Traficul pe autostrada A2 a fost reluat de la ora 24.00, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Circulatia pe tronsonul Bucuresti - Fundulea al autostrazii A2 a fost inchisa la ora 20.00, dupa ce timp de mai multe ore a nins viscolit, pe carosabil s-a depus un strat de zapada de aproape zece centimetri si pe unele segmente de drum s-a format polei.

Dupa inchiderea circulatiei, echipajele de interventie trebuiau sa fie trimise pe autostrada pentru a curata zapada depusa, insa actiunea a fost intarziata.

Initial, pe autostrada A2, pe sectorul de drum Bucuresti - Lehliu au fost trimise cinci utilaje, iar pe sectorul de drum Lehliu - Drajna s-a actionat cu patru utilaje. Ulterior, au mai fost trimise opt utilaje, pe sectorul de drum Bucuresti - Drajna actionand 15 utilaje.

Directorul general al CNADNR l-a suspendat din functie pe inginerul sef Lucian Stan, de la Sectia de Drumuri Nationale Bucuresti Sud, si a dispus cercetarea disciplinara a acestuia si a tuturor celor responsabili de intarzierea deszapezirii pe autostrada A2 Bucuresti - Constanta.

"Ca urmare a reactiei intarziate de a demara actiunile de interventie cu utilaje de deszapezire si raspanditoare de substante chimice pentru prevenirea formarii poleiului pe Autostrada A2, conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, prin directorul general Narcis stefan Neaga, a dispus urmatoarele: suspendarea din functie a domnului Lucian Stan, inginer sef, Sectia de Drumuri Nationale Bucuresti Sud, pe perioada cercetarii imprejurarilor care au condus la intarzierea demararii actiunilor de interventie cu utilaje de deszapezire si raspanditoare de substante chimice pentru prevenirea formarii poleiului pe Autostrada A2", se arata intr-un comunicat de presa al CNADNR.

Directorul CNADNR a mai dispus inceperea imediata a cercetarii disciplinare a lui Lucian Stan, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare, dupa finalizarea cercetarii.

De asemenea, Narcis Neaga a cerut sa fie cercetati disciplinar toti factorii responsabili de intarzierea actiunilor de interventie cu utilaje de deszapezire si de imprastiere a substantelor chimice pentru prevenirea formarii poleiului pe autostrada A2, iar cei gasiti vinovati sa fie sanctionati.

CNADNR preciza ca masura a fost luata in vederea evitarii producerii accidentelor, in conditiile in care conditiile meteo sunt nefavorabile si multe dintre masini nu sunt echipate cu cauciucuri de iarna.

Mai multe accidente au avut loc sambata pe autostrada A2, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, potrivit Centrului Infotrafic din Politia Romana.

Circulatia este ingreunata pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti si pe drumurile din judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Calarasi si Ialomita, din cauza zapezii, a precizat Centrul Infotrafic.

Soferii pot afla informatii despre starea drumurilor nationale de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarna, la numerele de telefon 021/9360, Tel Verde 0800.80.9360 sau de pe site-ul www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

Masinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarna nu pot circula pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate si cu dispozitive antiderapante, potrivit prevederilor legale.

Pentru neechiparea corespunzatoare a masinii se retrage certificatul de inmatriculare, iar valoarea amenzii este intre noua si 20 de puncte, respectiv intre 810 de lei si 1.800 de lei.

Bucurestiul si judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Calarasi si Ialomita au fost, pana sambata noapte, sub avertizare cod galben de ninsoare si vant puternic, stratul de zapada care s-a depus in aceste zone ajungand pana la zece centimetri.