Uzina Dacia, la 15 ani de la preluarea Renault: mai exista loc de crestere?

Amprenta Renault la Uzina Dacia Mioveni se vede cel mai bine acum, dupa 15 ani de la preluarea de catre grupul francez, investitiile au ajuns la 2,2 miliarde de euro, numarul de angajati la 17.000, numarul de modele la 8, productia la 343.000 de masini in 2013, insa mai exista loc de crestere sau a fost atins plafonul maxim? De la intrarea sa in grupul Renault, in 1999, Dacia a devenit un actor major al economiei romanesti. In prezent este prima companie exportatoare a Romaniei si compania cu cea mai mare cifra de afaceri din tara, 4,48 miliarde de euro. In 2014, Renault Romania aniverseaza 10 ani de la lansarea Logan si peste 2,7 milioane de vehicule vandute in Europa si in bazinul mediteranean, scrie www.wall-street.ro.

Romanii si-au facut stocuri de benzina

Cresterea preturilor benzinei si motorinei cu 41 de bani de la 1 aprilie 2014, ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenti/litru de carburant, i-a impins pe romani sa-si faca stocuri de carburanti la finele lunii martie, cu cateva zile inainte de marea scumpire. Initial, introducerea accizei suplimentare era programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, data de la care preturile urmau sa se majoreze cu inca 9 bani/litru din cauza modificarii modulului de calcul al accizei si al cursului de schimb valutar la care sunt calculate accizele. Ultimele zile din luna martie, benzinariile au fost luate cu asalt de soferi, care dorind sa beneficieze de preturi mai mici au alimentat si chiar si-au facut prozivii (stocuri) pentru cateva zile, scrie www.capital.ro.

Povestea femeii pilot de la Blue Air: are 32 de ani, castiga mii de euro pe luna si a visat din liceu sa fie comandant

In fiecare zi de munca, Laura Gardu viziteaza un oras din Europa. Nu face cumparaturi si nu are timp sa vada nici aeroportul, nicidecum orasul. Dar munceste calatorind, un vis care ocupa mintea multor corporatisti. Absolventa a Scolii Superioare de Aviatie Civila si al Facultatii de Inginerie Aerospatiala, acum este comandant de avion comercial. Visul ei este sa ajunga si la mansa unui Boeing 777, un avion de mare capacitate, folosit pe zboruri intercontinentale. Nu este prea vorbareata, dar povesteste ca inaltimile au pasionat-o de mica: „Cand eram mica si vedeam avioane pe cer le urmaream indelung cu privirea si imi doream sa ajung la ele. Am avut chiar o perioada in copilarie cand la intrebarea «Ce vrei sa fii, puisor, cand te faci mare?» raspunsul meu era: cosmonaut. Ulterior nu pot spune ca am ramas fixata pe ideea aceasta, insa cumva destinul m-a adus in aviatie", spune Laura Gardu, citata de Business Magazin.

Erste: Romania nu va putea adera la euro mai devreme de 2021

2021 este cel mai apropiat termen realist de aderare a Romaniei la moneda unica europeana, din cauza convergentei reale reduse a economiei romanesti cu cea a Zonei Euro, potrivit unui studiu al Erste Group Research. Noua tinta oficiala de aderare este 2019, dar acestui termen se opun mai ales argumentele saraciei romanilor si a productivitatii scazute a muncii lor, in comparatie cu zona euro. Din 2007 incoace, autoritatile romanesti au modificat de mai multe ori termenul de aderare la moneda Euro, ceea ce i-a facut pe analistii de la Erste Group Research sa constate ca „in ultimii sapte ani, oficialii romani au transformat data aderarii Romaniei la zona euro intr-o tinta miscatoare, asa cum arata si graficul de mai jos", potrivit www.economica.net.

Raiffeisen vede Bancpost si Intesa Sanpaolo pe lista bancilor de vanzare

Bancpost, controlata de grupul elen Eurobank, recent privatizat, si Intesa Sanpaolo, filiala a uneia dintre cele mai mari banci italiene, se numara printre potentialele tinte de preluare pe piata bancara locala, potrivit analistilor de la Raiffeisen Bank International. In total, austriecii vad nu mai putin de opt posibile tran­zactii de preluare a unor pachete de ac­tiuni sau integrala, institutiile de credit vizate fiind: Banca Transilvania (pachetul de 15% detinut de BERD), Intesa Sanpaolo Bank, Banca Carpatica (cu trimitere la proiectul de fuziune invocat de managementul bancii), Marfin Bank, Volks­bank, BCR (pachetul de 6% detinut de SIF Oltenia), Millennium Bank si Bancpost, scrie Ziarul Fiannciar.

Nomura: Bula imobiliara din China s-a spart. Incepe declinul celei de-a doua economii a lumii

Economistii de la Nomura arata, in cel mai recent raport al grupului financiar, ca bula speculativa de pe piata imobiliara din China s-a spart, iar cresterea economica a tarii ar putea sa scada dramatic, daca Beijingul nu ia noi masuri de stimulare, scrie CNN Money. “Nu se mai pune problema de ‘daca’, ci de ‘cat de severa’ va fi corectia de pe piata imobiliara. Suntem siguri ca lucrurile in sectorul imobiliar au luat o noua turnura ”, arata analistii Nomura intr-un nou raport al grupului. Grupul financiar japonez Nomura este una dintre cele mai critice institutii financiare la adresa politicii Beijingului de pe piata imobiliara, analistii acesteia atragand atentia in repetate randuri in ultimii ani in legatura cu un posibil colaps al acestui sector.

Moscova inlocuieste Europa cu China, dupa sanctiunile impuse de Occident. Rusia va exporta gaze de 400 mld. dolari catre a doua cea mai mare economie a lumii

Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa, citata de Novinite. Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru Izvestia. In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi. Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

Bancile din Spania s-au transformat in agentii imobiliare. Numarul locuintelor confiscate anul trecut a ajuns la aproape 50.000

Numarul locuintelor din Spania confiscate de banci pentru neplata imprumuturilor a crescut in 2013 cu 11,1%, la aproape 50.000, potrivit datelor publicate luni de Banca Spaniei, transmite AFP, preluata de Mediafax. Spania s-a confruntat din 2008 atat cu criza financiara internationala, cat si cu spargerea unei bule speculative imobiliare. Banca centrala a inceput sa publice din 2013 date referitoare la locuintele confiscate, initial in baza unei investigatii la banci, iar ulterior le-a obligat sa raporteze periodic date. Bancile, care au primit in 2012 un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro, au confiscat anul trecut 49.694 de locuinte, din care marea majoritate, respectiv 38.961, au fost locuinte principale, iar restul resedinte secundare sau pentru inchiriat.

Apple si Samsung pun capat celui mai scump razboi pe patente din istorie. Cele doua companii renunta la procesele intentate reciproc

Apple si Samsung sunt pe punctul de a pune capat razboiului pe partente pe care il duc de cativa ani prin tribunale, cei doi giganti fiind foarte aproape de incheierea unei intelegeri, scrie revista Fortune, citand o publicatie din Coreea de Sud. Korea Times citeaza la randul sau “surse apropiate situatiei”, care au declarat ca cele doua companii au inceput recent sa discute despre o intelegere care sa puna capat disputelor pe patente din tribunale. “Samsung a reluat recent discutiile cu Apple, iar principalul subiect in dezbatere este modalitatea prin care sa renunte la toate procesele care se deruleaza in mai multe instante din SUA si Europa”, a declarat susrsa citata, sub protectia anonimatului.