"Am fost la Tarom duminica, am fost la directia Tehnica si am analizat toate acele incidente. De fapt, unul a fost chiar major. Nu pot sa va spun, pentru ca este o ancheta formala in curs. Cert este ca ei deja hotarasera sa faca niste verificari mai amanuntite. Eu am cerut sa se implementeze un sistem pe care l-am vazut in viata mea profesionala anterioara, unde alta echipa verifica aleatoriu lucrurile care au fost deja verificate si, in functie de ce se gaseste, se vede daca sistemul tehnic este integru sau nu", a spus ministrul, in cadrul unor declaratii de presa. 

 

Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a efectuat o vizita de lucru la TAROM, inspectand activitatea Directiei Tehnice. 

 

"Siguranta zborurilor ramane prioritara la TAROM, fapt subliniat si in discutiile ce au avut loc ieri intre ministru si reprezentantii companiei aeriene. Directia Tehnica a TAROM este recunoscuta de organismele interne si internationale din domeniu si respecta toate normele si reglementarile, astfel incat zborurile sa fie operate in deplina siguranta. Mai mult, pentru evitarea intarzierilor sau anularilor curselor, au fost deja implementate masuri suplimentare celor deja existente. Aceste masuri asigura desfasurarea mai buna a activitatilor, precum si respectarea orarelor de zbor", precizeaza operatorul de transport aerian. 

 

De asemenea, masurile suplimentare prevad activitati de control si includ verificari in plus ale aeronavelor, la intervale mai mici de timp, precum si efectuarea unor noi audituri de siguranta la lucrarile de intretinere. 

 

In perioada imediat urmatoare, va fi infiintat departamentul Maintenance Control Centre, care monitorizeaza si ofera asistenta 24/7 pentru toate defectele aparute in operarea zilnica, dar s biroul AOG (Aircraft on Ground), cu program 24/7 pentru asistenta comenzilor de piese in timp real, cu scopul de a reduce timpii de imobilizare a aeronavelor. 

 

"Va cer sa faceti verificari prin sondaj, insa verificarile sa fie efectuate si de alti oameni fata de cei care fac check-ul zilnic', a transmis ministrul Sorin Buse. 

 

TAROM a anulat, vineri, cursa spre Iasi - RO 707 - care urma sa decoleze la ora 17,20 de pe Aeroportul International Henri Coanda, potrivit programului de zboruri afisat pe site-ul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. De asemenea, cursa RO 311 Bucuresti - Munchen a decolat cu o intarziere de o ora si douazeci de minute. Aeronava era programata sa decoleze la ora 17,10, insa a zburat de pe Otopeni la 18,30. 

 

Joi si vineri, operatorul national de transport aerian a inregistrat probleme cu mai multe aeronave. Astfel, primul incident a avut loc joi seara, cand o aeronava a companiei TAROM, care urma sa ajunga la Iasi, a ratat decolarea de pe Aeroportul Otopeni, din cauza unei probleme tehnice. Anterior, cursa TAROM RO 637 Bucuresti - Satu Mare, care decolase la ora 16:48 de pe Otopeni, s-a intors dupa aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defectiuni tehnice se pare ca la trenul de aterizare. 

 

De asemenea, vineri, aeronava TAROM cu destinatia Timisoara, prevazuta sa decoleze la ora 12:40, cu 57 de pasageri la bord, a zburat cu o intarziere de o ora si cincizeci de minute din cauza defectarii unui difuzor de la bordul aeronavei. Deoarece regulile spun ca o aeronava trebuie sa aiba in momentul decolarii toate echipamentele in ordine, difuzorul a fost inlocuit in ultimul moment. 

 

In plus, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a demarat o investigatie in cazul cursei TAROM Bucuresti - Iasi, care a ratat decolarea, programata pentru ora 20:35. 

 

"Au fost mai multe decolari si intoarceri, insa noi investigam doar cazul TAROM Bucuresti - Iasi. Este vorba despre o investigatie si nu o ancheta, pentru ca ancheta presupune gasirea vinovatilor, iar noi vrem sa ne dam seama de ce s-a ratat decolarea. In cadrul investigatiei avem in vedere mai multe componente: si procedurile de pe aeroportul Otopeni si cum a actionat pilotul, deci nu e doar TAROM", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general al agentiei, Nicolae Stoica.