Credeti ca pe Basescu sau pe Ponta ii intereseaza ca Viorel Catarama a dat afara 66 de angajati?

Miercuri, 21 august – presedintele Basescu anunta: „Premierul nu-mi mai raspunde la telefon”. Peste o ora vine reactia premierului Victor Ponta: “Nu raspund la telefon unor oameni neseriosi, Basescu saboteaza iar guvernul, ca in 2012.”

Cu o zi inainte, marti, 20 august – producatorul de mobila Elvila, detinut de omul de afaceri Viorel Catarama, anunta ca este nevoit sa concedieze 66 de angajati din cei 985 pe care ii are pe lista lunara de plata – 39 din sectia de productie, 20 de la divizia de vanzari si 6 de la departamentul financiar – din cauza scaderii vanzarilor in magazinele proprii, pe fondul prelungirii si accentuarii crizei economice, reducerea comenzilor pentru export, dar si al cresterii preturilor la materii prime, materiale, energie si combustibil. Masura de concediere a fost agreata cu sindicatele, scrie Ziarul Financiar in editia online.

Atat presedintele Basescu, cat si premierul Victor Ponta il cunosc pe Catarama, cu care au impartit banca politicii. Credeti ca vreunul dintre ei l-a sunat sa-l intrebe ce ar putea ei sa faca astfel incat sa nu dea oameni afara? Credeti ca l-a interesat pe vreunul dintre cei doi oameni care conduc Romania ce se intampla in companii? Cand a izbucnit criza cancelarul german Angela Merkel a facut imediat turul puternicelor companii germane pentru a vedea ce poate sa le ofere astfel incat acestea sa nu dea oameni afara.

Daca nu va place Catarama, puteti inlocui numele lui cu multe alte nume de antreprenori sau manageri de companii din economia romaneasca care sunt nevoiti, in prezent, sa dea oameni afara sau sa le reduca salariile pentru ca vanzarile se reduc, pentru ca piata interna de consum incepe din nou sa scada, pentru ca sentimentul in economie nu este asa optimist, potrivit ZF.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor: "Putem incepe actiuni in interes colectiv impotriva bancilor"

Asociatia responsabila pentru demararea actiunilor in interes colectiv ar putea sa-si indeplineasca aceasta atributie in viitor, daca vor fi depuse plangeri din partea consumatorilor romani, inclusiv in privinta clauzelor abuzive din contractele de credit, relateaza Economica.net.

O directiva europeana transpusa in legislatia romaneasca ar putea duce la eliminarea practicilor abuzive ale comerciantilor, inclusiv in privinta clauzelor in neregula din contractele bancare.

Hotararea de Guvern 1553/2004 spune ca asociatiile de consumatori abilitate trimit sesizari catre autoritatile competente, dupa ce incearca in prealabil sa rezolve pe cale amiabila cu comerciantul problemele sesizate. In Romania, doar Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) - o asociatie cu 25.000 de membri simpatizanti - este inscrisa de guvern pe lista trimisa Comisiei Europene ca fiind organizatia abilitata sa initieze actiunile in interes colectiv. In cazul clauzelor abuzive din contracte, autoritatea competenta este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). ANPC trebuie sa rezolve in 30 de zile sesizarile venite de la APC, perioada in care poate dispune toate masurile in vederea incetarii, limitarii sau inlaturarii efectelor produse prin practica ilicita, in regim de urgenta.

Club BM: De ce risca disparitia companiile care nu investesc in IT

„Pe piata exista un singur tren. Daca te urci in el e OK, daca l-ai pierdut te uiti in gara. Modelul de business trebuie schimbat acum", declara Razvan Olteanu, director al Romsys, pentru Business Magazin, despre cum trebuie companiile sa modifice abordarea potentialilor cumparatori. Invitatii clubului Business Magazin cu tema „iTelecom, servicii inteligente de comunicatii" au discutat despre cum pot transforma companiile fiecare interactune cu clientii intr-o experienta memorabila, dar mai ales profitabila.

Razvan Olteanu, Romsys: „Este clar ca lumea se schimba si este clar ca ceea ce mergea acum 20-30 de ani astazi nu mai merge. Cei din telecom degeaba vand acum servicii de voce, pentru ca toata lumea face asta. Toti avem ca scop sa vindem date si sa crestem volumul de date. Penetrarea gadgeturilor inteligente a fost masiva in ultimii sapte ani. E clar ca Romania se schimba. Daca acum trei ani vroiai sa cumperi ceva, te duceai la magazin, unde te uitai printre rafturi si faceai achizitia. Acum este mult mai simplu, iar piata online creste continuu, ajungand la circa 600 de milioane de euro. E o suma mare, care va ajunge la 750 de milioane la sfarsitul anului 2013, o crestere de 30%. Clientul din e-commerce are de regula intre 25 si 34 de ani si locuieste la oras. Acest profil va evolua. In cinci ani nu stiu cati vor mai merge in magazin sa-si aleaga un produs si sa astepte livrarea sau sa-l care singuri. Companiile trebuie sa intuiasca schimbarile pentru ca au nevoie de tehnologie, de latime de banda, de grad de penetrare a serviciilor catre populatie, de lucruri care tin pur de telecomunicatii. E vorba de o schimbare a modelului de business.”

„Ursii” au cel mai prost an din ultimul deceniu. Romanii, fericiti pentru ca nu au avut unde sa parieze pe scaderea bursei

Investitorii pesimisti, care au anticipat o scadere a pietelor in acest an si au vandut short actiuni, trec in 2013 prin cel mai greu an din ultimul deceniu. In Romania, lipsa aproape completa a tranzactiilor short i-a ferit pe investitori de pierderile inregistrate pe plan extern, noteaza Wall-street.ro.

Tranzactiile short sau vanzarile in lipsa presupun ca un investitor sa vanda actiuni pe care nu le are in portofoliu. Acesta trebuie sa le imprumute mai intai si abia apoi sa faca tranzactia. El mizeaza astfel pe faptul ca pretul va scadea si le va putea rascumpara mai ieftin pentru a le inapoia proprietarului.

O analiza a Wall Street Journal arata ca primele 100 de actiuni din indicele Russell 3000 (care urmareste evolutia celor mai mari 3.000 de companii din SUA) pentru care au fost inregistrate cele mai multe tranzactii short nu doar ca sunt pe plus in acest an, ci si depasesc randamentul mediu generat de indice. Actiunile vandute short crescusera in medie cu 33,8% pana la data de 16 august, fata de un castig de 18,3% inregistrat pers ansamblu de toate actiunile din indice.

Cum au citit bancherii "ambitia" lui Isarescu

Guvernatorul a declarat recent ca are „ambitia personala“ sa reduca dobanzile la lei. Se referea la credite, insa bancherii au inteles ca e bine sa taie dobanzile la depozite, arata Capital.ro.

Mai multe banci din Romania au aplicat reduceri ale dobanzilor la depozite aproape concomitent cu decizia Bancii Nationale a Romaniei de a taia dobanda-cheie cu 0,5 puncte procentuale. O analiza realizata de conso.ro arata ca taierile ajung si 1,75 puncte procentuale, iar o simpla privire aruncata pe comparatoarele aceluiasi portal releva faptul ca bancile, pur si simplu, nu mai sunt interesate de economiile populatiei si ale firmelor. Cum altfel poate fi interpretat faptul ca bancile de dimesniuni mari, cum ar fi BCR, BRD Raiffeisen, CEC sau ING, practica dobanzi chiar mai mici decat referinta BNR.

Cel mai probabil, institutiile de credit mari prefera sa se finanteze  cu lei direct de la Banca Nationala, prin intermediul operatiunilor repo. Dobanzile oferite la cele mai populare forme de economisire, adica depozitele pe trei luni, nu mai depasesc decat in foarte putine cazuri 5% pe an, iar bancile cu retea foarte mare, care atrag majoritatea depozitelor, au coborat dobanzile chiar sub 4% pe an (CEC Bank – 4,10%, BRD – 4%, UniCredit – 3,90%, Raiffeisen Bank – 3,80%, BCR – 3,70%).

Zidul executiei Ceausestilor intra in circuitul turistic

Dupa aproape un sfert de secol de la procesul si executia Ceausestilor, reprezentantii Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste au hotarat sa transforme cladirea principala a fostului Comandament al Garnizoanei Targoviste - UM 01417 si UM 01378, aflata astazi in patrimoniul CJ Dambovita -, de pe Bulevardul Regele Carol I, locul detentiei, judecarii si executiei celor doi, in sectie a muzeului, relateaza Gandul.info.

Inaugurarea a fost fixata pentru data de 2 septembrie, iar organizatorii lucreaza febril in aceste zile, pentru ca totul sa fie pus la punct, in detaliu. In mod normal, astfel de cladiri scoase din anonimat de intamplari exceptionale, emana un soi de personalitate distanta. O impotrivire discreta in a se lasa “descusute”, ca o prezervare insidioasa a misterului.

Cladirea centenara a Scolii de cavalerie din Targoviste, construita pe la sfarsitul secolului XIX, se comporta, din acest punct de vedere, complet diferit. Aproape ca te cheama, nerabdator, in umbra verde a copacilor, intinsa ca o perdea peste bejul-portocaliu al fatadei, rotunjita in albul tocariei si arcadelor largi, din canicula strazii.

Sfarsit de epoca la Microsoft. Cum arata viitorul, dupa Gates si Ballmer

Microsoft nu ia in calcul numirea lui Bill Gates in functia de director general, dupa plecarea actualului CEO, Steve Ballmer, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Gates, confodator al companiei, face parte, insa, dintr-o comisie speciala desemnata pentru cautarea unui nou director general, scrie Incont.ro.

Sursele citate au afimat ca Bill Gates intentioneaza sa se concentreze in continuare pe activitatile filantropice. Microsoft a anuntat vineri ca Steve Ballmer se va retrage in urmatoarele 12 luni, dupa ce a petrecut mai mult de 30 de ani in cadrul companiei, din care 14 ani in functia de CEO.

Numele Bill Gates si Steve Ballmer sunt sinonime cu ascensiunea Microsoft. In anul 2000, cand functia de CEO a fost preluata de Ballmer, apoximativ 97% din PC-urile din lume rulau sistemele de operare Windows. Ballmer, considerat unul dintre cei mai de succes "vanzatori" din industria IT, nu a reusit un nou succes similar in cei 13 ani petrecuti la conducerea companiei, arata o analiza Bloomberg.

Care sunt pasii necesari obtinerii vizei pentru Statele Unite ale Americii

Romania este una dintre cele doar cinci tari ale Uniunii Europene ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a putea calatori in Statele Unite ale Americii. Asta inseamna urmarea anumitor pasi stricti care pot avea drept rezultat chiar si refuzul intrarii pe teritoriul american, scrie Manager.ro.

Romanii care vor sa mearga in SUA trebuie sa stie ca exista mai multe tipuri de viza, cele mai des solicitate fiind cele turistice sau de afaceri - B1 sau B2. Aplicantii trebuie sa stranga toata documentatia necesara tipului de viza de care au nevoie, inclusiv pasaportul, precum si dovezi cat mai solide ca au motive intemeiate de a se intoarce in tara dupa scurta perioada petrecuta in SUA. Ulterior, urmeaza indeplinirea a sapte pasi, asa cum sunt enumerati pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti:

 - O fotografie din ultimele sase luni, cu respectarea cerintelor prezentate pe site. De regula, centrele in care se pot face aceste fotografii au deja tiparul respectiv necesar pentru vize.
 
- Completarea formularului online DS-160, de pe site-ul Departamentului american de Stat.