Discutia pe aceasta tema dintre premierul Emil Boc si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a avut loc in sedinţa de miercuri a Guvernului.

"Domnule ministru Oprea, tancurile cum se descurca in Afganistan si...nu in Afganistan, in Irak, cand era nisipul si nu se opreau motoarele, la avioane de ce li se opresc motoarele ?", a intrebat Boc.

Ministrul i-a raspuns ca si tancurile au mai avut probleme din cauza nisipiului fierbinte, dar ca de regula au funcţionat.

"In primul rand ca in Irak se mai si opreau, domnule prim-ministru, ca sa stiti, pe nisipul fierbinte. Dar de regula au funcţionat. Am intrebat si eu, am crezut ca este vorba de plafon, dar specialistii mi-au spus ca nu, datorita lipsei de oxigen, de aceea intervine si se opresc motoarele la avioane, de aceea este pericol de prabusire a avioanelor. Si eu am crezut ca este vorba doar de vizibilitate, dar nu, de fapt lipsa de oxigen", a spus Oprea.

Premierul l-a ascultat atent, dupa care a spus ca si in industria aeriana trebuie gasite solutii pentru evitarea unor astfel de probleme.

"Sunt convins ca vor gasi solutii, cum au gasit in armata sa mearga tancurile prin nisip si avioanele vor gasi solutii sa nu mai aiba probleme cu particulele de nor vulcanic", a conchis Boc.

Eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, incepand de joi, 15 aprilie, grave perturbari ale traficului aerian.