Cea mai mare listare din istoria Romaniei. Valoarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro in prima zi la bursa

Actiunile Romgaz Medias (simbol bursier SNG), cea mai mare si mai profitabila companie controlata de statul roman, intra astazi la tranzactionare pe bursa de la Bucuresti, iar majoritatea brokerilor si analistilor estimeaza ca pretul va creste cu 10 pana la 20% in prima zi, fata de pretul de 30 de lei la care actiunile s-au vandut in oferta publica initiala, potrivit Ziarului Financiar. Romgaz este cea mai mare companie care se listeaza pe bursa de la Bucuresti in ultimii zece ani, avand o valoare de 2,6 miliarde de euro la pretul din oferta publica initiala. Daca estimarile analistilor se vor adeveri insa, capitalizarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro in prima zi la bursa. Romgaz va deveni astfel a doua cea mai valoroasa companie locala de pe bursa dupa OMV Petrom, care este cotata la 6 mld. euro.

Ce platim de fapt in factura de electricitate. Energia inseamna doar o treime

Potrivit formulei de constructie a pretului final al energiei electrice, cea mai mare componenta de pret o reprezinta tarifel de sistem si taxele colectate de stat. In conditiile unui an 2014 cu conditii climatice normale, orice modificare a tarifelor sau a taxelor aduce cu sine mariri de pret, scrie www.economica.net. Pretul final pe care il platim pentru energia electrica contine 10 componente, dintre care pretul propriu-zis al energiei reprezinta doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Acest procent reprezinta o medie, in functie de cosul de energie de care beneficiati, in functie de zona si furnizorul ales. Restul componentelor sunt o suita de taxe si tarife care maresc pretul curentului de trei ori, de la producator la consumator acasa. Din acestea traiesc restul companiilor care aduc curentul de la producator la gospodarie si statul, care isi ia partea sa din taxe si impozite.

Blestemul resurselor. De ce raman sarace tarile bogate in minereuri

Resursele naturale, iar in acest sens Romania este o tara bogata, ar trebui sa aduca bunastare, mai ales intr-o economie globala in dezvoltare cu un consum tot mai mare, dar in realitate tarile bogate in minereuri, cum ar fi aur, carbune sau petrol, sunt adesea mai sarace si se dezvolta mai greu decat cele care-si cumpara resursele. Paradoxul se explica prin lipsa, deliberata in unele cazuri, a unei strategii de crestere sustenabila care nu permite guvernelor sa investeasca veniturile din exploatarea materiilor prime in mijloace de dezvoltare economica mai durabila, cum ar fi educatia sau transportul. Astfel, pe masura ce-si epuizeaza resursele, statele devin mai sarace. Paradoxul are si un nume, „blestemul bogatiei in resurse naturale“, iar ingredientele acestuia sunt bine cunoscute. Tarile bogate in resurse tind sa aiba monede puternice, ceea ce face alte exporturi necompetitive, explica Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, potrivit Ziarului Financiar.

De ce nu cumpara romanii asigurari de locuinta? Biologia si psihologia sunt de vina!

Pagubele produse de cutremure sunt in general acoperite numai de asigurarile destinate riscurilor catastrofale, nu de orice asigurare. Cu toate acestea, la 31 octombrie 2013, erau in vigoare numai 534.175 de asigurari obligatorii a locuintelor, in crestere cu circa 25% fata de 30 septembrie anul curent si aproape dublu fata de 31 octombrie 2012, cand mai ramasesera active doar 277.893. In medie, in luna precedenta au fost incheiate 4.675 de polite PAD pe zi, ritmul vanzarii fiind in crestere fata de septembrie 2013 (medie de 3.703), potrivit www.wall-street.ro.

Penalitatile contractuale - sau cum sa mai facem rost de niste bani la buget

Pentru a obtine bani din orice la buget, Fiscul recurge la intruziune in contractele intre partenerii comerciali, obligand firmele care au de incasat facturi sa aplice clientilor penalitati pentru intarziere, sporind ilegal obligatiile de plata a TVA, potrivit www.capital.ro. Mai exact, daca Fiscul constata ca exista sume neachitate sau care au fost achitate cu intarziere de catre clienti, iar contribuabilul nu a solicitat si/sau inregistrat in evidentele contabile penalitati (venituri impozabile), se procedeaza la majorarea din oficiu a bazei impozabile cu suma reprezentand penalitatile de intarziere la care acesta ar fi fost (sau nu?) indreptatit. Implicit, se stabilesc obligatii fiscale suplimentare, reprezentand impozit pe profit si, eventual, majorari si penalitati de intarziere.

Statul din America de Nord in care se foloseste moneda unica europeana

La inceputul secolului al XVIII-lea, regele Frantei a cerut o bucata insemnata din teritoriul Amercii de Nord. Adica mai mult de trei milioane de mile patrate, zona care a luat denumirea de Noua Franta, situata la intrarea in Golful Fortune, aproape de granita cu Canada. Desi de-a lungul anilor, teritoriul a trecut fie sub jurisdictie spaniola, fie britanica, tinutul a pastrat puternice reminiscente frantuzesti, scrie Bloomberg. Aproximativ 6.000 de persoane inca mai locuiesc pe insulele din arhipelagul Saint Pierre si Miquelon, la mai putin de 20 de km distanta de Newfoundland. Pe acest teritoriu locuiesc cetateni francezi care inca mai canta “La Marseillaise", voteaza la alegerile organizate la Paris si folosesc euro in afaceri.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei
Fondul american Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominala de 5 miliarde dolari, reprezentand aproape 20% din obligatiunile guvernamentale ucrainiene aflate in circulatie pe plan extern, potrivit Financial Times. Frankling Templeton a inceput sa acumuleze obligatiuni ucrainiene "de ceva timp", insa si-a majorat semnificativ expunerea in aceasta vara, preluand la sfarsitul lunii august titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligatiuni cu scadenta in anul 2023. La jumatatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.

Germania, investigata de Comisia Europeana pentru excedent excesiv

Comisia Europeana ar putea decide miercuri sa lanseze o investigatie aprofundata impotriva Germaniei, din cauza excedentului excesiv al contului curent, care depaseste 6% din PIB din 2007, relateaza AFP, preluata de Mediafax. Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a subliniat saptamana trecuta ca excedentul comercial al Germaniei franeaza redresarea economica din Europa. Rehn a scris miercuri pe blogul sau ca CE va analiza miercuri daca sa lanseze o investigatie aprofundata a dezechilibrelor germane, asa cum a procedat in cazul a 12 alte tari, intre care si Franta. Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei, Germania va continua sa inregistreze astfel de excedente pana in 2015.