"Discutam de unul dintre cei mai bun ani ai ministerului, in care a trebuit sa ne si certam, sa luam masuri dure, dar si sa lucram", a declarat Anca Boagiu, cea care conduce de peste un an Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor, care a beneficiat anul acesta de un buget de peste 3 miliarde de euro, a contractat in 2011 proiecte de circa 1,8 miliarde de euro si estimeaza pentru intreg anul 2011 rambursari totale din fonduri europene de circa 330 milioane de euro, echivalentul unei rate de absorbtie de 11%.

Tinta pentru anul urmator la bani europeni este insa si mai mare, de 40%. Prin programul POS-T, Transporturile beneficiaza in exercitiul financiar 2007-2013 de fonduri europene in valoare de 4,6 miliarde de euro.

Romania are in prezent 371 kilometri de autostrazi finalizati, dintre care 58 de kilometri deschisi traficului anul acesta: Arad-Timisoara, un tronson de 14,5 kilometri din tronsonul Medgidia-Constanta si 8,5 kilometri din centura Constantei la standard de autostrada.

Mai exista 434 kilometri de autostrazi in curs de executie si 111 kilometri care vor fi scosi curand la licitatie. Compania de autostrazi, care primeste an de an cea mai mare suma de la Transporturi, a semnat anul acesta 96 de contracte pentru proiecte de 1,4 miliarde de euro, o parte din contracte fiind pentru constructia a 211 km de autostrazi.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.