Angajatii Tarom au renuntat la greva de solidaritate, deoarece nu s-au strans semnaturile necesare pentru acest protest, urmand sa faca in 31 mai o greva japoneza si sa decida ulterior data grevei generale, daca le vor scadea salariile cu 25%.

Secretarul general al Sindicatului din Tarom, Aurel Curdov, a declarat pentru Mediafax, ca zborurile se vor desfasura normal si ca unora dintre angajati le este frica sa semneze pentru declansarea grevei, pentru ca au fost amenintati.

Curdov a explicat ca s-a renuntat la greva de solidaritate anuntata pentru luni si pentru ca Tarom este intr-o situatie financiara "nu tocmai buna", din cauza curselor anulate in perioada norului vulcanic.

Feroviarii nu opresc nici ei lucrul luni, asa cum anuntasera initial, decizia fiind luata dupa ce au vazut proiectele de lege care nu prevad reducerea salariilor lor, urmand sa stabileasca vineri daca vor organiza o greva de solidaritate cu angajatii din sistemul bugetar.

Pe de alta parte, sindicalistii RATB si cei ai Metrorex nu renunta "deocamdata" la greva anuntata pentru saptamana viitoare, chiar daca nu le sunt diminuate salariile potrivit proiectelor de lege adoptate miercuri de Guvern, a declarat liderul unuia din sindicatele RATB, Vasile Pietrariu.

Peste 400.000 de angajati din invatamant si administratie publica vor intra de luni in greva generala pe termen nedeterminat, urmand ca acestora sa li se alature intr-o greva de solidaritate si alti angajati din sanatate, transporturi, penitenciare si sectorul privat.

Liderii celor cinci centrale sindicale anuntasera miercuri ca, pe langa profesori si functionari publici, care declanseaza greva generala pe termen nelimitat, incepand cu 31 mai, vor intra in greva pe 1 iunie CFR-ul, Metrorex-ul si RATB-ul.

Acestea din urma vor anunta vineri in cadrul unei conferinte de presa comune daca si cand vor declansa greva de solidaritate cu angajatii din sectorul bugetar, carora li se vor taia salariile cu 25%.

Angajatii din companiile de stat nu au scapat de taierea salariilor, premierul Emil Boc sustinand ca, desi aceste reduceri nu sunt prevazute in scrisoarea catre FMI, ele se vor aplica prin reevaluarea fiecarui buget in parte.

"Reducerile nu sunt prevazute in acordul cu FMI, ele se vor reevalua prin discutarea in Guvern a fiecarui buget al fiecarei companii si de ajustare a veniturilor salariale. Sa nu va imaginati ca acolo, in companiile de stat care au profit, salariile vor ramane la fel; vor reveni in sedinta de Guvern, pentru ca acolo nu ne trebuie lege si operam prin reevaluarea bugetelor. Acolo unde sunt companii de stat in pierdere, unde oricum s-au facut reducerile de salarii, evident ca vom reevalua altfel, dar companiile care au resurse evident nu vor scapa de aceasta ajustare", a spus Boc.

El a precizat ca intentia este ca reducerile de cheltuieli sa fie aplicate de la 1 iunie.

In urma cu doua saptamani, premierul a cerut, in sedinta de Guvern, ca drepturile salariale sa fie reduse cu 25% si in companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii si nu de la buget, inclusiv in Eximbank si CEC.