TVA la paine risca sa revina la 24%. Masura nu are efectul scontat: Ioana Petrescu, contrazisa din nou de cifre

TVA de 9% la piine este o masura temporara, ale carei efecte urmeaza sa fie analizate la un an de la introducere, adica in mai putin de o luna. Daca impactul nu este pozitiv, cota risca sa revina la 24%. Ministrul Finantelor mizeaza pe inregistrarea mai multor firme in domeniu, astfel incat sa scada evaziunea. Datele de la Registrul Comertului, obtinute de www.capital.ro, arata, insa, ca numarul companiilor din domeniu este mai mic, acum, decat era la 1 septembrie 2013, cand a fost diminuata TVA. Recent, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu spunea ca au aparut mai multe firme in domeniul panificatiei si ca datele pe trei luni arata bine.

Lovitura pe piata RCA. Astra, Carpatica si Euroins, la un pas sa fie scoase din joc

Numarul firmelor de asigurare care vand RCA s-ar putea reduce semnificativ in urmatoarea perioada daca o norma ASF lansata deja in dezbatere va deveni litera de lege in forma actuala. In fapt, doar 4-5 companii arata in prezent ca sunt suficient de solide pentru a indeplini conditiile de lichiditate si solvabilitate pe care ASF se gindeste sa le impuna, noteaza www.economica.net. Concret, Autoritatea propune in proiectul de norma ca indicatorul de solvabilitate sa creasca de la un minim de 1 la 1,3 in cazul firmelor care activeaza pe piata RCA. Cu alte cuvinte, respectivii asiguratori ar trebui sa-si imbunatateasca solvabilitatea cu 30% iar aceasta doar in conditiile in care in acest moment respecta criteriile minimale ceea ce nu este cazul Astra Asigurari(aflata sub administrare speciala), Carpatica Asig(in proces de redresare financiara cu plan de masuri) sau Euroins(care a anuntat ca isi va majora capitalul social dar nu a facut-o inca).

Isarescu: “Nu incurajam sub nicio forma scaderea dobanzilor la depozite“

Decizia BNR de a reduce dobanda-cheie la 3,25% nu a fost luata usor avand in vedere potentiala reactie a ban­cilor comerciale, cum am mai vazut, de a cobori in primul rand dobanzile pe partea de economisire, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. „Nu incurajam sub nicio forma ca masura noastra sa fie urmata de reducerea in continuare a dobanzilor la depozite. Credem ca sunt chiar prea joase. Bancile trebuie sa vada ca au trecut printr-un proces relativ dureros. Cand nu au mai putut sa fie pastrate liniile de finantare de la bancile-mama, bancile cu capital strain a trebuit sa se ajusteze. Cred ca nu a fost un moment foarte placut pentru ele“, a spus ieri Isarescu, citat de Ziarul Financiar.

Pentru un job la Profi s-au batut 780 de romani. Care este „concurenta” la McDonald's si Auchan si ce salarii se ofera

Oferta mare de job-uri vacante atrage un numar important de candidati care isi incearca norocul aplicand in speranta ca vor obtine un nou loc de munca, poate chiar mai bine platit decat cel anterior. Aceasta este regula de aur respectata in prezent pe piata fortei de munca din Romania. Astfel, pentru posturile scoase la concurs de marii retaileri din tara noastra se bat cei mai multi candidati, ajungandu-se chiar la situatii in care peste 700 de oameni incearca sa obtina acelasi post. Gandul va prezinta locurile de munca pentru care au aplicat anul acesta cei mai multi romani, dar si domeniile cele mai ofertante la acest capitol.

Cum pot obtine tinerii antreprenori din IT bani pentru afacerea lor. Dragos Roua, Marius Ghenea si Dan Visoiu ii invata

Tehnologia este domeniul de activitate care produce antreprenori, milionari si miliardari cu mai mult spor decat orice alta zona a lumii afacerilor si impune figuri tinere, idei proaspete, doza de neasteptat si de util de pe ecranul calculatorului sau al telefonului. Se intampla intr-o societate destul de ravasita, cu peste 25% dintre tineri in somaj, dar cu mai mult de jumatate dintre studenti doritori sa isi inceapa propria afacere. Intre tehnologie si succes stau banii, care de multe ori iau forma unui „business angel“. Cum gasesti investitorul, ce ii spui, cand si cum, cum iti concepi prezentarea pentru un eveniment menit sa faciliteze accesul la finantare, care ar trebui sa fie punctele forte pe care trebuie sa insisti? Cititi pe www.businessmagazin.ro.

Un roman a ridicat un intreg bloc pentru a construi penthouse-ul la care visa: o casa de 800 mp in care troneaza un acvariu de recif urias

A.T., un antreprenor roman cu afaceri in mai multe domenii, a ridicat in urma cu cativa ani un bloc in zona Mihai Bravu special pentru a-si construi penthouse-ul la care visa: o casa de 800 mp construiti, cu vedere panoramica, sala de fitness privata, terasa generoasa si un acvariu de recif cu o capacitate de 5.000 de litri. Antreprenorul, care a mai investit punctual in dezvoltare imobiliara, locuia langa actualul imobil la momentul in care s-a hotarat sa construiasca blocul special pentru a putea sa ridice o locuinta la inaltime pentru el. Constructia a fost realizata intre 2008 si 2010, iar pe langa penthouse-ul de la etajele 6 si 7, blocul mai cuprinde alte circa 20 de unitati locative care au fost vandute aproape integral, scrie www.wall-street.ro.

Seful OMV, Gerhard Roiss: “Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia gazoductului South Stream”

Sanctiunile europene impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina nu vor avea vreun impact asupra proiectului South Stream menit sa transporte gaze rusesti in Europa, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss, revistei austriece Profil, transmite Reuters. Roiss, a carui companie a semnat un acord cu Gazprom, in luna iunie, de prelungire a South Stream pana in Austria, a spus ca este sigur de faptul ca autoritatile de la Bruxelles vor accepta constructia conductei, in pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE. "Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia conductei", a aratat seful OMV.

Rusia depune plangere impotriva grupului german Rheinmetall, pentru ca a renuntat la un proiect cu Moscova, conform restrictiilor impuse de UE

Rusia va depune plangere impotriva grupului german de echipamente militare Rheinmetall pentru "incalcarea contractului", dupa ce Guvernul de la Berlin a renuntat la un proiect cu Moscova, a anuntat, luni, Ministerul rus al Apararii, relateaza AFP, preluata de Mediafax. "In cazul incalcarii contractului de catre partea germana, (Rusia) va aduce problema in atentia justitiei", a declarat adjunctul ministrului Apararii, Iuri Borisov, citat de agentia oficiala Itar-Tass. Guvernul german a confirmat luni ca a retras autorizatia pentru un proiect de construire a unui centru de pregatire a trupelor la Mulino, in centrul Rusiei. Contractul, care a fost semnat in iunie 2011, avea o valoare estimata la 100 milioane de euro.

Creditorii relaxeaza conditiile aplicate Greciei. UE analizeaza posibilitatea desfiintarii troicii care supravegheaza reformele statului elen

Autoritatile de la Bruxelles analizeaza desfiintarea troicii care supravegheaza mersul reformelor din Grecia, pentru a permite oficialilor de la Atena sa aplice propriul plan economic, in schimbul unei relaxari a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini. Discutiile, aflate in stadiu incipient, se vor intensifica in conditiile in care autoritatile elene si sustinatorii financiari din zona euro pregatesc un nou parcurs pentru Grecia, al carei program de sprijin financiar urmeaza sa se incheie in acest an. Desfiintarea troicii, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia.