Perspectiva negativă reflectă revizuirea de către Fitch a estimărilor pentru Ryanair, în condiţiile în care oprirea semnificativă a operaţiunilor din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19) are un impact major negativ asupra profilului de creditare al companiei irlandeze în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2021.

Atribuirea perspectivei negative ţine cont şi de înrăutăţirea substanţială a mediului operaţional pentru operatorii aerieni, şi de expunerea semnificativă a Ryanair la ţările europene care sunt considerabil afectate de epidemie, în special Italia şi Spania, apreciază agenţia.

Într-un interviu acordat vineri publicaţiei britanice Financial Times (FT), directorul general Michael O'Leary a avertizat că Ryanair dispune de numerar pentru a supravieţui "poate chiar 12 luni", în lipsa curselor aeriene şi a veniturilor, din cauza închiderii industriei aeriene pentru atenuarea efectelor epidemiei.

O'Leary a anunţat că el şi restul angajaţilor companiei vor avea salariul redus la jumătate în lunile aprilie şi mai.

"Prioritatea companiei este cum să prezervăm cât mai mult numerar astfel încât să supravieţuim dacă timp de trei, nouă sau chiar 12 luni nu vom efectua curse aeriene şi nu vom înregistra venituri, dar credm că vom reuşi", a dat asigurări şeful Ryanair.

La 12 martie, compania dispunea de numerar şi echivalente de numerar de peste patru miliarde de euro. În plus, grupul nu a accesat liniile de credit şi este proprietarul a aproape 300 de aeronave, a căror valoare în momentul de faţă este de aproximativ 8-10 miliarde de dolari, a declarat O'Leary pentru FT, adăugând că nu se aşteaptă să recurgă momentan la liniile de credit.

În 10 martie, Ryanair şi-a revizuit în scădere obiectivul de a ajunge la 151 de milioane de pasageri în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2020, după ce a suspendat toate zborurile din şi către Italia, cea mai mare piaţă a sa.

Acum, Ryanair estimează că va transporta 151 de milioane de pasageri în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2020.

Totuşi, Ryanair susţine că reducerea traficului nu va afecta estimările de profit pentru 2020 şi a precizat "că este mult prea devreme" pentru a evalua impactul asupra câştigurilor şi numărului de pasageri în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2021.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.