Cotidianul adauga ca, in timpul primului zbor de acest tip, in urma cu trei ani, analistii CIA si ai altor agentii americane au urmarit cu atentie cel mai mic semn care sa indice ca avionul, un RQ-170 Sentinel, a fost detectat de apararea aeriana iraniana.

"Nu a existat niciun indiciu in acest sens", potrivit unui fost lider CIA citat de cotidian sub acoperirea anonimatului.

De atunci, avioanele fara pilot invizibile pe radar au supravegheat zeci de instalatii in Iran, efectuand sute de zboruri deasupra zonelor suspecte, inainte ca o versiune a RQ-170 sa se prabuseasca pe teritoriul iranian in decembrie, continua cotidianul.

Aceasta supraveghere face parte dintr-o campanie a serviciilor de informatii centrata pe programul nuclear iranian si care s-a amplificat in ultimii ani ai administratiei George W. Bush.

Campania a inclus punerea in aplicare a unor sisteme de interceptari electronice de catre Agentia de securitate nationala (NSA), a unei unitati consacrate Iranului formate din analisti specializati in imagini realizate de sateliti, precum si crearea unei retele de spioni, afirma cotidianul.

Extinderea activitatilor serviciilor secrete a linistit Casa Alba in ideea ca va fi avertizata rapid in legatura cu cea mai mica tentativa a Iranului de a asambla o bomba nucleara.

"Suntem increzatori ca vom observa activitatea care sa arate ca a fost luata o decizie", a declarat oficialul citat de Washington Post.

Potrivit cotidianului, efortul serviciilor secrete a coincis cu o campanie secreta a CIA si a altor agentii de a sabota programul nuclear iranian.

Administratia Obama a citat rapoarte ale serviciilor de informatii atunci cand s-a pronuntat impotriva unui atac militar preventiv al Israelului impotriva instalatiilor nucleare iraniene.