"Se poate ca anularea prevazuta a contoalelor pe aeroporturi si in porturi sa fie intarziata in continuare", a declarat ministrul pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adaugand ca "nu vede pentru mult timp (de-acum inainte) deschiderea frontierelor terestre".

"Din nefericire, evolutia din Bulgaria nu este atat de avansata pe cat puteam spera. Romania se angajeaza pe o cale politica indoielnica. Trebuie sa ne uitam, desigur, in cadrul unei aderari a unei tari la Spatiul Schengen la situatia (cu privire la) statul de drept", a precizat Hans-Peter Friedrich, citat de Mediafax.

In septembrie, Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa analizeze din nou aderarea acestor doua foste tari comuniste la Spatiul Schengen fara frontiere, dupa cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

La 18 iulie, Comisia Europeana (CE) a criticat dur Romania, indemnand-o sa restabileasca de urgenta statul de drept, dar si Bulgaria, pe care a incurajat-o sa respecte mai bine independenta judecatorilor si sa lupte mai serios impotriva coruptiei la nivel inalt.