"Din ceea ce stim, nu a fost o problema de motor sau mecanica inaintea accidentului", a explicat Yoon Young-Doo in cursul unei conferinte de presa la Seul, adaugand ca pilotii erau navigatori experimentati cu 10.000 de ore de zbor fiecare, relateaza Mediafax.

Doi morti si 182 de raniti

Doua persoane au murit si alte 182 au fost ranite in urma accidentului de pe aeroportul din San Francisco. Avionul Asiana Airlines transporta 307 persoane, dintre care 16 membri ai echipajului, potrivit AFP.

Printre pasagerii aflati la bord se numara si vicepresedintele adjunct al companiei sud-coreene Samsung, David Eun, care a postat pe contul sau de Twitter o poza cu epava avionului insotita de mesajul "Tocmai m-am prabusit pe SFO. Coada s-a rupt. Majoritatea pasagerilor par bine. Eu sunt bine. Incredibil...". Acesta a mai adaugat "Pompierii si echipele de salvare sunt peste tot. Evacueaza ranitii. Nu m-am mai simtit asa de la 9/11", conform mesajelor postate de Eun pe Twitter, citate de BBC news.

Cele doua persoane care au murit sunt pasageri de nationalitate chineza, a declarat presedintele general al companiei sud-coreene, in cadrul unei conferinte de presa. Ele se aflau in partea din spate a avionului, a carui coada a lovit pista, potrivit primelor marturii. Operatorul aerian sud-coreean a anuntat ca la bordul avionului se aflau 141 de chinezi dintre cei 291 de pasageri. Printre ei erau 60 de elevi si profesorii lor, potrivit agentiei China Noua.

Pasager: "Zbura la altitudine foarte joasa"

Un chinez care a supravietuit accidentului a povestit ca avionul "zbura la altitudine foarte joasa" inainte de a ateriza, cu varful orientat in sus, si de a iesi de pe pista, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Xu Da, un pasager care a supravietuit, a povestit experienta sa traumatizanta de la bordul avionului pentru televiziunea publica CCTV: "Am remarcat ca avionul zbura destul de jos in momentul aterizarii. Se pregatea sa atinga solul cand a accelerat brusc si varful a inceput sa urce".

"Avionul zbura deja la altitudine foarte joasa in acel moment", a continuat Xu, adaugand ca a "simtit un soc". "Mastile de oxigen au coborat si un miros dezagreabil a inceput sa se raspandeasca in cabina. Puteam vedea si scantei care veneau din fata aparatului", a povestit el. Dupa aterizare, cabina avionului era intr-o "mare dezordine", partea din spate prezenta o gaura mare si bucataria disparuse, a adaugat pasagerul.

Accident aviatic grav

Un Boeing 777 al companiei aeriene sud-coreene Asiana Airlines a luat foc pe aeroportul international din San Francisco dupa ce a ratat aterizarea sambata in jurul orei 18:30 GMT (21:30, ora Romaniei). Jumatate din cabina avionului a fost arsa, interiorul avionului fiind vizibil cu ajutorul camerelor din elicopterele televiziunii.

Aparatele Boeing 777 sunt de cursa lunga si pot contine de la 246 la 300 de locuri, conform site-ului Asiana Airlines.