americane de 307 corporatii.

Starbucks testeaza comenzile prin smartphone

Anul acesta, SBUX, cel mai mare lant de cafenele din lume, va testa un serviciu pe smartphone care permite clientilor sa-si comande produsele dorite direct de pe telefon, la unele cafenele din SUA, parte a promovarii aplicatiei de mobil. "Starbuckslucreaza intens pe partea de comenzi pe smartphone", spune unul dintre directorii companiei, Adam Brotman. Asta inseamna ca un client isi poate selecta cafeau sau mancarea in timp ce sta la coada sau inainte de a intra in cafenea, salvand astfel timpul petrecut stand la coada. "Este ceva ce clientii nostri au cerut" a spus el, "dar nu va putem oferi mai multe detalii", potrivit Bloomberg.