Domo si Flanco pregatesc terenul pentru o tranzactie. Impreuna s-ar apropia de liderul Altex

Retailerii electroIT Domo si Flanco, numarul doi si trei din piata de profil, se afla in negocieri pentru crearea unui jucator cu afaceri de peste 250 mil. euro, aproape cat liderul pietei. „O tranzactie ar fi normala avand in vedere numarul mare de jucatori si numarul prea mare de ma­gazine. Eu sunt deschis catre o tranzactie“, a declarat pentru ZF  Iulian Stanciu, proprietarul magazinelor Flanco si actionar al eMag, cel mai mare jucator din co­mertul electronic romanesc.  Miliardarul bulgar Tzvetan Vassilev, care con­troleaza indirect Domo, dar si un lant de magazine de electroIT in Bulgaria, ar fi interesat de preluarea unui competitor din piata din Romania si de crearea unui jucator suficient de mare cat sa reziste si sa se bata de la egal la egal cu liderul Altex, potrivit unor surse din piata, scrie ZF.

Datele macro fata in fata cu economia reala: Economia arata bine in statistici, dar oamenii de afaceri si populatia nu simt inca avantul indicatorilor macro

 Luna ianuarie a „conta­bilizat“ vesti preponderent bune de la principalii indi­catori macro dupa creste­rea economica surprinza-toare de 3,5% din 2013, dar mediul de afaceri nu a resimtit inca la nivelul propriilor afaceri avantul economiei din statistici si nici populatia nu simte o imbunatatire a nivelului de trai.  Motoarele productiei industriale, care au reusit sa scoata economia din recesiune, au continuat sa tureze peste asteptari in ianuarie. Exporturile sunt in ascensiune, iar inflatia atinge minim istoric dupa minim istoric. Chiar si comertul cu amanuntul a adus semnale incurajatoare la inceput de an, in timp ce bugetul si contul curent al balantei de plati au fost pe excedent. Totodata, per­ceptia pietelor externe privind Romania s-a imbunatatit continuu ca urmare a semnalelor de redresare a economiei. Iar investitiile straine sunt peste nivelul de la inceputul anului trecut.  De cealalta parte, constructiile se prabusesc, povara creditelor apasa inca greu pe umerii romanilor, insolventele raman la un nivel ridicat, desi au inceput sa scada, iar antreprenorii asteapta in continuare initiative care sa incurajeze mediul de afaceri, noteaza ZF.

Pilulele “made in Romania” ii vindeca mai mult pe straini

Romanii spun „nu“ medicamentelor produse in tara si cheltuie pana la de trei ori mai mult pe pilule din import. Drept dovada, medicamentele autohtone merg in proportie de 60% la straini. Nu este singurul motiv pentru care producatorii ameninta cu inchiderea fabricilor. Taxa clawback continua „sa muste“ intre 15% si 30% din afacerile lor si ii tine pe o linie moarta de trei ani, spune Dragos Damian, presedintele producatorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy si totodata al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, potrivit Capital.

Gazprom a ajuns printre cei mai mari furnizori de materie prima ai Oltchim

Combinatul se vinde luna aceasta. O treime din propilena necesara combinatului chimic in acest an va fi cumparata de la rafinaria NIS de la Pancevo. Restul se aduce in mare parte din import, pentru ca nu exista bani pentru repornirea petrochimiei de la Arpechim, ce apartine chiar Oltchim. NIS este detinuta de gigantul rusesc Gazprom, informeaza Economica.net.

Cumpara Vodafone si in Romania o companie de cablu TV?

Grupul britanic Vodafone, care a semnat in ultimele sase luni achizitii de 15,2 mld. euro ale unor operatori de cablu din Europa, ar putea face un pas similar si in Roma­nia pentru a putea oferi pachete integrate de comunicatii fix mobil plus servicii de TV, iar daca grupul britanic va ezita, mutarea ar putea apartine Orange sau chiar Deutsche Telekom.  Posibilele tinte ar putea fi subsidiara locala a grupului american UPC (LGI) sau compania de cablu AKTA, detinuta de fondul american de investitii AIG, arata ZF.

Cu cinci giganti din economia privata, afacerile companiilor de pe Bursa ar creste cu 50%

Romtelecom este in prezent cea mai mare companie cu capital majoritar privat cu sanse reale sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce statul a selectat la inceputul acestei luni brokerii care vor elabora strategia pentru vanzarea a 45% din actiunile operatorului telecom. Ipotetic vorbind, daca pe BVB s-ar lista alti patru giganti din economia privata, precum Dacia, BCR, Vodafone si Orange, dimensiunea pietei ar creste spectaculos, valoarea totala a afacerilor companiilor listate urmand sa urce cu 50%, depasind 75 mld. lei intr-un an, scrie Wall-Street.ro

Un Airbus A318 de la Tarom, noul avion prezidential. Cum va arata in interior aeronava de 10 milioane de euro

Romania a gasit un avion pentru presedinte, premier si demnitari. A sistat negocierile cu Italia, care a scos la vanzare cateva aeronave speciale, si va cumpara un Airbus A318 chiar din tara. Avionul, care va face zboruri oficiale, se afla in proprietatea Tarom si ar putea sa coste, potrivit unor estimari, 10 milioane de euro. Fabricat in 2007 dupa standardele aviatiei civile, acesta este un avion de generatie noua. Daca il va cumpara, Guvernul va trebui sa-l reconfigureze.

FOTO: Mures, Prut, Somes si Dunarea. Cum arata noile garnituri de metrou din Bucuresti

Bucurestenii vor putea calatori cu Dunarea si Mures, doua dintre cele mai noi trenuri de metrou achizitionate de Metrorex, incepand cu luna mai a acestui an.  Pana atunci, cele doua rame produse de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) care au ajuns in Romania la sfarsitul anului trecut se vor afla in probe. Acestea trebuie sa ajunga la un rulaj de cel putin 20.000 de kilometri inainte de a putea transporta calatori, conform Gandul.info.

GM recheama pentru reparatii 1,55 milioane de vehicule

General Motors recheama pentru reparatii, in SUA, a 1,55 milioane de vehicule, in trei campanii separate, care se adauga unei alte operatiuni in desfasurare, de rechemare a 1,6 milioane de masini, transmite Bloomberg. In cazul primeia, din februarie, grupul este investigat in State dupa ce defectiuni la cheile de contact au dus la accidente in care cel putin 12 persoane si-au pierdut viata. Autoritatile vor sa stie de ce  GM a asteptat 10 ani pentru a lua o astfel de decizie. Conducerea grupului are timp pana pe 3 aprilie sa raspunda la 107 intrebari din partea Agentiei americane pentru siguranta traficului. GM anticipeaza ca va inregistra costuri de 300 de milioane de dolari, legate de operatiunile de remediere a defectiunilor vehiculelor incluse in aceste campanii.

China cheltuieste 162 mld. dolari pentru a imbunatati conditiile din cartierele de cocioabe

China va cheltui in acest an 162 miliarde de dolari pentru imbunatatirea conditiilor din cartierele de locuinte improvizate. Aici traiesc zeci de milioane de oameni, rezultat al procesul rapid de urbanizare. Sunt vizate peste 4,75 milioane de gospodarii au anuntat autoritatile, informeaza Bloomberg. Liderii chinezi s-au angajat sa accelereze urbanizarea, parte a unui plan care prevede o importanta economica mai mare pentru consumul intern.  Premierul Li Keqiang a declarat, saptamana trecuta, ca zeci de milioane de oameni traiesc inca in cartiere de locuinte improvizate. Oficialii de la Beijing vor ca pana in 2020 circa 60% din populatie sa locuiasca in orase, potrivit planului de urbanizare.