Numarul pasagerilor operatorului irlandez Ryanair, lider pe piata low-cost, a crescut anul trecut cu 6%, la 86,4 milioane, in timp ce operatorul britanic EasyJet a raportat o crestere de 6,5% a numarului de clienti, la 65,3 milioane de persoane.

In cazul ambelor companii cresterea numarului de pasageri a fost mai mare decat cresterea capacitatii, astfel ca gradul de ocupare a aeronavelor s-a imbunatatit.

Pentru cresterea cotei de piata, principarii operatori low-cost au marit frecventa curselor pe principalele rute si au oferit clientilor business facilitati precum locuri rezervate si tarife flexibile.

Aceste politici au obligat marii operatori, cum sunt Air France-KLM Group si Deutsche Lufthansa, sa restructureze operatiunile in cazul curselor pe distante scurte.

Gradul de ocupare a aeronavelor operate de EasyJet a avansat anul trecut cu 1,5 puncte procentuale, la 90,8%, iar in cazul Ryanair a avut loc o crestere de 3 puncte procentuale, la 86%.

Wizz Air, cel mai important operator low-cost din Europa de Est, nu a raportat inca date referitoare la operatiunile din 2014. In 2013, compania cu sediul la Budapesta a transportat 13,5 milioane de pasageri, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Intr-o perioada de 12 luni incheiata la sfarsitul lunii octombrie 2014, Wizz Air a transportat 15,5 milioane de pasageri.