Deutsche Telekom pune la cale cea mai mare fuziune din telecom: Cosmote-Romtelecom

Bucurestiul ar putea deveni pe termen lung un centru de furnizare de servicii IT&C pentru intreg grupul. In perioada urmatoare, investitiile vor fi prioritizate spre serviciile de TV, net si produse pentru companii, afirma Claudia Nemat, membru in boardul Deutsche Telekom. DT, unul dintre cele mai mari grupuri de telecom din lume, afirma ca piata din Romania are potential de cres­tere pe termen lung, in special pe piata de servicii TV si internet, si de aceea isi va mentine nivelul investitiilor in anii urmatori. De asemenea, puternicul grup german, cu afaceri de 58 mld. euro anul trecut, va discuta cu Guvernul Romaniei un calendar al integrarii Cosmote cu Romtelecom.  DT controleaza prin intermediul grupului elen OTE 54% din Romtelecom - cel mai mare jucator de pe piata de telefonie fixa si 86% din Cosmote - numarul trei pe piata de telefonie mobila, companii care au avut anul trecut impreuna afaceri de aproape 1,1 mld. euro, informeaza ZF.

Dragoteanu, Euroest: Noua casa ar putea aduce o scadere a preturilor cu 10-20% pentru apartamentele vechi Piata rezidentiala va continua sa sufere in acest an, in special pe segmentul locuintelor vechi, care din 2013 ar putea fi excluse din programul prin care guvernul garanteaza credite pentru locuinte, se arata in ZF Corporate.

Bursa, un club care nu mai e la moda: inca 7.000 de investitori si-au inchis conturile anul trecut

Numarul conturilor de investitii deschise pe bursa de la Bucuresti a scazut cu 7.000 anul trecut, pana la un total de 81.218, minimul ultimilor sase ani, potrivit unui material ZF Corporate.

Ati ajuns la afaceri de 80 de miliarde de euro aici, respectati intelegerea de la inceput privind libera circulatie

Oricine ar fi vinovat, amanarea intrarii in spatiul Schengen inseamna un minus de sute de milioane de euro pentru economia Romaniei in 2013 si ulterior in fiecare din anii in care nu vom deveni parte a acestui spatiu unic de circulatie a marfurilor, capitalului, oamenilor si serviciilor.  Accesul periferiei slabe a UE la cel mai important spatiu integrat interstatal din lume ar fi fost o inchidere a cercului. Tot sud-estul Europei se deseneaza acum ca o vulnerabilitate pentru UE, iar intrebarea este daca la centru mai sunt destule resurse si rabdare pentru a acompania aceste tari in drumul spre dezvoltare. Pierderile directe ale Romaniei sunt in primul rand cauzate de fracturarea in continuare a sistemului de transport de marfa.  Lipsa unei cunoasteri aprofundate a intereselor de business ale companiilor vestice care desfasoara local afaceri de 80 miliarde de euro (96 de miliarde de euro pe an este cifra de afaceri totala a companiilor straine din Romania, conform unui studiu recent al BNR privind investitiile straine coordonat de Constantin Chirca) impiedica liderii romani sa le aduca in discutie atunci cand negociaza astfel de procese de integrare, noteaza ZF.

Regionalizarea Romaniei. Cum s-a schimbat harta tarii de-a lungul timpului si in ce s-au transformat azi judetele Trei Scaune si Stalin

In 1856, harta Romaniei nu semana absolut deloc cu ceea ce vedem astazi. Durostor, Caliacra, Vlasca, Ismail, Cahul sunt regiuni de care poate multi nu-si mai aduc aminte. In 1918, tara noastra era impartita in peste 70 de judete. In perioada interbelica, judetul Covasna se numea Trei Scaune, in 1950 Brasovul purta numele Stalin, iar in 1952, Harghita, Mures si Covasna formau Regiunea Autonoma Maghiara. Intrebarea care astazi sta pe buzele tuturor este cum va arata noua harta a Romaniei, dupa mult discutata regionalizare din zilele noastre. Istoria Romaniei, intr-un infografic incont.ro.

Apple a pierdut sute de miliarde dolari si titlul de cea mai valoroasa companie din lume

Apple a pierdut titlul pentru cea mai valoroasa companie din lume, dupa ce in ultimele sase luni a inregistrat cea mai mare pierdere din istorie, scrie dailypressdot.com. Multumita maiestriei tehnologice si abilitatii in afaceri a lui Steve Jobs, firma americana devenea in august 2011 cea mai valoroasa companie la nivel mondial, depasindu-i pe gigantii de la Exxon Mobil. Dar, in urma unei serii de greseli si a competitiei acerbe, lucrurile s-au schimbat dramatic, Apple raportand o pierdere de 265 miliarde de dolari in ultima jumatate de an. Valoarea actiunilor a scazut astfel cu 40% de la varful inregistrat in luna septembrie. In acelasi timp, rivalii de la Google au atins un maxim istoric cu 820 dolari per actiune si o capitalizare a pietei de 270 de miliarde.

Cine sunt europenii cei mai antreprenoriali. Pe ce loc se afla romanii

Romania s-a aflat anul trecut pe locul al doilea in Europa, tara noastra ocupand aceeasi pozitie si in 2011, potrivit unui studiu realizat de Global Entrepreneurship Monitor pe 30 de tari europene, care masoara mai multi indicatori printre care si intentia cetatenilor de a-si deschide propriul business. Pe prima pozitie se afla Macedonia, o tara care nu a fost inclusa in clasamentul pe 2011, dar care in 2010 ocupa locul al doilea, dupa Norvegia.  Alte tari care se afla in fruntea clasamentului sunt Letonia, Polonia, Bosnia&Hertegovina, Croatia si Lituania.  In schimb, intre tarile in care oamenii isi doresc foarte putin sa fie antreprenori se afla Rusia, Norvegia, Irlanda, Germania, Danemarca, Elvetia. Grecii si italienii sunt europenii carora le este cel mai mult teama de esecul in afaceri, scrie Wall-Street.ro

Desfiintarea RASDAQ, tinuta la secret de Finante si CNVM

Ministerul Finantelor analizeaza in prezent pro­iectul de act normativ de transformare a pietei RASDAQ in sistem alternativ de tranzactionare (ATS) pe care l-a primit de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prevederile exacte ale acestui proiect sunt insa o necunoscuta si ar putea ramane asa pana cand va intra pe ordinea de zi a guvernului. Intrebati de ZF de ce nu fac public proiectul trimis la Finante, oficialii CNVM au raspuns ca MF este institutia care-l poate face public. Prevederile din proiectul de act normativ au o miza ridicata pentru ca vizeaza transformarea RASDAQ, piata pe care se tranzactioneaza peste o mie de companii cu o capitalizare de 9 mld. lei, intr-un sistem alternativ de tranzactionare. Mai mult, acest proiect a dezbinat piata de capital in doua: Bursa de Valori Bucuresti si CNVM intr-o ta­ba­ra si investitorii, prin Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital, care se tem ca viitoarea lege le va reduce din drepturi, informeaza ZF.

Socialistii germani, familia politica a lui Victor Ponta: De ce se opune Guvernul nostru intrarii Romaniei in Schengen

Parlamentarul german Susanne Kastner, SPD (social-democratii nemti), fost vicepresedinte al Bundestagului, a declarat intr-un interviu pentru Gandul ca sunt doua motive pentru care Germania a decis sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen: primul este unul legat de precampanie electorala din Germania. Parlamentarul german sustine insa ca la fel de important este si faptul ca Romania trebuie sa mai faca pasi inainte in lupta anticoruptie. Kastner spune ca declaratia ministrului de interne Friedrich a fost facuta in contextual discutiilor legate de viitorul flux de imiganti saraci catre Germania. Sigur ca guvernul Romaniei trebuie sa se angajeze in directia politicilor anticoruptie, dar alegerile care urmeaza par a fi un factor decisiv in discutia legata de aderarea Romaniei la Schengen, a mai spus aceasta. Politicienii romani din arcul de guvernare au raspuns, dupa declaratiile ministrului de Interne german, ca Schengen nu mai este o prioritate si ca Romania va astepta sa fie invitata in acest club. Intrebata daca in opinia sa astfel de reactii ajuta sau dauneaza Romaniei,  Susanne Kastner a spus: sper ca partea romaneasca va reveni pe drumul unui dialog constructiv si pro-european si va depasi problemele actuale, scrie Gandul.

Raiul imobiliar RA-APPS. Ce n-a vazut premierul: Gandul a gasit pe lista lui Ponta 28 de erori

Dupa ce premierul a facut publica lista chiriasilor RA-APPS care au primit locuinte de serviciu de la stat in virtutea posturilor de conducere pe care le ocupa in Executiv, Gandul a cerut tuturor institutiilor mentionate in evidentele Guvernului sa precizeze daca acestia se mai aflau sau nu la data respectiva in functii. Diferenta intre lista lui Victor Ponta si raspunsurile ministerelor sau ale autoritatilor centrale subordonate Guvernului este majora: pe lista publicata pe 16 ianuarie de cabinetul primului-ministru cu clientii RA-APPS care au locuinte de serviciu in virtutea unei acoperiri legale, apar nu mai putin de 28 de erori din 192 de nume. 28 de beneficiari de locuinte de serviciu asumati de Guvern ca fiind legali nu mai aveau la acea data functiile mentionate in lista, unii dintre ei fiind eliberati cu luni sau ani in urma, inclusiv prin semnatura lui Victor Ponta. Atat conducerea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, cat si Secretariatul General al Guvernului in subordinea caruia functioneaza RA-APPS, au refuzat sa explice aceasta direrenta, scrie Gandul.

Cea mai veche banca privata din Elvetia recunoaste ca i-a ajutat pe americani sa isi ascunda banii

Wegelin & Co. trebuie sa plateasca Statelor Unite o amenda de aproape 58 milioane de dolari, informeaza Bloomberg. Cea mai veche banca privata din Elvetia a pledat “vinovat” in procesul in care era acuzata ca i-a ajutat pe platitorii de taxe americani sa ascunda peste 1,2 miliarde de dolari de autoritati. Potrivit procurorilor americani, ilegalitatile au inceput in anul 2000 si au continuat pana in 2011. Banca a preferat sa isi recunoasca vina si sa ajunga la o intelegere financiara, in loc sa conteste acuzatiile. "Wegelin a platit acum un pret piperat pentru frauda fiscala la care a ajutat, lucru de luat in considerare de alte banci, bancheri si consultanti care se gandesc sa ai aiba un comportament asemanator. Contribuabilii din America cu venituri sau conturi nedeclarate, indiferent unde sunt depozitate acestea, ar trebui sa stie ca banca lor ar putea fi urmatoarea, si sa inceapa sa-si plateasca darile catre FISC, inainte sa ii gasim noi", a declarat Preet Bharara, unul dintre avocatii care au reprezentat SUA, transmite Bloomberg.

S-a ales masina anului 2013

Locurile 2 si 3 nu au strans impreuna cat a strans locul I pe care au iesit nemtii cu masina anului. golf 7 este masina anului 2013. Rezultatul s-a dat odata cu Salonul Auto de la Geneva. Este al doilea model dupa Clio care a castigat de doua ori World Car Of The Year – cea mai importanta competitie pentru masini si un martor relevant pentru piata europeana la sfarsitul anului, cand se compara rezultatele din vanzari. Mai mult, nemtii au luat in fiecare an cand s-a lansat cate o noua generatie Golf unul dintre primele trei locuri in acest concurs. Adica au fost de sapte ori cu Golf pe podium si de doua ori au luat locul I, noteaza Incont.ro

IKEA se aliaza cu Marriott. Vor construi hoteluri pentru cei cu buget redus

Afacerea IKEA se bazeaza pe constructia de mobilier simplu si ieftin, din componente prefabricate, dedicat mai ales spatiilor mici. Marriott International, pe de alta parte, este cunoscuta pentru lantul sau de hoteluri de top. Cele doua companii si-au gasit insa un tel comun: acela de a ridica hoteluri pentru turistii cu bugete reduse, relateaza Wall Street Journal. Dupa ce intreaga Europa pare ca a intrat intr-o cursa de acaparare a acestei piete, de oferire a spatiilor de cazare la costuri cat mai mici, Inter IKEA, o subsidiara a grupului IKEA, si Marriott si-au anuntat intentia de a construi 50 de astfel de hoteluri pe continent, in urmatorii cinci ani. Marriott va dezvalui astazi planurile primei cladiri, care o sa apara sub numele de brand Moxy, insa designul sau mobilierul acesteia nu vor fi imprumutate din stilul companiei suedeze.

Bancile londoneze vor sa dea in judecata UE, pentru legea privind bonusurile bancherilor

Marile banci din Londra iau in considerare posibilitatea de a da in judecata Uniunea Europeana, dupa ce au fost sfatuite ca noua lege privind bonusurile bancherilor ar putea fi evitata printr-o actiune judecatoreasca. Marea Britanie s-a declarat inca de la inceput impotriva acestei reglementari la nivelul Uniunii, care prevede ca bonusurile acordate bancherilor nu trebuie sa depaseasca valoarea unui salariu. George Osborne, cancelarul Marii Britanii, planuieste sa porneasca o ofensiva in acest sens, insa diplomatii se indoiesc ca o astfel de actiune va mai avea succes intr-un stadiu atat de tarziu. Potrivit Financial Times, una dintre banci a fost sfatuita sa duca aceasta problema in instanta, pe baza unui tratat al UE care interzice reglementarea platilor pentru statele membre.