Luminile pentru circulatia pe timp de zi (Daytime Running Lights - DRL) sunt elemente de iluminat care intra in functiune odata cu pornirea motorului. Ele ajuta la cresterea vizibilitatii soferilor.

In plus, DRL-urile au un consum mai redus fata de dispozitivele care asigura in prezent lumina de intalnire a autovehiculelor.

"Luminile pentru circulatia pe timp de zi vor avea o contributie importanta angajamentului nostru de a reduce numarul victimelor accidentelor de circulatie de pe drumurile europene", a declarat vicepresedintele CE, Antonio Tajani.

Echiparea cu lumini pentru circulatia pe timp de zi va deveni obligatorie pentru camioane si autobuze incepand cu august 2012.

Masura luata de Comisia Europeana vine dupa ce un studiu recent, arata ca in 2009, pe drumurile europene si-au pierdut viata peste 35.000 de persoane. Numarul victimelor continua sa scada, insa, datorita masurilor de ameliorare a tehnologiilor de siguranta pentru autovehicule, infrastructurilor rutiere mai sigure, precum si imbunatatirea pregatirii soferilor.