Aceasta autorizare a fost acordata sub forma unei licente pe "o perioada scurta" de timp si vizeaza "piese de avioane de linie care este necesar sa fie schimbate din motive de siguranta", a subliniat purtatorul de cuvant. Ea marcheaza revenirea in Iran a constructorului de avioane, absent pe aceasta piata de la impunerea embargoului american in 1979, a adaugat el, noteaza Mediafax.
 
Licenta a fost acordata de catre Departamentul Trezoreriei, in cadrul acordului premergator asupra dosarului nuclear iranian semnat in noiembrie intre Teheran si Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania), a precizat purtatorul de cuvant, contactat telefonic.
 
In schimb, Boeing nu are dreptul sa vanda avioane noi Iranului, a adaugat reprezentantul companiei. La sfarsitul lui februarie, alt grup american, conglomeratul General Electric (GE), a anuntat ca a cerut autoritatilor americane permisiunea de a vinde in Iran piese de avioane de linie. Pentru moment nu a primit un raspuns.
 
Statele Unite si statele europene au impus sanctiuni economice dure Iranului in ultimii ani, cu scopul de obliga Teheranul sa-si suspende programul nuclear, suspectat ca ascunde o parte militara.
 
Unele sanctiuni au fost anulate partial in ianuarie, dupa ce Iranul a acceptat sa-si blocheze o parte a programului.
Cele doua parti negociaza in prezent un acord definitiv care sa garanteze natura pasnica a programului nuclear si care sa permita anularea tuturor sanctiunilor internationale.