De la apatia generala din primavara, santierul autostrazii pare transformat radical. Muncitorii s-au dublat in ultima luna, la fel si utilajele. Se toarna zilnic asfalt. Stadiul actual este undeva la 50% cu portiunile de la capete aproape la negru. Cu toate acestea, santierul nu vine inca in Bucuresti pana in 2012. De la Colentina, la soseaua de centura, nu s-a sapat un metru pentru ca statul nu a avut bani de exproprieri pana acum.

Proprietarii din Pipera au primit vestea putin dulce si foarte amara. Vor fi in sfarsit expropriati, insa pretul maxim nu va depasi 20 de euro pe metrul patrat. Trebuie sa fie dezamagitor sa afli ca terenul tau valoros ca aurul a ajuns o parloaga si pe hartie.

De la recordul din 2007 de 600 de euro, pretul a cazut, chiar s-a prabusit la 400 in 2009, 250 in 2010 si doar 100 in 2011. Chiar si asa tranzactii nu se fac. Toata lumea tine cu dintii de bani. Desi vor pierde milioane de euro, proprietarii terenurilor din zona, printre care Gigi Becali si un fond de investitii privat, par resemnati.

Platile se vor face pana in noiembrie cand constructorii vor putea intra in Pipera. Au insa de facut doua poduri si jumatate, imposibil de terminat pana in decembrie. "Se va lucra si in decembrie si va fi gata la 15 decembrie. Autostrada va pleca insa de la centura", spune Vasile Chiuaru, director de autostrazi CNADNR

Fara capatul dinspre Bucuresti, autostrada va porni propriu-zis din centura de la Stefanesti. Aici va aparea si un giratoriu. Intrarea si iesirea se fac insa la 300 de metri distanta. Nu trebuie sa ai o imaginatie prea bogata sa iti dai seama ca locul se va califica pentru cel mai aglomerat din Romania.