Contractul record marcheaza succesul deciziei Airbus de a moderniza modelul A320, cea mai bine vanduta aeronava a grupului, si pune astfel presiune pe rivalul american Boeing.

Actiunile grupului EADS, care controleaza Airbus, au crescut joi cu 1,6%, peste evolutia pietei.

Tranzactia a eclipsat un contract de 16 miliarde de dolari, insumand 180 de avioane, semnat miecuri intre Indigo India si Airbus.

Potrivit Mediafax, cea mai mare comanda din istorie pentru aeronave A320 este insa a treia ca valoare pentru Airbus, in urma unor contracte pentru aeronave mai mari din partea Emirates si Qatar Airways.

A320neo este o versiune a celei mai bine vandute aeronave din portofoliul Airbus, A320, insa ofera economii de combustibil fata de vechiul model si urmeaza sa fie echipata din 2015 cu noi motoare.

AirAsia si IndiGo sunt in prezent cei mai mari clienti operatori aerieni ai Airbus, fiind devansati pe ansamblu doar de companiile americane de leasing ILFC si GECAS.

Afluxul de comenzi ar putea pune presiune pe Boeing sa decida daca va echipa din 2016 cu noi motoare modelul 737, concurentul direct al A320. Pierderea unor clienti ar putea determina insa grupul american sa ia o decizie  mai rapid, cred analistii.

American Airlines, care opereaza o flota formata exclusiv din aeronave Boeing, discuta cu Airbus achizitia a cel putin 100 de avioane de dimensiuni mai mici, potrivit Bloomberg.

Citeste si:

Seful BCE, J.C.Trichet: S-au aprins luminile rosii. Criza datoriilor de stat este pe cale sa infecteze bancile 

10 branduri care ar putea disparea in 2012