Măsura este menită să compenseze pagubele suferite de compania aeriană în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a apreciat luni Comisia Europeană.

Alitalia este o companie majoră care operează în Italia, având o flotă de peste 95 de avioane. În 2019, compania a deservit sute de destinaţii din întreaga lume, transportând aproximativ 20 de milioane de pasageri de la hubul său principal din Roma şi de la alte aeroporturi din Italia.

De la începutul pandemiei, Alitalia a înregistrat un declin semnificativ al serviciilor sale, ceea ce a avut ca rezultat pierderi operaţionale.

Italia a notificat Comisia Europeană în legătură cu ajutorul direct de 199,45 milioane de euro, menit să compenseze pagubele suferite de compania aeriană în urma pandemiei, în perioada 1 martie - 15 iunie 2020.

"Această măsură a dat posibilitatea Italiei să compenseze Alitalia pentru pagubele directe suferite în urma restricţiilor de călătorie necesare pentru a stopa extinderea pandemiei. Industria aviatică este una dintre cele mai afectate de pandemie. Continuăm să lucrăm cu statele membre pentru a găsi soluţii adecvate pentru sprijinirea companiilor în această perioadă dificilă, în linie cu reglementările UE. În acelaşi timp, investigaţiile noastre privind precedentele măsuri de sprijinire a Alitalia sunt în desfăşurare şi suntem în contact cu autorităţile de la Roma privind planurile lor şi respectarea reglementărilor UE", a afirmat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.

În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania supravieţuieşte datorită creditelor acordate de statul italian, care totalizează 1,3 miliarde de euro.