Notificarea va veni sub forma unor scrisori adresate de comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, in care se va face referire la toate cele patru programe operationale- transporturi, competivitatea, regional si mediu pentru care Comisia Europeana a intrerupt platile la 1 iulie, in vederea efectuarii auditurilor.

Scrisorile vor fi trimise Guvernului, prin intermediul Reprezentantei Romaniei pe langa UE de la Bruxelles, iar dupa confirmarea primirii acestora va urma si anuntul public din partea Comisiei Europene.

Potrivit surselor mentionate, doua programe, Transporturi si Competitivitate Economica, vor intra in procedura de presuspendare, ceea ce inseamna ca blocarea platilor va continua pentru inca doua luni, putand fi reluate numai dupa ce partea romana va remedia deficientele constatate de Comisia Europeana, in urma auditurilor efectuate de Autoritatea Romana de Audit si misiunile de experti de la Bruxelles.

Totodata, procedura de presuspendare ar putea fi decisa si pentru inca unul dintre celelalte doua programe – regional sau mediu, numai pentru unul dintre cele doua existand certitudinea ca vor fi reluate platile.

Programul pentru Transporturi beneficiaza pentru exercitiul financiar 2007-2013 de o alocare de 5,7 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursati efectiv de catre Comisia Europeana numai 295 milioane euro (rata de absorbtie reala 6,46%). Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reusita absorbtia reala a numai 173 milioane euro (6,77%).

De asemenea, pentru POSDRU a fost anuntata de catre Comisia Europeana intrarea in faza de presuspendare inca din august, insa ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, previziona ca platile ar putea fi reluate abia in decembrie.

CE analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare.

Potrivit sursei citate, avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in septembrie de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE.

Cresterea ratei de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune fost, in luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.