Companiile aeriene din intreaga lume ar urma sa inregistreze anul acesta profituri cumulate record de 39,4 miliarde de dolari, fata de 36,3 de miliarde de dolari estimate anterior, mai mult de jumatate fiind generate de operatorii din America de Nord.

Ar fi al cincilea an consecutiv de imbunatatire a castigurilor, iar marja neta de profit ar urma sa se situeze in 2016 la 5,6%, a previzionat IATA.

Industria aeriana si-a majorat profitabilitatea datorita majorarii numarului de calatori si a veniturilor suplimentare. Combustibilul ar urma sa reprezinte sub 20% din cheltuielile companiilor aeriene in 2016, fata de 33% in perioada 2012-2013, a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni a informat luni ca traficul aerian global de pasageri a crescut cu 4,6% in aprilie, in timp ce transportul aerian de marfa a crescut cu 3,2%, dupa ce atacurile sinucigase de la aeroportul din Bruxelles au provocat decesul a 16 persoane in luna martie. IATA estimeaza ca in absenta impactului atacurilor de la Bruxelles, cererea globala pentru transportul aerian de pasageri ar fi inregistrat o crestere de aproximativ 5%.

Companiile aeriene din intreaga lume profita de pe urma pretului redus al petrolului, insa incetinirea economica si scaderea pretului biletelor reprezinta probleme pentru un sector care opereaza cu o marja de profit redusa.

IATA este o organizatie care reprezinta aproximativ 260 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.