Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi aterizare pe aeroporturi pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a propus suspendarea aplicării clauzei use-it-or-lose-it a Regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE începând din 1 martie şi până la data de 30 iunie, cu posibilitatea unei prelungiri pentru o perioadă îndelungată dacă va fi nevoie.

Ambasadorii celor 27 de guverne naţionale au convenit însă vineri, la Bruxelles, să suspende aplicarea clauzei use-it-or-lose-it până la data de 24 octombrie 2020.

"Această suspendare va oferi flexibilitatea şi siguranţa necesară pentru industria noastră aeronautică în această situaţie fără precedent. Nimeni nu vrea avioane goale pe cer", a declarat ministrul Transporturilor din Croaţia, Oleg Butkovic, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Propunerea Consiliului are nevoie însă de aprobarea finală a statelor membre UE şi a Parlamentului European, care va organiza o sesiune plenară extraordinară în data de 26 martie.

Ultima dată când UE a suspendat aplicarea clauzei use-it-or-lose-it a Regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE a fost în 2009, pe fondul crizei financiare mondiale.

Din cauza limităii circulației și a închiderii granițelor în multe țări europene, pentru a limita răspândirea coronaviruslui, majoritatea companiilor aeriene și-au redus activitatea cu până la 90%.