Topul sistemului bancar la sfarsitul lunii mai. Intr-o industrie care nu-si gaseste directia, chiar si mentinerea cotei de piata devine o mare victorie

BCR, Banca Transilvania, Raif­feisen, ING si Alpha Bank aveau la sfarsitul lunii mai cote de piata dupa active mai mari fata de nivelurile la care incheiasera 2013, insa numai Raiffeisen a avansat in clasament, ocupand locul al patrulea in locul UniCredit Tiriac Bank, scrie ZF.

BNR ajuta bancile cu jumatate de miliard de euro

BNR a decis sa ajute bancile comerciale prin reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta cu doua puncte procentuale, ceea ce inseamna ca bancile pot trimite acasa suma de 500 milioane euro. Se doreste creditare in valuta.  Problema care ramane de rezolvat de catre BNR este gestionarea lichiditatii pietei, noteaza Capital.

Depozitele la banci ale autoritatilor locale au explodat. Revenirea consumului pica pe umerii populatiei

Statul nu pune umarul la relansarea consumului. Depozitele la banci ale autoritatilor publice (centrale si locale) au sporit cu peste 40% in ultimul an, in timp ce plasamentele nerezidentilor s-au contractat cu nu mai putin de 25% in perioada similara, in contextul in care dobanzile la depozite au cazut. Totusi, daca statul incurajeaza economisirea, iar depozitele populatiei se mentin si ele pe trend crescator, revenirea consumului ar putea fi dificila si lenta, informeaza Wall-Street.ro

Efectele neprevazute ale acordului UE-Ucraina: plus de competitie in pietele europene

Acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Ucraina va creste competitia in piete precum Italia, Spania sau Ger­ma­nia pe segmentul alimentelor sau al produselor manufacturate, aco­lo unde companiile din Romania au reusit sa ajunga la afa­ceri cumulate de 4 mld. euro/an.  Primele estimari arata ca agricultura ucraineana va fi unul din­tre primii beneficiari ai acordului de liber schimb si ca plusul va fi de 380 mil. euro din ridicarea taxelor, potrivit ZF.

Turistii nu se mai satura de el, localnicii vor sa-l paraseasca. Satul romanesc care i-a luat ochii lui John din Honolulu

Orice sat unde oamenii isi lucreaza pamantul si pastreaza vechile obiceiuri poate deveni o atractie turistica. Nu trebuie sa le aratam constructii grandioase si nici monumente de mii de ani ca sa ii cucerim pe straini.Un exemplu vine de la un tanar din Tara Fagarasului, care aduce in fiecare an sute de oaspeti in gospodaria bunicii lui. Ii hraneste cu ciorba de salata si tocana de cartofi si ii pofteste sa cotrobaie prin cotetul gainilor si sa asculte in tacere sunetul coasei, potrivit Stirileprotv.ro

Locuitorii unui mare oras din Romania au descoperit cum sa-si cumpere litrul de benzina cu 35% mai ieftin

Mii de ieseni trec zilnic frontiera in Republica Moldova pentru un plin de benzina si motorina. Peste Prut, preturile la combustibili sunt cu 35 la suta mai mici, iar alimentele si bauturile sunt la jumatate de pret fata de Romania, arata Gandul.info.

Zootehnia romaneasca, coordonata de straini

Cei mai importanti sase investitori straini in cresterea bovinelor totalizeaza un efectiv de peste 16.000 de capete, pentru care au primit subventii de la APIA, in campania 2013, de cel putin 440 de lei/per animal. In timp ce fermierii romani acceseaza destul de greu finantare pentru agricultura, strainii au venit cu bani din afara si au ajuns sa gestioneze cele mai important, afaceri din zootehnia romaneasca, scrie Capital.

Elvetia interzice importul de porci din mai multe tari europene, inclusiv din Romania

Elvetia va interzice incepand de miercuri importul de porci vii si orice fel de carne de porc provenind din mai multe tari europene in care au fost depistate de curand cazuri de febra porcina africana, relateaza AFP, citata de Mediafax.  Importurile din Bulgaria si Romania sunt vizate, dar si cele din unele regiuni ale Croatiei si Letoniei, au precizat marți autoritatile sanitare elvetiene.