Zece fonduri de investitii straine au impreuna terenuri agricole de 200 milioane de euro in Romania

Profesori universitari din Statele Unite, pensionari din Olanda, asiguratori din Italia, bancheri din Elvetia, jucatori de pe bursa de la Copenhaga si Frankfurt sau ingineri IT sunt cativa dintre cei care au plasat bani in fondurile de investitii implicate in investitiile in teren arabil in Romania, potrivit Ziarului Financiar.

Astfel, zece fonduri de investitii cu operatiuni in Romania au ajuns sa controleze in proprietate sau arenda 86.000 de hectare, suprafete evaluate la 200 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au in vedere un pret mediu de 2.400 euro/ha. Portofoliul celor zece fonduri de investitii acopera 1% din terenul arabil local sau 10% din totalul controlat de investitorii straini.

Fondurile de investitii au pe piata locala strategii si apetit pentru risc diferite, insa toti sunt atrasi de cifrele puse pe masa de lucru de agricultura locala: a cincea suprafata agricola din Uniunea Europeana, terenuri fertile, iesire la Marea Neagra, productivitati in crestere pentru cereale si unele dintre cele mai mici preturi pentru teren agricol din intreg blocul comunitar.

Domeniile in care nu prea se mai gasesc candidati

Specialistii in recrutare se chinuie de ani buni sa gaseasca candidati potriviti pentru anumite pozitii din IT, industrie si din cadrul serviciilor de call-center. In cazul altor domenii cu o cerere mare, cum ar fi vanzarile, candidatii isi schimba foarte des locul de munca, potrivit specialistilor Manpower din diverse zone ale tarii, citati de Capital.ro.

Cel mai dinamic domeniu in ceea ce priveste angajarile din ultimii ani, IT-ul, trece printr-o criza de candidati. Cateva din pozitiile pentru care numarul candidatilor disponibili este sub cererile pietei sunt cele de Windows engineer si Java developer.

"Candidatii din domeniul IT sunt insa greu de gasit, din cauza faptului ca pe piata este o cerere foarte mare pentru profilurile din domeniu si candidati comparativ putini, care nici nu mai reactioneaza la metodele clasice de recrutare (anunturi pe portaluri de joburi, targuri, etc.). Pe de alta parte, companiile care au angajat specialisti din domeniul IT sunt pricepute in a-si pastra angajatii si foarte creative in motivarea lor, astfel incat potentialii candidati nu sunt doritori sau dispusi sa-si schimbe jobul actual", spune Amelia Timaru, managerul agentiei Manpower Sibiu.

Organizatia Germana pentru Turism: „Una dintre marile probleme pe care le are Romania in momentul de fata e ca nu creeaza produse turistice. Un hotel nu este un produs turistic”

Romania nu stie sa gandeasca produse turistice care sa incante vizitatorii, in special pe cei straini, considera directorul de marketing si vanzari al Organizatiei Germane pentru Turism (DZT). De vina ar fi nu doar lipsa unei infrastructuri care sa sustina afacerile din turism, ci insasi creativitatea, a explicat, pentru incont.ro, romanul aflat in boardul organizatiei nemtesti.

„Una dintre marile probleme pe care Romania le are in momentul de fata este ca nu creeaza produse turistice. Un hotel nu este un produs turistic. Un produs turistic e ceva mult mai complex, care ofera clientului posibilitatea sa aiba activitati timp de trei zile sau o saptamana, in functie de durata sejurului. In momentul in care noi oferim doar cazare si masa, asta nu e un produs turistic. El tine si de infrastructura, si de conectivitate. De exemplu, e o adevarata aventura sa faci turism intr-un oras din Romania care nu are aeroport, e foarte greu sa duci turistii pana acolo. Nu suntem foarte creativi in a dezvolta produse, desi potential avem extraordinar”, a punctat reprezentantul DZT intr-un interviu acordat Incont.ro.

Iulian Stanciu: “La Black Friday nu am facut niciodata profit. Ne permitem sa mergem pe minus”

Black Friday, un eveniment anual prin care retailerii reduc preturile chiar si cu 80%, nu a adus niciodata profit pentru eMag, cel mai mare magazin online din Romania, a declarat Iulian Stanciu, directorul general al companiei, in cadrul Retail Arena, eveniment organizat de Wall-Street.ro in parteneriat cu Carrefour, Cardsimplus.ro, DPD Romania, Daedalus Millward Brown si retail.ro.

“La Black Friday nu am facut niciodata profit. Investim foarte mult in pret, ne permitem sa mergem pe minus, pentru ca banii ii recuperam treptat. Orice business este construit pentru a face profit. Depinde cat de multa rabdare avem, profitul va fi obtinut in timp, poate in luna decembrie, poate anul viitor”, a afirmat Stanciu, preluat de Wall-Street.ro.

Emag a avut anul trecut un profit net de 180.000 de euro la o cifra de afaceri de 153,7 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Angajatii din Romania care nu isi suporta sefii: „Trebuie sa li se dea tot timpul pantofi mai mari decat pot purta"

„Trebuie sa li se dea tot timpul pantofi mai mari decat pot purta", spune un manager de resurse umane despre comportamentul, asteptarile si pretentiile tinerilor angajati, cei care in cativa ani vor ocupa pozitii de varf in organizatii.

Avansul tehnologic rapid a adancit conflictul dintre generatiile de angajati intr-o asemenea masura incat munca oamenilor de hr a trecut intr-o alta liga: de la a recruta tineri si a motiva angajatii cu mai multa experienta la gasirea unor metode de a-i face sa lucreze impreuna fara sa se certe prea mult, scrie Business Magazin.

Angajatorii spun despre angajatii din generatia Y (nascuti dupa 1980) ca se diferentiaza prin faptul ca vor ca totul sa se intample „acum", nu peste o ora sau o zi, pentru ca au capacitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp si le fac bine, pentru ca vor responsabilitati mari inca de la inceput si ca se vand scump – si pe buna dreptate, in cele mai multe cazuri.

Cel mai bogat israelian, executat silit in Romania. Terenul din mijlocul Bucurestiului e scos la licitatie

Cel mai bogat israelian, care a vrut sa investeasca o jumatate de miliard de euro in imobiliare in Romania, este executat silit, din nou, relateaza Economica.net.

Societatea Dakona Properties, prin care divizia de imobiliare a Beny Steinmetz Group (BSG) a cumparat un teren de 35.000 de mp din parcul Grozavesti din Capitala, este executata silit pentru datorii de peste 20,6 milioane de euro catre Piraeus Bank Romania, care are un drept de ipoteca in valoare de 17 milioane de euro. Licitatia va avea loc pe 5 decembrie 2013. "Terenul se afla in zona parcului in apropiere de benzinaria OMV. Societatea a avut un PUZ pentru acest teren, prin care se dorea construirea unor locuinte, dar care a expirat. Aceasta este prima licitatie pentru vanzarea terenului", a declarat Cristian Dumitru, executorul judecatoresc care se ocupa de caz.

Grecia renunta la austeritate, dar cauta bani pentru bugetul de stat

Oficialii guvernului elen, instaurati in functie de mai bine de un an, ce s-au facut remarcati prin reformele implementate, insista ca nu vor mai lua masuri de austeritate, potrivit Financial Times. Insa Grecia este departe de a-si fi revenit si exista si posibilitatea ca troica formata din BCE, UE si FMI sa puna piciorul in prag si sa refuze oi noua transa de ajutor financiar.

In plus, guvernul grec se confrunta cu o gaura fiscala in bugetul pe 2014 de 1,5 miliarde de euro, suma ce trebuie acoperita inainte ca tara sa se astepte la orice fel de plata sub forma de bailout. Grecia trebuie, totodata, sa isi supravegheze indeaproape programele de privatizare, precum si reformele structurale, daca vrea sa aiba o sansa reala de a depasi aceasta perioada de criza.

SUA testeaza pilotii obezi

Ingrijorarile cu privire la problemele de greutate ale populatiei din Statele Unite s-au extins acum si asupra pilotilor. Potrivit Wall Street Journal, Administratia Federala pentru Aviatie din SUA (FAA) va desfasura o serie de teste asupra pilotilor supraponderali, care ar putea avea probleme cu somnul.

Reprezentantii FAA sustin ca in cazul persoanelor cu o greutate in exces creste riscul ca acestea sa sufere de sindromul apneei in somn, o afectiune a aparatului respirator, caracterizata prin pauze respiratorii repetate, in care afluxul de aer se poate opri si cate zece secunde. Ca sa-si pastreze licentele, pilotii si controlorii de trafic vor trebui sa treaca de testele unui medic specialist in acest domeniu. In cazul in care se dovedeste ca au intr-adevar tulburari de somn, nu isi vor putea relua activitatea decat dupa urmarea unui tratament.

Adevaratul potential al resurselor naturale din Africa

Performanta economica a Africii din ultimii cativa ani a fost remarcabila, sfidand trendul global, noteaza CNN. In Europa, PIB-ul majoritatii tarilor este sub nivelurile de dinainte de criza, iar somajul atinge in continuare cifre record. In Statele Unite exista semne de revenire, dar si aceasta timida, si chiar si China se confrunta cu o incetinire a cresterii. In schimb, economia africana a crescut in ultimul deceniu, in medie, cu peste 5%.

La nivel global, dintre cele mai prospere 10 economii, din punct de vedere al ritmului de crestere, sapte se afla in Africa sub-Sahariana. Iar continentul are toate sansele sa isi mentina aceste rezultate incurajatoare, avand in vedere apetitul vecinilor sai pentru resursele naturale de care dispune. Africa detine 12% din rezervele mondiale de petrol, 40% din totalul de aur si 80-90% din rezervele de crom si platina. In plus, tot aici exista vaste resurse de lemn si 60% din terenurile agricole nu sunt inca valorificate.