Dr. Werner Lang, inginerul care a desenat Trabantul, a murit la 91 de ani din cauza unui infarct. In 1949 a fost angajat al Horch (grupul cares-a aliat cu inca trei companii ca sa formeze Audi). Noua ani mai tarziu a fost promovat Inginer sef cand Horch a fuzionat cu Automobilwerk Zwickau sub numele Sachsenring. Werner Lang a fost designeurl cheie in proiectul Trabant 601 Sedan (2 usi, motor de 0.6 litri in doi cilindri). Masina a fost o evolutie importanta a modelului classic P50, lansat cu un an mai devreme.

A fost una dintre cele mai vandute masini in tarile comuniste (si numai prin tarile din Est se si cumpara pentru ca era ieftina) – 3.096.099 unitati produse (toate variantele de caroserie si motorizare). In 2008, revista Time a calificat-o in TOP 50 cele mai proaste masini din istorie. Numele a fost ales in 1957, anul lansarii primului satelit artificial – Sputnik. In limba germana, “Trabant” este folosit ca termen pentru diverse corpuri ceresti. La fel ca definitia cuvantului  “sputnik”, de origine slava.

Acum un an, compania nemteasca Herpa a prezentat un Trabant electric pe care vrea sa-l lanseze oficial. Masina este o renovare a modelului vechi, in stilul noilor Mini sau Fiat 500. Motorul scoate 60 de cai putere si-si ia energia din baterii litiu-ion. Autonomia e de 160 kilometri, viteza maxima de 130 de kilometri/ora si o sa costa 20.000 de euro.