Kate Sherry, director adjunct de dezvoltare in relatia cu aeroporturile al Ryanair, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca parteneriatul strategic incheiat de companie, pe o perioada de cinci ani, cu Aeroportul International "Transilvania" din Targu Mures, se va concretiza prin introducerea, din luna aprilie, a doua noi rute operationale de la acest aeroport, informeaza Mediafax.

Rutele noi sunt catre Bruxelles si Pisa, cu o frecventa de cate doua zboruri pe saptamana, iar primele curse vor avea loc din 30 aprilie, respectiv 2 mai, pretul fiind de 28 de euro. Acestea urmeaza sa aduca anual Aeroportului din Targu Mures peste 30.000 de pasageri, constituind un potential urias de dezvoltare a zonei deservite, potrivit lui Kate Sherry.

Directorul de dezvoltare al operatorului irlandez a precizat ca Ryanair, singura companie aeriana ultra-low cost din Europa, mai opereaza in Romania doar la Constanta, iar din luna aprilie va lansa noile rute de la Aeroportul International "Transilvania" din Targu Mures.

Tinta Ryanair: 80.000 de pasageri in Romania

Targetul companiei este de 80.000 de pasageri anual in Romania, din care 30.000 de la Targu Mures, a aratat Kate Sherry adaugand ca aceste doua noi rute le ofera posibilitatea pasagerilor din zona de a intreprinde calatorii de afaceri, de studii sau in scop turistic.

Reprezentantii Aeroportului din Targu Mures vizeaza cresterea cu 30% a traficului de calatori in 2013

Potrivit reprezentantilor Aeroportului International "Transilvania" din Targu Mures si ai Consiliului Judetean Mures, parteneriatul strategic cu Ryanair, incheiat pe o perioada de cinci ani, vine in intampinarea nevoilor pasagerilor din regiunea deservita, sustinand totodata dezvoltarea acesteia. "Cel mai mare operator ultra low-cost ne considera partener strategic. Acest parteneriat este un pas mic pentru Aeroportul «Transilvania», insa este un pas urias pentru dezvoltarea intregii regiuni deservite de Aeroportul din Targu Mures", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al aeroportului, Peti Andras.

Oficialul a mentionat ca pentru Aeroportul International "Transilvania" se doreste cresterea traficului cu 30% in acest an, de la peste 305.000 de pasageri cat a avut in 2012, cand s-a inregistrat un record, la 400.000.

La randul sau, presedintele CJ Mures, Ciprian Dobre, a precizat ca, pentru atingerea acestui obiectiv, se poarta discutii si cu alti operatori si se incearca introducerea unei curse zilnice a Tarom de la acest aeroport. Potrivit acestuia, CJ Mures nu suporta niciun fel de cheltuieli aditionale, pentru Wizz Air, Ryanair sau orice alt operator aerian care are curse de la Aeroportul International "Transilvania".

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Ryanair, rezervarile pentru cele doua rute noi de la Targu Mures pot fi facute din 17 ianuarie, pe site-ul companiei. Compania marcheaza lansarea celor doua noi rute prin punerea in vanzare, in cursul lunilor februarie si martie, a 100.000 de bilete la preturi promotionale, incepand de la 15 euro, pentru calatorii in intreaga retea europeana, oferta disponibila pentru rezervare pana la miezul noptii de luni, 21 ianuarie.

Despre companie

Ryanair este o companie aeriana ultra low-cost, cu sediul in Dublin, Irlanda. A fost infiintata in 1985, la initiativa familiei Ryan: Christy Ryan, Liam Lonergan - proprietarul tour-operatorului irlandez "Club Travel" si a omului de afaceri irlandez Tony Ryan – actionarul firmei Guinness Peat Aviation. Primele zboruri ale liniiei aeriene Ryanair au fost realizate cu aeronava Embraer Bandeirante. Bilete de avion au fost vandute pe ruta Waterford – Londra Gatwick. Un an mai tarziu, Ryanair a inceput sa zboare pe ruta Dublin – Londra Luton.

De la un an la altul a crescut numarul de calatori care circulau cu compania irlandeza low-cost. In pofida acestui fapt, in 1991 Consiliul de administratie al companiei a implementat programul de restructurare, pentru care a fost raspunzator Michael O'Leary, dupa o vizita in SUA, in care a cunoscut modelul de afaceri al unei companii aeriene low-cost. Dupa intoarcerea din America, el a prezentat consiliului de administratie concluziile si a propus in primul rand implementarea unor trasee scurte, fara clasa business, uniformizarea flotei precum si scoaterea tuturor serviciilor gratuite de tip: presa, mese. Totodata, a propus transferarea operatiunilor catre aeroporturi din suburbii, care nu percepeau taxe aeriene atat de mari ca  aeroporturile din orase, toate aceste modificari permitand companiei Ryanair implementarea unor preturi concurentiale.

Ideea lui O'Learego a fost pusa in practica si a avut urmari spectaculoase. In anul 1992, compania aeriena a comandat 45 avioane marca Boeing 737-800. In momentul de fata flota companiei este alcatuita exclusiv din aceste aeronave. In 2000 operatorul de zbor a inceput sa vanda bilete de avion prin Internet. In momentul de fata compania aeronavele transportatorului zboara pe 322 de rute din Europa in 22 state, printre care si Romania, dar si in Maroc (nordul Africii).

In 2009, a devenit prima companie aeriana din lume care a renuntat la check-in-ul desfasurat la aeroport in favoarea check-in-ului online. In momentul de fata, pentru toate zborurile realizate de catre companie, trebuie efectuat check-in online.

Astazi, Ryanair opereaza peste 1.500 de zboruri pe zi, de la 53 de baze, pe 1.500 de rute din 28 de tari, conectand astfel peste 168 de destinatii. Operatorul de zbor detine cu o flota de peste 290 de aeronave Boeing 737-800, are o echipa formata din peste 8.500 de oameni, deservind anul trecut peste 80 de milioane de pasageri.