Reprezentantii statului spun ca au constatat ilegalitati grave privind felul in care au decurs licitatiile pentru refacerea drumurilor judetene din Ilfov si Teleorman, dar si a drumurilor nationale din sud-vestul tarii.

Fara o concurenta reala, statul a platit in plus aproape 40 de milioane de euro. Din aceasta suma moderniza soselele dintr-un judet intreg.

Cei de la Autoritatea Nationala pentru Reglementare si Monitorizarea Achizitiilor Publice cred ca si autoritatile sunt implicate in trucarea licitatiilor.

"Criterii de selectie si calificare restrictive, pe romaneste spus caiete de sarcini cu dedicatie. Ceri de exemplu balastiere sau alte componente de natura tehnica pe care nu le detine decat acel operator economic", a spus Cristina Traila, presedinte ANRMAP.

In Ilfov, de exemplu, imediat dupa inceperea lucrarilor, constructorul a descoperit ca mai are nevoie de fonduri.

Mai bine de un milion de euro a platit in plus Consiliul Judetean Ilfov pentru reabilitarea celor opt drumuri, banii s-au dus de exemplu pe podete care in unele cazuri fac legatura cu terenuri virane.

"Vatra localitatii cuprindea un numar de gospodarii, implicit un numar de podete de acces in curti ale riveranilor, la momentul derularii executiei vatra localitatii s-a mai extins", a spus Gabriel Constantin, sef Directia lucrari publice Consiliul Judetean Ilfov.

Potrivit Institutului de Politici Publice, topul celor care au castigat contracte cu statul este condus de Tehnologica Radion, companie care este anchetata astazi si de Consiliul Concurentei.

Top castigatori contracte stat dupa valoarea contractelor atribuite

Tehnologica Radion
- locul 1 :  368 de milioane de euro, 65 contracte
Teldrum Alexandria - locul 21 : 108 milioane de euro, 37 contracte

Am incercat sa obtinem un punct de vedere din partea reprezentantilor firmei, dar...

Tehnologica Radion: "Nu se poate, pentru ca singurul care va poate ajuta este numai domnul director general si in perioada sarbatorilor este plecat. Nu este in tara, este plecat".

Ancheta Consiliului Concurentei s-ar putea incheia peste 2 ani.