ZF propune cel mai generos pachet de beneficii pentru premier

Ziarul Financiar propune cel mai generos pachet salarial pentru primul-ministru (pozitie ocupata in prezent de Victor Ponta), pe care sa il incaseze daca indeplineste 10 indicatori de performanta care sa aduca o imbunatatire a situatiei economice a Romaniei: 10.000 de euro net pe luna, plus un bonus anual care poate ajunge pana la 10 milioane de euro.

„Nu se poate sa am angajati care castiga de trei ori cat mine“, a spus premierul Victor Ponta la inceputul acestei saptamani, intr-o interventie care a adus in discutie proiectul de modificare a legii salarizarii din sistemul bugetar. Afirmatia sa a fost facuta in aceeasi zi in care ZF a publicat un articol prin care a readus in atentie anomaliile din sistemul de salarizare de la stat, unde un sef de companie de stat precum Tarom, care are un salariu lunar de 10.000 de euro, este de zece ori mai bine platit decat premierul, care are un salariu de la Guvern de 1.000 de euro net pe luna, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

Cum iti faci site sau magazin online gratis

Daca in trecut trebuia sa platesti bani grei unor programatori pentru a-ti crea un site, in zilele noastre exista mai multe companii care iti pun la dispozitie tot ce ai nevoie pentru ca afacerea ta sa existe si in online sau pentru a-ti deschide propriul magazin online, noteaza Capital.ro.

Fiecare antreprenor sau patron de firma a auzit la un moment dat vorba: daca nu ai site, e ca si cum nu ai exista. Fie ca este vorba de un site de prezentare, fie de un simplu cont pe Face¬book, o firma trebuie sa existe și pe web. In tara noastra, peste patru milioane de persoane acceseaza zilnic internetul, conform cifrelor Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT).

O firma care are site este mult mai populara, poate fi gasita mai usor de catre clienti, altii decat cei pe care ii are, iar pe online programul este non-stop. Dar sa iti faci un site sau un magazin online costa. Gresit! Romtelecom, Ucoz si ShopMania BIZ sunt doar trei dintre companiile care iti dau posibilitatea sa-ti creezi propriul site sau sa iti faci un magazin online.

Ei vor pamant. Strainii se inghesuie in Romania pentru terenuri agricole de 8 ori mai ieftine

Incepand cu anii 2000, companii cu capital strain au preluat sute si chiar mii de hectare de teren agricol in Romania, cu predilectie in zona de vest si sud-vest, in contextul in care pretul acestor terenuri este de 7-8 ori mai mic decat in restul statelor europene. In prezent, strainii au ajuns sa controleze 1 milion de hectare teren agricol, informeaza Wall-Street.ro.

“Criza economica nu a afectat semnificativ demersurile in sectorul agricol. Astfel, preturile si-au mentinut cresterea; de exemplu comparativ cu anul 2008, preturile la hectarul agricol tranzactionat s-au dublat. Cu toate acestea, Romania continua sa fie in vizorul investitorilor, in primul rand datorita preturilor de 7 si chiar de 8 ori mai mici fata de restul statelor europene”, a declarat pentru Wall-Street.ro Flavius Pop, consultant in cadrul departamentului de investitii al DTZ Echinox.

In topul celor mai scumpe terenuri agricole se afla, potrivit datelor DTZ Echinox, Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzau – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). Pretul este stabilit in functie de suprafata totala in proprietate, calitatea solului, prezenta sistemelor de irigatii. La polul opus se situeaza terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita unde pretul pentru un hectar de pamant este cuprins intre 1.700 si 1.800 de euro.

Cosmarul angajatilor din Romania: „Birourile open space sunt pentru productivitate ca frana de mana pentru masina in mers”

"Birourile open space sunt, pentru productivitate, ca frana de mana pentru masina in mers", spune un trainer care conduce o firma unde vin la cursuri cateva mii de angajati din companiile locale, in fiecare an, scrie revista Business Magazin. Impactul modului de lucru in birourile de tip open space asupra productivitatii angajatilor este mult mai mare decat se asteptau angajatorii, care au vrut doar sa isi reduca la jumatate o parte din costuri, iar acest lucru este validat de tot mai multe studii de piata.

Incercarea companiilor de a incuraja munca in echipa si, deci, stimularea creativitatii angajatilor prin „obligarea" acestora sa lucreze in birouri de tip open space a afectat negativ capacitatea de concentrare a angajatilor - arata un studiu recent realizat de compania de design Gensler. Cercetarea, realizata pe un esantion de peste 2.000 de angajati din companii cu domenii de activitate diferite, arata ca locuri de munca eficiente includ atat spatiile inchise, linistite, cat si zonele „de colaborare„, in care angajatii au posibilitatea sa lucreze impreuna, dar numai daca doresc, scrie Wall Street Journal.

„Castile wireless pe care le-am primit cadou recent au fost un lux pentru productivitate. Am un coleg care rezolva toate problemele prin telefon, de zici ca nu stie sa foloseasca e-mailul, iar alti colegi vorbesc prea multe lucruri personale, mi-a ajuns", spune Laura, angajata intr-o firma de IT de pe piata locala. Mai in gluma, mai in serios, specialistii vorbesc deja despre faptul ca „noii pereti" din birourile de tip open space au devenit castile, fara de care unii angajati nu se pot concentra deloc pe sarcinile de la serviciu, preferand muzica in locul discutiilor, noteaza Business Magazin.

Letonia devine al 18-lea membru al zonei euro

Letonia indeplineste toate criteriile pentru adoptarea monedei unice, a decis Comisia Europeana. Astfel, de la inceputul anului viitor, micul stat va deveni cel de-al 18-lea membru al zonei euro, potrivit Incont.ro. Liderii UE spera ca decizia va demonstra ca zona euro poate creste in pofida crizei din ultimii trei ani. Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia.

Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa. Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerate formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota probabil in luna iulie.

Cat ne costa integrarea celor 80.000 elevi care au ratat bacalaureatul

Cu examenul vietii ratat, alti 80.000 de tineri nu au, incepand de anul acesta, nicio perspectiva profesionala. In lipsa unei meserii si a unei diplome de bacalaureat, ei au foarte putine optiuni. Cei mai multi isi vor depune, probabil, actele pentru somaj, sprijin de care beneficiaza insa doar sase luni. Abia apoi apare adevarata provocare pentru autoritati, care vor fi nevoite sa gaseasca o strategie prin care sa integreze sute de mii de romani carora nu le-a placut cartea, dar asteapta un ajutor din cer, noteaza Stirileprotv.ro.

Faceti cunostinta cu Alex Belea, "sosia" din Dambovita a vestitului cantaret Alex Velea. A terminat liceul acum doi ani, dar n-a reusit sa ia si bacalaureatul. In 2012, pentru ca nu s-a trezit la timp ca sa mearga la examen, iar acum, pentru ca a preferat sa se distreze pe litoral. Este convins insa ca testul ar fi fost o banalitate pentru el: imposibil sa reziste vreo profesoara farmecelor sale.

UE vrea sa fie singura care decide inchiderea bancilor
 
Comisia Europeana se va autopropune drept autoritate singulara de inchidere a institutiilor financiare din zona euro, o decizie care ar putea putea da nastere unor tensiuni intre oficialii UE si cel mai puternic membru al grupului, Germania, arata Wall Street Journal. Berlinul insista ca o asemenea autoritate, ale carei actiuni ar putea forta guvernele nationale sa cheltuie bani pentru salvarea bancilor in deriva, incalca tratatele UE si creeaza totodata nesiguranta pe pietele financiare, in niste vremuri oricum sensibile din acest punct de vedere. Michel Barnier, comisarul european responsabil de reglementarile pe piata financiara, va depune miercuri propunerea. In cazul in carea ea va trece, CE va avea puterea sa restructureze sau sa inchida oricare dintre cele 6.000 de banci din zona euro, care se confrunta cu probleme financiare.

Premiera in Japonia. Companiile aeriene low-cost au inceput sa „fure” clientii trenurilor de mare viteza
 
Concurenta acerba intre cele trei companii aeriene low-cost din Japonia ii avantajeaza atat pe oamenii de afaceri, care sunt mult timp pe drumuri, cat si pe turisti, noteaza Bloomberg. Drept urmare, operatorii trenurilor de mare viteza, care erau pana de curand cele mai solicitate in calatoriile pe distante lungi, inca din 1964, s-au vazut nevoiti sa reduca preturile, ca sa isi mentina cota de piata. West Japan Railway si Kyushu Railway au scazut in iulie costul biletelor cumparate in avans cu pana la 34%. Desi diferenta intre acest pret si cel practicat de companiile aviatice low-cost ramane in continuare una considerabila (trenul este inca de trei ori mai ieftin), miscarea sugereaza ca operatorii aerieni low-cost incep sa castige teren. West Japan Railway a prognozat deja o scadere a profitului de 4,5% pana la sfarsitul lui martie 2014, desi vanzarile totale ar trebui sa urce cu aproape un procent in aceasta perioada.

Tratatul de liber schimb dintre UE si SUA ar putea intra in vigoare abia peste cativa ani
 
Summitul G8 din 2013 a respectat traditia anilor precedenti, remarcandu-se drept momentul luarii unor decizii politice cruciale. La intalnirea de anul acesta, liderii SUA si cei ai Uniunii Europene au demarat discutiile privind semnarea celui mai mare tratat comercial bilateral din lume, relateaza CNN. In ciuda tensiunilor care exista pe fondul acuzatiilor de spionaj, negocierile s-au dovedit a fi, pana acum, un succes. Insa nu toti sunt convinsi de eficienta unui astfel de tratat. Bob Zoellick, fost presedinte al Bancii Mondiale, e de parere ca discutiile nu reprezinta nimic si ca tot ce conteaza este ceea ce ajunge pana la urma sa se si puna in practica. Zoellick atrage atentia ca vor mai trece ani buni pana cand noua conventie va fi gata de pus in functiune si, cand momentul acela va sosi, pactul nu va mai arata deloc asa cum se prezinta acum pe hartie.

Actiunile LVMH au urcat dupa achizitia brandului Loro Piana
 
Actiunile grupului Louis Vuitton Moet Hennessy au crescut cu peste 2%, dupa achizitia brandului italian de lux Loro Piana pentru doua miliarde de euro, informeaza BBC. Loro Piana este specializat in obiecte vestimentare din casmir, fiind cel mai mare producator din Vest in acest domeniu, dupa ce afacerea a demarat in 1924 ca fabrica de lana. Achizitia vine la doi ani dupa ce LVMH a cumparat compania de bijuterii Bvlgari si la 10 ani dupa preluarea brandurilor Fendi si Emilio Pucci. “Pretul este piperat, dar afacerea este unica”, spune Paul Swinand, analist la Morningstar. Loro Piana isi vinde 30% din bunuri in Asia si continua sa se bucure de o cerere puternica din partea Chinei.