Micii investitori vor avea in premiera garantate subscrierile. Electrica scoate 51% din actiuni pe bursa pe 10 iunie. Pret: 390 mil. euro

Oferta de vanzare pe bursa a 51% din actiunile statului la compania Electrica incepe in doua saptamani. Investitorii mici vor avea subscrierile garantate pana la 1.000 de actiuni, echivalentul unei sume estimate de 3.600 de euro. Oferta publica de vanzare de actiuni derulata de Electrica, companie cu venituri de peste 5,5 miliarde de lei, care alimenteaza cu energie Transilvania si nordul Munteniei, va incepe pe 10 iunie si va dura zece zile lucratoare, pana pe 23 iunie, potrivit unor surse din piata, scrie ZF.

Un nonsens economic despre care toti tac

Trebuie sa vina strainii sa se mire de nonsensul numarul unu al economiei romanesti – avem doar 4,5 milioane de salariati la o populatie de 20 de milioane de locuitori, la fel ca Ungaria sau Cehia, la doar 10 milioane de locuitori - si aceasta ca urmare a unei discutii cu jurnalistii si nu cu oficialii statului roman. Presedintele Cehiei, Milos Zeman, economist de profesie, a ramas surprins miercuri intr-un interviu cu Ziarul Financiar cand a aflat ca Romania are doar 4,5 milioane de salariati, mai putini decat in Cehia, care numara cinci milioane de angajati, dar o populatie la jumatate. „Cum? Trebuie sa fie o greseala aici. Si aveti un somaj de doar 7,5%? Este imposibil“, a spus Zeman. Cehia are astazi un PIB per capita dublu fata de Romania si doar 3% din populatie angrenata in agricultura fata de 30% in tara noastra, iar salariul mediu net este la 900 de euro, mai mult decat dublu fata de cel din Romania, noteaza ZF.

Multinationalele si fiscul joaca la «pretul corect»!

Multinationalele au intrat in atentia Fiscului care vrea sa stie daca bunurile si serviciile pe care filialele le factureaza intre ele se justifica sau daca, de fapt, se muta profiturile si se evita taxele. Din 2015, dosarul preturilor de transfer care explica tranzactiile ar putea fi obligatoriu, informeaza Capital.

"A se consuma, de preferinta, inainte de data de". UE incearca sa elimine doua cuvinte pentru a salva tone de alimente

Expresia "a se consuma, de preferinta, inainte de data de" ar putea fi eliminata de pe ambalajul mai multor alimente. Foarte multi oameni le arunca din precautie la data mentionata, desi produsele sunt inca valabile.Ministrii Agriculturii din mai multe tari europene au venit cu aceasta propunere, dupa ce au constatat ca milioane de tone de mancare buna pentru consum ajung la gunoi, arata Stirileprotv.ro

Romania va fi al treilea exportator de grau din UE si in sezonul 2014/2015

Romania va ramane in sezonul 2014/2015 al treilea exportator de grau din UE cu livrari de 4 milioane de tone, in scadere cu 17% fata de sezonul precedent, dar peste alti producatori mari precum Polonia, Italia sau Bulgaria. Romania ramane insa mult in spatele liderilor Franta si Germania, potrivit ZF.

De ce nu vom avea transport public gratuit

Cresterea subventiilor cu circa o treime, un management performant si reducerea pierderilor sunt trei masuri prin care gratuitatea in transportul public poate deveni realitate. Dar oare, intr-adevar, se doreste?  De la un an la altul, traficul rutier din marile orase ale Romaniei devine tot mai insuportabil. Numarul celor care folosesc zilnic masinile personale este in crestere, desi preturile carburantilor au urcat semnificativ in ultimii ani, arata Capital.

Angajatorii decid in doar sase secunde daca un candidat este sau nu potrivit pentru postul scos la concurs. Randurile care te vor trada

Specialistii in recrutare decid in doar cateva secunde daca un candidat este sau nu potrivit pentru postul pe care si-l doreste. Ei recomanda ca CV-urile celor in cautarea unui loc de munca sa fie cat mai bine structurate astfel incat cei care le citesc sa poata gasi informatiile de care au nevoie pentru a lua decizia. Cele mai de interes sectiuni dintr-un CV sunt cele privind experienta si competentele candidatilor, scrie Gandul.

Piata auto din Rusia se va contracta cu pana la 20% in 2014 

Piata auto din Rusia se va contracta cu pana la 20% in acest an, din cauza incetinirii cresterii economice, a declarat  directorul general al grupului AvtoVAZ, Bo Andersson, relateaza Automotive News.  Anul trecut, livrarile de automobile pe piata rusa au scazut cu 6%. Andersson a avertizat, la un forum economic organizat la St. Petersburg, ca urmatorii doi ani vor fi dificili pentru piata auto din Rusia.

Banca centrala a Ungariei inaspreste conditiile pentru imprumuturile contractate de populatie

Banca centrala din Ungaria ia aceasta masura in vederea reducerii indatorarii excesive si vrea modificari ale prevederilor legale care sa incurajeze bancile sa isi curete portofoliile si sa isi stabilizeze finantele, transmite Bloomberg.  Banca Nationala a Ungariei vrea sa introduca o limita superioara a raportului intre valoarea imprumutului si venituri pentru toate creditele de retail si sa impuna reglementari mai stricte privind dovedirea venitului disponibil, potrivit raportului de stabilitate financiara al institutiei publicat joi.