Chiar dacă Marea Britanie a ieşit din UE pe 31 ianuarie, va rămâne în piaţa unică şi în uniunea vamală, potrivit termenilor de implementare a perioadei de tranziţie.

Aceasta va dura până pe 31 decembrie 2020, dată la care se speră să existe un nou acord comercial, aranjamente referitoare la securitate şi legi privind imigraţia. Eşecul de a se ajunge la un acord va ridica din nou perspectiva unui ”no deal”.

În aprilie 2019, Parlamentul UE a confirmat că a convenit un acord pentru ca cetăţenii britanici să călătorească fără vize pentru şederile pe perioade scurte (90 de zile într-un interval de 180 de zile) în spaţiul Shenghen, care include majoritatea Europei Occidentale.

”Perioada de tranziţie, care începe pe 1 februarie, înseamnă că circulaţia dintre Marea Britanie şi Europa va rămâne exact la fel până pe 31 decembrie 2020. Potrivit FCO (Foreign and Commonwealth Office), cetăţenii britanici vor continua să călătorească în UE la fel ca până acum”, a spus Tom Jenkins, director general al European Tourism Association, scrie News.ro.

”Nu va fi nevoie de o viză, de şase luni rămase pe paşaport sau de o dovadă a biletului de întoarcere”, a spus Frank Marr, preşedinte pentru Călătorii şi Turism la AM+A, o companie de marketing pentru turism din Marea Britanie.

În acest context, compania aeriană Wizz Air a anunțat că zbourile către și dispre Marea Britanie se vor derula la fel ca și până la ieșirea țării din UE, pentru următoarele 11 luni.

“Wizz Air informează pasagerii că Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la 2300GMT/2400CET (sâmbătă, 1 februarie, 01.00 ora României). Totuși, pentru următoarele 11 luni (până la 31 decembrie 2020), Marea Britanie va continua să urmeze reglementările UE, așadar nu se va produce nicio schimbare privind modalitatea de a călători spre și dinspre această țară în perioada menționată”, a anunțat compania aeriană.

Secretarul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a spus că, indiferent ce se va întâmpla, începând cu 2021, libertatea de mişcare şi dreptul de a lucra fără viză în Marea Britanie al cetăţenilor UE vor lua sfârşit.

Există în prezent planuri ca Marea Britanie să facă parte din noul Sistem European pentru Autorizare şi informaţii în Domeniul Călătoriilor (European Travel Information and Authorization System - ETIAS), începând de anul viitor, deşi există probabilitatea ca ETIAS să nu devină funcţional până atunci.

Similar cu sistemul de eliminare a vizelor folosit de turiştii britanici care călătoresc în Statele Unite, sistemul ETIAS va permite cetăţenilor britanici să călătorească fără vize în spaţiul Schengen Area, cu condiţia să plătească 7 euro.

O excepţie la ETIAS va fi Republica Irlanda. Începând din 1923, Common Travel Area (Spaţiul Comun pentru Călătorii) a însemnat că cetăţenii din Marea Britanie şi Irlanda au putut să călătorească liber în cele două ţări, fără viză.

Totuşi, dacă Marea Britanie şi UE nu vor ajunge la un acord până la sfârşitul anului ar însemna că deplasarea fără piedici peste Canalul Mânecii va lua sfârşit peste 11 luni.