Ar putea fi vorba chiar de modelul Airbus A319, avion folosit in special de fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Guvernul de la Roma are trei avioane Airbus A319, dar si altele de dimensiuni mai mici. Constrans de deficitul bugetar, actualul premier, Enrico Letta, a anuntat ca vinde cateva dintre ele si a gasit deja un cumparator: statul roman.

Seful guvernului nostru spune ca cea mai buna solutie este un acord interguvernamental.

Autoritatile au format o comisie care urmeaza sa analizeze oferta si sa trimita la Roma cativa specialisti in aviatie care sa vada avioanele vandute de italieni.

Delegatia care va merge in inspectie in Italia va fi sprijinita si de Ministerul Afacerilor Externe, care spune ca va sustine acest demers.

Ministerul Afacerilor Externe va contribui, potrivit atributiilor sale, la demersurile care vor fi intreprinse de autoritatile competente in vederea achizitionarii unei aeronave destinate transportului demnitarilor.

Cand este folosit pentru curse regulate, avionul Aribus A319 are o capacitate de pana la 160 de pasageri. Are o autonomie in zbor de peste 11.000 de kilometri, iar Guvernul Italiei spera sa il vanda cu aproape 20 de milioane de euro.

Oficialii de la noi au alocat deocamdata 3 milioane de euro, o prima rata pentru cumpararea unei aeronave, pe care sa o foloseasca seful statului, al guvernului si presedintii celor doua camere ale Parlamentului.